Την παραίτησή του στη Βασίλισσα Βεατρίκη υπέβαλε πριν από λίγη ώρα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων το Σαββατοκύριακο για τα νέα μέτρα λιτότητας, σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ANP, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις για τα μέτρα λιτότητας ύψους 16 δισ. δολαρίων που θα έδιναν ώθηση στην ολλανδική οικονομία κατέρρευσαν το Σάββατο, φέρνοντας την κυβέρνηση στο χείλος της διάλυσης.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το αδιέξοδο των συζητήσεων, ο πρωθυπουργός, Mark Rutte ανέφερε πως έχει ήδη ενημερώσει τη Βασίλισσα για τις εξελίξεις και πως πλέον είναι πιθανή η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό, είπε πως βρίσκονταν σε τελικό στάδιο αλλά το Κόμμα της Ελευθερίας "δεν ανέλαβε τις ευθύνες του". Νωρίτερα ο Ολλανδός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ben Knapen δήλωσε σε τηλεοπτικό κανάλι πως οι πρόωρες εκλογές μοιάζουν «αναπόφευκτες» μετά το αδιέξοδο του Σαβατοκύριακου. «Υποθέτω πως οι εκλογές είναι αναπόφευκτες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Knapen προσερχόμενος στο υπουργικό συμβούλιο που συγκλήθηκε με στόχο την αντιμετώπιση της πολιτικής κρίσης. «Είναι σημαντικό να παραμείνουν ψύχραιμοι όλοι όσοι βρίσκονται σε θέση ευθύνης ώστε να διασφαλίσουμε έναν τακτικό προϋπολογισμό. Αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Επεκτείνονται οι πιέσεις στα spreads του "πυρήνα", στο προσκήνιο Γαλλία, Ολλανδία Πιέσεις δέχονται τη Δευτέρα τα spreads της ευρωπαϊκής περιφέρειας μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Το χθεσινό προβάδισμα του υποψηφίου των σοσιαλιστών για την γαλλική προεδρία Francois Hollande εγείρει ανησυχίες πως μια πιθανή τελική νίκη του θα υπονόμευε τις προσπάθειες εξυγίανσης των οικονομικών της χώρας. Παράλληλα, νέες ανησυχίες γεννά η κατάρρευση των συζητήσεων στην Ολλανδία για μείωση του ελλείμματος. Η επέκταση των πιέσεων της αγοράς ακόμα και σε χώρες υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης ανοίγει νέο κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους αντικατοπτρίζοντας τα συνεχώς συρρικνούμενα περιθώρια αποδοχής νέων μέτρων λιτότητας στην περιοχή.
Η σκληρή λιτότητα στην ευρωζώνη έχει ήδη οδηγήσει σε αλλαγή του πολικού σκηνικού σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία αλλά πλέον φαίνεται πως η δυσαρέσκεια επεκτείνεται και στις χώρες εκείνες που πρότειναν την συνταγή της λιτότητας. Ειδικότερα, ανοδικά κινούνται τη Δευτέρα οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων σε Γαλλία και Ολλανδία με το πρώτο να διαμορφώνεται στο 3,11% (+4 μ.β.) και το δεύτερο στο 2,39% (+7 μ.β.). Ανοδικές πιέσεις δέχονται αυτή την ώρα και τα spreads Ελλάδας, Ισπανίας και Ιταλίας με το ελληνικό να ξεπερνά τις 2.000 μ.β. σημειώνοντας άνοδο 36 περίπου μονάδων βάσης. Στις 433 μ.β. ενισχύεται το ισπανικό (+3,60 μ.β.) και στις 405 μ.β. το ιταλικό (+6,00 μ.β.).
Στον αντίποδα τα spreads Ιρλανδίας και Πορτογαλίας που ακολουθούν πτωτικές τάσεις στις 519 μ.β. (-030 μ.β.) και 984 μ.β. (-21,9 μ.β.), αντίστοιχα. Εμφανείς οι πιέσεις και στο κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας των κρατών χωρών του Νότου της ευρωζώνης. Ειδικότερα, τα πενταετή CDS Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας διαμορφώνονται αντίστοιχα στις 6.727 μ.β., 590 μ.β., 1.076 μ.β. και 510 μ.β.