Σε αναβάθμιση του rating για τη βιωσιμότητα της Λαϊκής Τράπεζας από f σε cc προχώρησε την Τετάρτη ο οίκος Fitch μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησηής από το κράτος. Τα υπόλοιπα ratings της Λαϊκής δεν επηρεάζονται από την εν λόγω αναβάθμιση. Σε ανακοίνωση τους οι Fitch αναφέρουν ότι αναβάθμιση προκύπτει από την αποκατάσταση της κεφαλαιακής βάσης Λαϊκής με την κεφαλαιακή ένεση €1,8 δις από το κράτος, που αποκτά πλέον το 84% της τράπεζας. Ωστόσο τονίζεται ότι ο υπολογιζόμενος pro forma δείκτης ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας παραμένει κάτω από το μίνιμουμ 9% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών στο 7,9%. Σαν αποτέλεσμα, προστίθεται, η τράπεζα θα χρειαστεί περαιτέρω κεφαλαιακές ενέσεις και είναι πιθανόν να προέλθουν από τις διεθνείς αρχές.
Η EBA, σημειώνει η ανακοίνωση του οίκου, έχει αναφέρει στις 11 Ιουλίου ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι κυπριακές τράπεζες θα συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της σαν αποτέλεσμα της απόφασης της κυβέρνησης να ζητήσει οικονομική στήριξη από το EFSF. Επίσης, η EBA είχε αναφέρει ότι ενδεχομένως οι τράπεζες να χρειαστούν περαιτέρω κεφάλαια μετά την αξιολόγηση της ΕΕ και του ΔΝΤ στο πλαίσιο της παροχής βοήθειας. Παρά τη βελτίωση της κεφαλαιοποίησης της Λαϊκής, τονίζεται, το rating βιωσιμότητας συνεχίζει να αντανακλά τις κεφαλαιακές ανάγκες της και την ευαισθησία στις εξελίξεις στην Ελλάδα και την οικονομική ύφεση στην Κύπρο, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω πιέσεις στην ποιότητα ενεργητικού και την κερδοφορία. Η πίεση στην κερδοφορία θα ενισχύσει τις κεφαλαιακές πιέσεις. Επίσης, αναφέρεται ότι ο αποκλεισμός από τις διεθνείς αγορές για χρηματοδότηση είναι πιθανόν να δυσκολέψει τη μείωση της εξάρτησης της τράπεζας από χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα.
Η τράπεζα είναι ψηλά εκτεθειμένη στην Ελλάδα με τα δάνεια της στη χώρα να αντιπροσωπεύουν το 49% των ακάθαρτων δανείων τέλος του πρώτου τριμήνου ενώ η έκθεση στα ελληνικά ομόλογα ανέρχεται στα €360 εκ. Οι ψηλές προβλέψεις οδήγησαν σε λειτουργικές ζημιές το τρίμηνο και τονίζεται ότι παραμένει πρόκληση για τη Λαϊκή να επιστρέψει σε κερδοφορία το 2012 λόγω της συνεχιζόμενης επιδείνωσης της ποιότητας ενεργητικού και τη μειωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα. Στα θετικά επισημαίνεται η σταθεροποίηση των καταθέσεων το 2011. Ωστόσο, προστίθεται οι καταθέσεις χρειάζεται να αυξηθούν ή τα δάνεια να μειωθούν για να ισοζυγιστεί ο σχετικά ψηλός δείκτης δανείων προς καταθέσεις που ανήλθε στο 131% τέλος του πρώτου τριμήνου. Επίσης, αναφέρεται ότι η μεγαλύτερη έκθεση της τράπεζας στους ελληνικούς κινδύνους σε σχέση με τις άλλες τράπεζες και η αύξηση των ανησυχιών για την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων της τράπεζας επιδεινώθηκε στο 16% τέλος του τριμήνου από 13,9% τέλος του 2011.
source: stockwatch.com.cy