Wednesday, March 14, 2012
Κτύπημα Moody's για κυπριακές τράπεζες
Κτύπημα Moody's για κυπριακές τράπεζες
Σε υποβάθμιση των κυπριακών τραπεζών προχώρησε τις πρωινές ώρες ο οίκος Moody’s λόγω των προκλήσεων που δημιουργεί το ελληνικό «κούρεμα» και το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον σε Ελλάδα και Κύπρο.
Ο οίκος υποβάθμισε τις διαβαθμίσεις της Τράπεζας Κύπρου για καταθέσεις και δάνεια κατά δύο βαθμίδες σε B1 από Ba2, της Marfin κατά μία βαθμίδα σε B3 από B2 και της Ελληνικής επίσης κατά μία βαθμίδα σε Ba3 από Ba2. Ο ορίζοντας για Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική είναι αρνητικός και για τη Marfin είναι εξελισσόμενος (developing outlook).
Επίσης, ο οίκος υποβάθμισε τη πιστοληπτική αξιολόγηση της Τράπεζας κύπρου σε B2 από Ba3, της Marfin σε Caa1 από B3 και της Ελληνικής σε B1 από Baa3.
Η υποβάθμιση των κυπριακών τραπεζών ακολουθεί την υποβάθμιση του κρατικού χρέους κατά μία βαθμίδα και αποτελεί ολοκλήρωση της αξιολόγησης που ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου. Η ανακοίνωση γίνεται σε μια ευαίσθητη περίοδο για τις τράπεζες, που προσπαθούν να πείσουν υφιστάμενους και νέους μετόχους να συμμετέχουν στις εκδόσεις κεφαλαίου που ανακοίνωσαν.
Στην ανακοίνωση τους, οι Moody’s αναφέρουν τέσσερις λόγους για την υποβάθμιση, που επηρεάζουν σε διαφορετικό βαθμό τις τρεις τράπεζες:
1. Τις ζημιές από το ελληνικό PSI, που συνεπάγονται αύξηση κεφαλαίου για ενίσχυση του core Tier 1 στο 8%, που είναι το μίνιμουμ που χρειάζεται η ΚΤ, και στο 9% που είναι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών.
2. Την επιτάχυνση της δημιουργίας προβληματικών δανείων και την εκτίμηση των Moody’s για συνεχιζόμενη μεγάλη πίεση στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών στο λειτουργικό τους περιβάλλον σε Κύπρο και Ελλάδα, που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες απώλειες λόγω επισφαλειών.
3. Την επιδείνωση της χρηματοδότησης και ρευστότητας, που είναι το αποτέλεσμα απώλειας καταθέσεων, και που έχει δημιουργήσει αυξημένη εξάρτηση σε χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.
4. Την εκτίμηση των Moody’s ότι η μείωση στις εργασίες των τραπεζών θα πιέσει την προ προβλέψεων κερδοφορία τους, και επομένως, την ικανότητα τους να απορροφούν ζημιές.
Για την Τράπεζα Κύπρου ο οίκος εκτιμά ότι το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης θα αντιμετωπίσει προκλήσεις και ότι η επιδείνωση του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας είναι μεγαλύτερη από αυτή που έχει ληφθεί υπόψη στους λογαριασμούς της. Σημειώνει την απώλεια καταθέσεων και την αυξημένη εξάρτηση σε χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, που εκτιμάται ότι θα μεγαλώσει τα επόμενα τρίμηνα. Ο οίκος εκτιμά επίσης ότι η μειωμένη ζήτηση θα κτυπήσει την κερδοφορία της Τράπεζας και την ικανότητα να απορροφά ζημιές από επισφάλειες.
Ο οίκος θεωρεί απίθανη την αναβάθμιση της Τράπεζας μεσοπρόθεσμα εκτός αν προκύψει βελτίωση του περιβάλλοντος σε Κύπρο και Ελλάδα. Εκτιμά ότι τα ratings θα πιεστούν αν προκύψει μεγαλύτερο «κούρεμα», αυξημένες επισφάλειες, και εκροές καταθέσεων.
Για τη Marfin ο οίκος εκτιμά ότι οι απώλειες κεφαλαίου και οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι συμβατές με standalone credit rating Caa1. Όπως και στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου, οι Moody’s σημειώνουν ότι η επιδείνωση του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας είναι μεγαλύτερη από αυτή που έχει ληφθεί υπόψη στους λογαριασμούς της γιατί δεν περιλαμβάνει τα δάνεια για τα οποία υπάρχουν εξασφαλίσεις, που δεν είναι εύκολο να εκποιηθούν προς όφελος των τραπεζών. Επίσης, καταγράφεται η απώλεια καταθέσεων και εξάρτηση στην ΕΚΤ. Ο οίκος αναφέρει επίσης ότι σε περίπτωση νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, η τράπεζα θα έχει μεγαλύτερο κεφαλαιακό πρόβλημα γιατί έχει μεγαλύτερη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα.
Ο οίκος θεωρεί το rating εξελισσόμενο λόγω της αβεβαιότητας για τη χρηματοδότηση και την κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας. Θα μπορούσε να αναβαθμιστεί αν προέκυπτε επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση και μείωση της εξάρτησης από χρηματοδότηση της ΕΚΤ.
Θα υποβαθμιζόταν αν αυξανόταν το κούρεμα, οι επισφάλειες και οι εκροές καταθέσεων. Επίσης, αν αποτύγχανε το πλάνο ανακεφαλαιοποίησης.
Στην περίπτωση της Ελληνικής ο οίκος δίνει έμφαση στα προβληματικά δάνεια που εκτιμά ότι είναι μεγαλύτερα από τις αναλογίες που ανακοινώνονται, στο κούρεμα των ομολόγων και σε πιθανές προκλήσεις από εκροή καταθέσεων – αν και σημειώνει ότι η Ελληνική βρίσκεται σε καλύτερη θέση ρευστότητας από ότι οι άλλες δύο τράπεζες.
Θεωρεί απίθανη την αναβάθμιση του rating μεσοπρόθεσμα, εκτός και αν βελτιωθεί το περιβάλλον σε Κύπρο και Ελλάδα. Η Ελληνική θα υποβαθμιστεί αν επιταχυνθεί η επιδείνωση του δανειακού της χαρτοφυλακίου και αν προκύψουν μεγάλες εκροές καταθέσεων.
source: stockwatch.com.cy
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment