Την παραίτηση του από το ΔΣ και την προεδρία της Τράπεζας Κύπρου υπέβαλε σήμερα ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της Θεόδωρος Αριστοδήμου, για λόγους υγείας. Επί τετραετίας πρόεδρος της Τράπεζας και επί 21 συναπτά έτη διοικητικός της σύμβουλος έστειλε σήμερα επιστολή παραίτησης στο υπόλοιπο διοικητικό συμβούλιο εξηγώντας ότι ιατρικοί λόγοι δεν του επιτρέπουν να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του.
Η δισέλιδη επιστολή παραίτησης του κ. Αριστοδήμου θα τεθεί ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου στην επόμενη του συνεδρία που θα γίνει αύριο, 30 Αυγούστου 2012, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο Καταστατικό της εταιρείας. Στην επιστολή του ο κ. Αριστοδήμου επικαλείται προσωπικούς λόγους υγείας για την παραίτησή του τονίζοντας ότι «σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη που χρειάζεται αφοσίωση στα καθήκοντα και εγρήγορση στη λήψη αποφάσεων, εκτιμώ ότι η συνέχιση της παραμονής μου δεν διευκολύνει την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του Συγκροτήματος».
Ο κ. Αριστοδήμου απουσίαζε το τελευταίο δίμηνο από την Κύπρο για λόγους υγείας. Είναι η τρίτη παραίτηση στην Τράπεζα Κύπρου το τελευταίο διάστημα, μετά από αυτές του διευθύνοντος συμβούλου Ανδρέα Ηλιάδη και του συμβούλου Μάνθου Μαυρομμάτη. Το ΔΣ αναμένεται αύριο να εκλέξει νέο πρόεδρο, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι ο νυν αντιπρόεδρος Ανδρέας Αρτέμη. Η παραίτηση προκύπτει στην πιο δύσκολη στιγμή που περνάει το συγκρότημα τα τελευταία χρόνια, λόγω των μεγάλων ζημιών που προκάλεσαν τα ελληνικά ομόλογα και η έκθεση στην Ελλάδα και των διαρροών εμπιστευτικών εγγράφων που πλήττουν την αξιοπιστία του. Η Τράπεζα ανακοινώνει αύριο τα αποτελέσματα της για το πρώτο εξάμηνο και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αναμένεται να ανακοινώσει τον πολλαπλασιασμό των επισφαλειών της το δεύτερο τρίμηνο. Ο κ. Αριστοδήμου διατηρεί ήπιους τόνους στην επιστολή του αποφεύγοντας τις αιχμές. «Σαν Πρόεδρος», αναφέρει, «επιθυμούσα και επεδίωκα εντιμότητα, διαφάνεια και συλλογικότητα στις ενέργειες και στις αποφάσεις».
«Σαν ο μεγαλύτερος ιδιώτης κύπριος μέτοχος συμμετείχα σ’ όλες τις προσπάθειες για ενίσχυση της κεφαλαιακής δομής της τράπεζας με πολύ σημαντικό οικονομικό προσωπικό κόστος», τονίζει. «Τα προβλήματα που επεσώρευσε η παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση είναι πολλά και ποικίλα. Ιδιαίτερα τα προβλήματα της Ελλάδας που προστέθηκαν στις δικές μας αδυναμίες, επηρέασαν αρνητικά τη δική μας οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα». «Λυπάμαι πραγματικά που σαν Κύπρος δεν καταφέραμε να τα αποφύγουμε», αναφέρει στην επιστολή του. «Πολλές τοποθετήσεις, συζητήσεις και αντιπαραθέσεις έγιναν και γίνονται για αίτια και ευθύνες των προβλημάτων της οικονομίας και των τραπεζών. Είχα και έχω τις απόψεις μου για τα αναφερόμενα προβλήματα.
Πιστεύω όμως ότι δεν θα συμβάλω θετικά εάν από τη θέση μου μπω στη δίνη των δημόσιων συζητήσεων που οδηγούν σε αντιπαραθέσεις, σε περίοδο που η συναντίληψη και συλλογικότητα στις αποφάσεις και ενέργειες είναι κατά την άποψη μου πολύ σημαντικά και επιβεβλημένα». «Ο τόπος χρειάζεται ισχυρή οικονομία, δυνατό και υγιές τραπεζικό σύστημα. Εύχομαι η Τρ. Κύπρου να συνεχίσει να αποτελεί το στυλοβάτη της κυπριακής οικονομίας και το «Κοινών Κυπρίων»», καταλήγει, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι παρά τις δυσκολίες αυτά μπορεί να επιτευχθούν.
source: stockwatch.com.cy