Tuesday, December 27, 2011
Η Βραζιλία έκτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου
Η Βραζιλία έκτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου
Το ΔΝΤ το είχε προβλέψει προ μηνών, το Center for Economics and Business Research (CEBR) του Λονδίνου το επιβεβαίωσε τη Δευτέρα: η Βραζιλία αποτελεί πλέον την έκτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, προσπερνώντας τη Βρετανία, η οποία για πρώτη φορά στην ιστορία της θα βρεθεί να υπολείπεται ενός λατινοαμερικανικού κράτους. Και ο καλπασμός συνεχίζεται: μέχρι το 2016 η Βραζιλία αναμένεται να έχει υποσκελίσει και τη Γαλλία, κατακτώντας την πέμπτη θέση παγκοσμίως, πίσω από τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Γερμανία.
«Οι χώρες που θα γνωρίσουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη θα είναι οι αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία», σχολίασε μετά τη δημοσίευση των ετήσιων πορισμάτων του CEBR το γραφείο του Βραζιλιάνου υπουργού Οικονομικών Guido Mantega, απαντώντας σε όσους έχουν αμφισβητήσει την πραγματική δυναμική της λεγόμενης ομάδας BRIC.
Διότι λ.χ. μπορεί ο ρυθμός ανάπτυξης της βραζιλιάνικης οικονομίας να εκτιμάται ότι θα προσγειωθεί από το 7% το 2010 στο 3% το 2011, όμως ακόμη και έτσι δε χωρά σύγκριση με το ταπεινό 0,9% της Βρετανίας, που αντιπαλεύει τη δική της κρίση χρέους και τον απόηχο της κρίσης της ευρωζώνης. (Για το 2012 η Βραζιλία αναμένει να αναπτυχθεί κατά 4 – 5%).
Ο ίδιος ο Mantega γνωρίζει πως σε ό,τι αφορά το επίπεδο διαβίωσης η χώρα του υστερεί ακόμη κατά πολύ των ευρωπαϊκών, με τις οποίες δεν πρόκειται να εξομοιωθεί, όπως τόνισε, προτού περάσουν 10-20 χρόνια: Η βραζιλιάνικη οικονομία των 2,5 τρισ. δολαρίων αντιστοιχεί σε έναν πληθυσμό περίπου 200 εκατομμυρίων κατοίκων, ήτοι υπερτριπλάσιο του βρετανικού. Ωστόσο, ο δημογραφικός δυναμισμός είναι και αυτός ένα από τα «δυνατά χαρτιά» της Βραζιλίας (ιδίως εν συγκρίσει προς την γηράσκουσα Ευρώπη), παράλληλα με τον ορυκτό πλούτο της Αμαζονίας ή τα γιγαντιαία υποθαλάσσια πετρελαϊκά κοιτάσματα στα ανοιχτά των βραζιλιάνικων ακτών.
Σύμφωνα με στοιχεία του βραζιλιάνικου υπουργείου Ανάπτυξης, οι εξαγωγές αυξήθηκαν, στο διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, κατά 245 σε ετήσια βάση, φθάνοντας σε όγκο το μέγεθος-ρεκόρ των 250,3 δισ. δολαρίων, ενώ το εμπορικό πλεόνασμα ανήλθε από τα 20,27 στα 29 δισ. δολάρια.
Κυρίως όμως, η Βραζιλία τρέχει προς το μέλλον με κινητήρα τις καταναλωτικές ανάγκες μιας εγχώριας μικροαστικής τάξης, η οποία διαρκώς διογκώνεται και ενισχύεται, χάρη και στην εισοδηματική πολιτική των κυβερνήσεων Lula και Roussef. Το νέο (ή μήπως το πρώτο;) ψυγείο και αυτοκίνητο της μέσης βραζιλιάνικης οικογένειας αποτελούν το κατεξοχήν σύμβολο μιας ανθηρής εσωτερικής αγοράς, αλλά και τον τροφοδότη της πιστωτικής επέκτασης.
Οι ξένοι παίκτες σπεύδουν και αυτοί να επωφεληθούν: στους 12 μήνες μέχρι το Νοέμβριο οι ξένες άμεσες επενδύσεις εκτινάχθηκαν στα 75 δισ. δολάρια, έναντι 38 δισ. το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας.
Η συνέχεια αναμένεται, όπως αντιστοιχεί, να δοθεί στο πολιτικό πεδίο: ήτοι, στη διεκδίκηση από μέρους της Μπραζίλια ισχυρότερης φωνής στα διεθνή fora, περισσότερων ψήφων στη διοίκηση του ΔΝΤ και μιας μόνιμης έδρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
source: capital.gr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment