Thursday, November 10, 2011
S&P: Στην κατηγορία υψίστου κινδύνου οι τράπεζες
S&P: Στην κατηγορία υψίστου κινδύνου οι τράπεζες
Σε 5 δισ. ευρώ ανήλθαν οι εκροές στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τη στιγμή της ανακοίνωσης της πρόθεσης του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα, λέει τραπεζική πηγή στο Reuters, ενώ παράλληλα, σε έκθεσή της η S&P θέτει σε μέγιστη επικινδυνότητα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, δηλαδή, στη βαθμίδα 10, στην κλίμακα από 1 έως 10. Η τραπεζική πηγή ανέφερε μάλιστα ότι το Σεπτέμβριο έφυγαν 5,5 δισ. ευρώ, ενώ τον Οκτώβριο εκτιμά ότι η εκροή ενδέχεται να έχει φτάσει και τα 8 δισ. ευρώ από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Καταθέσεις
Περίπου το 3% των συνολικών καταθέσεων των τραπεζών με έδρα την Ελλάδα έφυγε μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα διενεργήσει δημοψήφισμα προκειμένου να εγκριθεί από το λαό η δανειακή σύμβαση, ανέφερε τραπεζίτης στο Reuters.
«Πολλοί καταθέτες απέσυραν τα χρήματά τους από τις τράπεζες την Πέμπτη και την Παρασκευή (που πραγματοποιήθηκε η ψήφος εμπιστοσύνης στη Βουλή) και οι τράπεζες δυσκολεύτηκαν να ικανοποιήσουν τα άμεσα αιτήματα για ρευστό», είπε άλλη τραπεζική πηγή στο Reuters. «Φτάσαμε στο σημείο, οι καταθέτες να ζητούν ποσά μεταξύ 600.000 - 700.000 ευρώ για να τα πάρουν σπίτι τους. Είναι απίστευτο», τόνισε η τραπεζική πηγή του Reuters.
Ο ίδιος πρόσθεσε μάλιστα, ότι η τράπεζα πρόσφερε επιτόκιο έως και 7%, προκειμένου να πείσει τους καταθέτες να αφήσουν τα χρήματά τους στην τράπεζα.
Όσον αφορά τον οίκο αξιολόγησης S&P, προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση κατά τρεις βαθμίδες του οικονομικού κινδύνου, στο 10, από 7 προηγουμένως. Υπενθυμίζεται ότι στην «ομάδα 10» περιλαμβάνονται το Βιετνάμ και η Λευκορωσία.
Ο οίκος σημειώνει ότι η αλλαγή στην αξιολόγηση αντανακλά τον «εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο» που έχει η Ελλάδα στον «πιστωτικό κίνδυνο στην οικονομία» και τον «πολύ υψηλό κίνδυνο» σε όρους «οικονομικής αντοχής» και «οικονομικών ανισορροπιών».
source: stockwatch.com.cy
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment