Wednesday, March 7, 2012
Οι αναλυτές «βλέπουν» συμμετοχή πάνω από 80% στο PSI
Οι αναλυτές «βλέπουν» συμμετοχή πάνω από 80% στο PSI
Στην τελική ευθεία εισέρχεται το ελληνικό PSI καθώς σχεδόν σε ένα 24ωρο εκπνέει η προθεσμία εκδήλωσης συμμετοχής.
Τελευταίες πληροφορίες, «διαμορφώνουν» τη συμμετοχή πέριξ του 75% - 80%, ποσοστά, ωστόσο, που υπολείπονται του 90% στο οποίο στοχεύει η Ελλάδα καθιστώντας ολοένα και πιθανότερη μια απόφαση ενεργοποίησης των CACs. Το Δημόσιο χθες ενέτεινε τις πιέσεις προς τους ιδιώτες απειλώντας ευθέως με ευρεία αναδιάρθρωση χρέους, εάν αποτύχει το PSI, χωρίς τα κίνητρα που προβλέπονται τώρα.
Παράλληλα, προειδοποίησε εμμέσως, ειδικά τους κατόχους ομολόγων που υπάγονται στο ξένο δίκαιο, σε μεγάλο βαθμό hedge funds, πως δεν προβλέπονται ποσά για εξόφλησή τους εάν επιλέξουν να μείνουν εκτός PSI, «φωτογραφίζοντας» σαφώς δυσμενέστερη αντιμετώπιση σε σχέση με όσους εθελοντικά πουν «ναι» σε ζημίες της τάξης του 75%.
Ρήτρες
Πληροφορίες, που επικαλούνται οι Financial Times και η Wall Street Journal, αναφέρουν πως η συμμετοχή θα κινηθεί στα επίπεδα του 75% - 80%. Εφόσον αυτές οι εκτιμήσεις επαληθευθούν αύριο το βράδυ, καθίσταται ολοένα και πιο πιθανή η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (Collective Action Clauses - CACs) που θα καταστήσουν το «κούρεμα» υποχρεωτικό για όλους.
Όπως σημειώνουν οι Financial Times εάν ενεργοποιηθούν τα CACs είναι πιθανόν η συμμετοχή να προσεγγίσει το 95% και να ολοκληρωθεί το PSI έως την ερχόμενη Δευτέρα.
Χθες πληροφορίες που αναφέρει το Reuters ανέφεραν πως στο PSI θα ενταχθούν τελικά όλες οι ελληνικές τράπεζες, που συνολικά κατέχουν περί τα 40 δισ. ελληνικών ομολόγων. Υπενθυμίζεται ότι προχθές το IIF ανακοίνωσε πως 12 μεγάλες τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και επενδυτικά funds που συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή του IIF θα συμμετάσχουν, ενώ χθες πληροφορίες ανέφεραν πως στη λίστα προστίθεται και η UniCredit με έκθεση περί τα 234 εκατ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα.
Π. Χριστοδούλου
Το ελληνικό δημόσιο ξεκαθαρίζοντας πως η προθεσμία εκδήλωσης συμμετοχής παραμένει η Πέμπτη 8 Μαρτίου, εν μέσω φημολογίας στην αγορά ότι ίσως δοθεί παράταση, προέβη χθες σε μια ανακοίνωση εντείνοντας τις πιέσεις στους ιδιώτες να εκδηλώσουν συμμετοχή: Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους με αφορμή ενημέρωση που έκανε ο επικεφαλής του Π. Χριστοδούλου στη Φραγκφούρτη για το ελληνικό PSI το Δημόσιο:
Δηλώνει πως δεν προβλέπονται, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την τρόικα, κεφάλαια για ενδεχόμενη αποπληρωμή όσων επιλέξουν να μη συμμετάσχουν στο PSI, αναμένοντας πως ίσως πληρωθούν στο ακέραιο. Οι FT ερμηνεύοντας αυτήν την επισήμανση υποστηρίζουν πως η απειλή αυτή απευθύνεται κυρίως στους ομολογιούχους που κατέχουν ομόλογα τα οποία υπάγονται σε ξένο δίκαιο, και οι οποίοι υπολογίζονται περίπου στο 14% του συνόλου.
Όπως αναφέρουν επικαλούμενοι πηγές, για την κατηγορία αυτή δεν θα υπάρξει καμία «συμπάθεια» καθώς αρκετοί από αυτούς φέρονται να είναι hedge funds που ποντάρισαν στο ότι θα πληρωθούν στο ακέραιο, την ώρα που οι υπόλοιποι ομολογιούχοι θα υποστούν ζημίες της τάξης του 75% σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, λόγω του PSI. Ειδικά δηλαδή για την κατηγορία αυτή, αφήνεται για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο να μην πληρωθούν ή να τύχουν εν γένει πιο δυσμενούς αντιμετώπισης σε σχέση με τους υπολοίπους.
Ξεκαθαρίζει πως εάν απαιτηθεί και πληρούνται οι προϋποθέσεις δεν θα διστάσει να ενεργοποιήσει τα CACs.
Απειλεί, όλους τους ομολογιούχους, πως εάν αποτύχει το PSI, τότε θα υπάρξει ευρεία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, συμπεριλαμβανομένων, όπως σημειώνει με νόημα, και των εγγυημένων ομολόγων του Δημοσίου, χωρίς να προβλέπονται οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που ισχύουν τώρα. «Εάν το PSI δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς, ο επίσημος τομέας δεν θα χρηματοδοτήσει το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα και η Ελλάδα θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της (συμπεριλαμβανομένων των εγγυημένων ομολόγων που υπάγονται στο Ελληνικό Δίκαιο) με διαφορετικούς όρους που δεν θα περιλαμβάνουν συγχρηματοδότηση, πληρωμές με ομόλογα του EFSF, ρήτρες ανάπτυξης και την υπαγωγή σε Βρετανικό Δίκαιο».
Σημειώνει πως η προθεσμία εκδήλωσης συμμετοχής παραμένει η Πέμπτη, 21:00 η ώρα κεντρικής Ευρώπης, η οποία υπόκειται στο δικαίωμα του Δημοσίου, να επιμηκύνει, να ανοίξει πάλι τη διαδικασία, να αλλάξει ή να τερματίσει την πρόσκληση.
CACs
Όπως αναφέρει η WSJ όλοι οι εμπλεκόμενοι, Δημόσιο, τρόικα, ΔΝΤ και ιδιώτες είναι πεπεισμένοι ότι το PSI θα προχωρήσει. Ωστόσο, η επιβολή των CACs ίσως κριθεί απαραίτητη και ενδεχομένως θα ενεργοποιηθούν, όπως σημειώνει πηγή που μιλά στην εφημερίδα. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, για να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο η Ελλάδα αρκεί να έχει τη συναίνεση ομολογιούχων που αντιπροσωπεύουν περί τα 59 δισ. ευρώ, ποσό που σε κάθε περίπτωση φαίνεται να είναι διασφαλισμένο. Σημειώνει, ωστόσο, πως τη συμφωνία θα μπορούσε να «μπλοκάρει» μια μειοψηφία με περίπου 16% ή 29,5 δισ. ευρώ υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα επιτευχθεί συνεννόηση μεταξύ τους ώστε να συγκεντρωθεί το ποσοστό.
Τι αποφάσισαν 11 ασφαλιστικά ταμεία
«Nαι» στο «κούρεμα» είπαν, κατά πλειοψηφία, τα Δ.Σ. έξι Tαμείων IKA - ETAM (κατέχει ομόλογα ονομαστικής αξίας 884 εκατ. ευρώ), OΓA (για 1,1 δισ. ευρώ), TAYTEKΩ (258 εκατ. ευρώ), ETEAM (18 εκατ. ευρώ), του TΠΔY και του Mετοχικού Tαμείου Πολιτικών Yπαλλήλων (η Γραμματεία Kοινωνικών Aσφαλίσεων περιλαμβάνει και τον OΠAΔ στα Tαμεία).
«Όχι» στο «κούρεμα» αποφάσισαν κατά πλειοψηφία τα Δ.Σ. πέντε Tαμείων ETAA (κατέχει ομόλογα ονομαστικής αξίας 824 εκατ. ευρώ), ETAΠ - MME (για 382 εκατ. ευρώ), TEAIT (700 εκατ. ευρώ), TAΠIT (12 εκατ. ευρώ) και TEAΠAΣA.
Σήμερα θα αποφασίσουν το TEAΔY (για 1,5 δισ. ευρώ) αφού η χθεσινή εισβολή των συνδικαλιστών της AΔEΔY στην αίθουσα συνεδρίασης του Δ.Σ. (συμμετέχουν έξι συνδικαλιστές σε σύνολο δεκατριών μελών) οδήγησε στην αναβολή της λήψης απόφασης καθώς και ο OAEE (για 160 εκατ. ευρώ).
source: stockwatch.com.cy
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment