Φθηνότερη θα γίνει η χρήση του «πλαστικού χρήματος» στις χώρες της Ε.Ε. μόλις τεθεί σε ισχύ το σχέδιο κανονισμού που πρότεινε την Τετάρτη η Κομισιόν και που προβλέπει σημαντικές μειώσεις στις προμήθειες για πληρωμές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το όφελος για τους Ευρωπαίους καταναλωτές και λιανοπωλητές θα μπορούσε να ανέλθει έως και...
τα 6 δισ. ευρώ, με τις νέες ρυθμίσεις να βάζουν τέλος σε πρακτικές, όπως π.χ. τα «χαράτσια» για την αγορά αεροπορικών εισιτηρίων με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες.
Πλαφόν στις προμήθειες
Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, κατά τη διάρκεια μεταβατικής περιόδου, που θα διαρκέσει 22 μήνες, τα ανώτατα όρια διατραπεζικών προμηθειών για χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες θα εφαρμόζονται στις διασυνοριακές συναλλαγές, δηλαδή όταν ένας καταναλωτής χρησιμοποιεί την κάρτα σε άλλη χώρα, ή όταν ένας λιανοπωλητής χρησιμοποιεί μια τράπεζα σε άλλη χώρα. Στη συνέχεια, τα ανώτατα αυτά όρια θα εφαρμόζονται και στις εγχώριες συναλλαγές. Τα όρια αυτά καθορίζονται σε 0,2% της αξίας της συναλλαγής για τις χρεωστικές κάρτες και σε 0,3% για τις πιστωτικές κάρτες. Σήμερα, στην Ελλάδα οι προμήθειες κυμαίνονται από 0,3% για τις χρεωστικές κάρτες σε 1,3% για τις πιστωτικές κάρτες.
Τα ανώτατα αυτά επίπεδα έχουν ήδη εγκριθεί από τις αρχές ανταγωνισμού για έναν αριθμό συναλλαγών με κάρτες Visa, MasterCard και Cartes Bancaires. Για τις κάρτες που δεν υπόκεινται σε αυτά τα ανώτατα όρια (κυρίως εμπορικές κάρτες που παρέχονται σε επιχειρήσεις και πιστωτικές κάρτες των τριμερών συστημάτων, όπως η American Express ή η Diners), οι έμποροι λιανικής πώλησης θα μπορούν να εισάγουν προσαυξήσεις ή να μην τις αποδέχονται. Ειδικά για την αγορά αεροπορικών εισιτηρίων με πιστωτική κάρτα προβλέπεται η κατάργηση της προμήθειας ύψους 10 ευρώ με την οποία επιβαρύνονται οι καταναλωτές, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση τουλάχιστον 730 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Οι διατραπεζικές προμήθειες περιλαμβάνονται στο κόστος των πληρωμών με κάρτα που βαρύνει τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης, και καταβάλλονται τελικώς από τους καταναλωτές μέσω υψηλότερων τιμών λιανικής. Οι καταναλωτές δεν τις αντιλαμβάνονται, αλλά κοστίζουν στους εμπόρους λιανικής και στους καταναλωτές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Το επίπεδο των διατραπεζικών προμηθειών ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των κρατών-μελών, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν σαφή αιτιολόγηση και δημιουργούν σημαντικούς φραγμούς μεταξύ των εθνικών αγορών πληρωμών.
Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 727 εκατ. χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες εκδόθηκαν στην Ε.Ε. (στοιχεία 2011) και η αξία των αγοραπωλησιών που έγιναν με πλαστικό χρήμα άγγιξε τα 2 τρισ. ευρώ. Η Visa και η Mastercard ελέγχουν την επικερδή αυτή αγορά, με μερίδια 41,6% και 48,9% αντίστοιχα.
Υπηρεσίες πληρωμών
Εξάλλου, η Επιτροπή υιοθέτησε πρόταση για την αναθεώρηση της οδηγίας σχετικά με τις υπηρεσίες πληρωμών, η οποία εισάγει ορισμένα νέα στοιχεία και σημαντικές βελτιώσεις στην αγορά πληρωμών της Ε.Ε. Ειδικότερα, διευκολύνει και καθιστά ασφαλέστερη τη χρήση χαμηλού κόστους υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών, περιλαμβάνοντας στο πεδίο εφαρμογής του νέες υπηρεσίες διενέργειας πληρωμών. Πρόκειται για υπηρεσίες που λειτουργούν μεταξύ των τραπεζών του εμπόρου και του αγοραστή, και επιτρέπουν φθηνές και αποτελεσματικές ηλεκτρονικές πληρωμές χωρίς τη χρήση πιστωτικής κάρτας. Οι τράπεζες και όλοι οι άλλοι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών θα πρέπει να ενισχύσουν την ασφάλεια των διαδικτυακών συναλλαγών, απαιτώντας αυστηρή ταυτοποίηση των πελατών για τις πληρωμές.
Επίσης, οι καταναλωτές θα προστατεύονται καλύτερα από απάτη, τυχόν καταχρήσεις και περιστατικά στον τομέα των πληρωμών (π.χ. σε περίπτωση αμφισβητούμενων και εσφαλμένων πράξεων πληρωμών). Προβλέπεται ότι μπορεί να ζητηθεί από τους καταναλωτές να καλύπτουν μόνο πολύ περιορισμένες ζημίες -ύψους έως 50 ευρώ (αντί για 150 ευρώ σήμερα)- σε περιπτώσεις παράνομων πληρωμών με κάρτα.
Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=178979
No comments:
Post a Comment