Wednesday, May 2, 2012

RICS: Σε τέλμα η αγορά ακινήτων στην Κύπρο

RICS: Σε τέλμα η αγορά ακινήτων στην Κύπρο

 Ενώ οι προσδοκίες τόσο των ενοικιαστών όσο και των επενδυτών στον κλάδο των ακινήτων έχουν παρουσιάσει βελτίωση σε πολλά μέρη του κόσμου κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2012, στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές εξακολουθούν να σημειώνουν αρνητική τάση, σύμφωνα με την τελευταία Παγκόσμια Έρευνα Εμπορικών Ακινήτων του RICS (RICS Global Commercial Property). Παράλληλα, σύμφωνα με τον Παύλο Λοΐζου MRICS, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του RICS Κύπρου, στην Κύπρο οι τιμές των ακινήτων και των ενοικίων συνεχίζουν να πέφτουν, κυρίως ως αποτέλεσμα του δυσμενούς οικονομικού κλίματος, των αρνητικών προβλέψεων για την ευρύτερη οικονομία, την έλλειψη χρηματοδότησης και των χαμηλών αποδόσεων, ενώ εάν οι αποδόσεις στα εμπορικά ακίνητα δεν καταστούν ελκυστικές, η αγορά θα συνεχίσει να παραμένει σε τέλμα.

 Σύμφωνα με την έρευνα, οι προσδοκίες τόσο των ενοικιαστών όσο και των επενδυτών στον κλάδο των ακινήτων έχουν παρουσιάσει βελτίωση σε πολλά μέρη του κόσμου κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2012. Ωστόσο, οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές εξακολουθούν να σημειώνουν αρνητική τάση. Μετά από μερικά θετικά σημάδια που κατέγραψε η παγκόσμια οικονομία, αλλά και μετά τη μερική χαλάρωση της έντασης στην ευρωζώνη κατά τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, οι προσδοκίες για τους ενοικιαστές παραμένουν ιδιαίτερα θετικές στη Ρωσία, με τους ερωτηθέντες να δηλώνουν ότι η ζήτηση ξεπερνά σημαντικά τη προσφορά, καθώς επίσης και στον Καναδά, τη Βραζιλία και την Κίνα.

Αισθητή βελτίωση επικρατεί και στο Χονγκ Κονγκ και την Ταϊλάνδη. Παράλληλα, το ίδιο θετικό κλίμα έχει μετατοπιστεί και στις ΗΠΑ, τη Μαλαισία και την Ινδία. Και οι τρεις χώρες είχαν παρουσιάσει προηγουμένως αρνητικές ενδείξεις σχετικά με τις προοπτικές ενοικίασης, αλλά αυτό έχει αντικατασταθεί με ένα πιο αισιόδοξο σύνολο αποτελεσμάτων. Αντίθετα, οι προοπτικές για τους ενοικιαστές παραμένει αρκετά υποτονική σε πολλά μέρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αξιοσημείωτη εξαίρεση τη Γερμανία και την Πολωνία. Στη Γερμανία, η υγιής ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας τροφοδοτεί την αύξηση ζήτησης για εργασιακό χώρο, ασκώντας περαιτέρω ανοδικές πιέσεις στα ενοίκια.

Με θετικό πρόσημο στη ζήτηση , η Πολωνία βιώνει δύο συνεχόμενα χρόνια αύξησης της ζήτησης, σταθερής προσφοράς και αύξησης των ενοικίων. Στην υπόλοιπη ευρωζώνη συνεχίζουν να επικρατούν αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης, αν όχι οι φόβοι για ολοκληρωτική ύφεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αρνητικά αποτελέσματα εκτείνονται πέραν από τις οικονομίες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην κρίση δημόσιου χρέους (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία), και στις Ολλανδία και Γαλλία. Από πλευράς επενδύσεων, η ζήτηση σε αυτές τις ευρωπαϊκές αγορές καθώς και στην Ιταλία, την Ουγγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία και το Βέλγιο είναι αρνητική. Στη Γερμανία οι επενδύσεις και οι προσδοκίες για αύξηση στην κεφαλαιουχική αξία των ακινήτων αυξάνονται, ενώ στην Πολωνία, μετά από δύο χρόνια αυξητικής τάσεις στις επενδύσεις, η αγορά φαίνεται να σταθεροποιείται.

Οι προσδοκίες για τις τιμές των ακινήτων είναι πιο θετικές στη Βραζιλία, στον Καναδά, και στην Κίνα. Οι προβλέψεις για την επενδυτική ζήτηση είναι επίσης ιδιαίτερα θετικές στη Βραζιλία και τον Καναδά, οι οποίες ακολουθούνται από τις ΗΠΑ, την Ινδία και τη Ρωσία. Υπάρχουν επίσης κάποια στοιχεία βελτίωσης του κλίματος στα ΗΑΕ με τις επενδύσεις να αυξάνονται κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, μετά από μια μακρά περίοδο ύφεσης.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Λοΐζου ''στην Κύπρο οι τιμές των ακινήτων και των ενοικίων συνεχίζουν να πέφτουν, κυρίως ως αποτέλεσμα του δυσμενούς οικονομικού κλίματος, των αρνητικών προβλέψεων για την ευρύτερη οικονομία, την έλλειψη χρηματοδότησης και των χαμηλών αποδόσεων''. ''Με την παράλληλη μείωση στις τιμές και στα ενοίκια, το αποτέλεσμα είναι οι αποδόσεις στα εμπορικά ακίνητα να συνεχίζουν να κυμαίνονται από 5% μέχρι 6% το όποιο σημαίνει ότι δεν είναι ελκυστικά για τους επενδυτές.

Μέχρι που τα ενοίκια να αρχίσουν να σταθεροποιούνται και οι αξίες του κεφαλαίου να υποχωρήσουν περαιτέρω με συνέπεια οι αποδόσεις να φθάσουν σε πιο ελκυστικά επίπεδα (πιθανόν άνω του 7% με 8%), η αγορά θα συνεχίσει να παραμένει σε τέλμα. Περνούμε μια μακρά περίοδο εξισορρόπησης των ενοικίων και των τιμών, την οποία θα ακολουθήσει μια παρατεταμένη περίοδος αδράνειας ωσότου η οικονομία σταθεροποιηθεί και αρχίσει να ανακάμπτει''.

 source: kathimerini.com.cy
Share |