Tuesday, November 8, 2011

RICS: Νέα πτώση στα ακίνητα


RICS: Νέα πτώση στα ακίνητα

Χαρακτηριστικό είναι πως σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2009, όταν ξεκίνησε η καταγραφή των τιμών, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 15,1%, των σπιτιών κατά 9,9%, των καταστημάτων κατά 12,2%, των γραφείων 9% και των αποθηκών κατά 6,4%.

Η συνέχεια αναμένεται ακόμα χειρότερη αφού η υπό εξέταση περίοδος είναι προ Μαρί.

Ο Δείκτης Τιμών Ακινήτων παρουσιάζει τις τιμές και τα ενοίκια να εμφανίζουν πτώση σε όλες τις αστικές περιοχές. Οι τιμές για κατοικίες, τόσο για σπίτια όσο και για διαμερίσματα, παρουσίασαν τριμηνιαία πτώση 1% και 2.7% αντίστοιχα, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στη Λάρνακα (-3.2% για σπίτια και -7.2% για διαμερίσματα). Παγκύπρια, οι τιμές των καταστημάτων μειώθηκαν κατά μέσο όρο 4.4%, των γραφείων κατά 2.2% και των αποθηκών κατά 2%.

Η μέση τιμή ενοικίασης σε ολόκληρη την Κύπρο παρουσίασε μείωση στα διαμερίσματα κατά 3.1%, στα καταστήματα 4.1%, στις αποθήκες 5,4% και στα γραφεία 2%. Αντίθετα, τα μισθώματα για σπίτια αυξήθηκαν κατά 1.3%. Συγκρίνοντας τα ενοίκια με εκείνα του τέταρτου τριμήνου του 2009, οι τιμές ενοικίασης υποχώρησαν κατά 11.6% για τα διαμερίσματα, 12.4% για σπίτια, 13.2% για καταστήματα, 7.2% για γραφεία και 8.8% για αποθήκες. Οι διακυμάνσεις που καταγράφονται έχουν διαμορφώσει και την προσέγγιση των ιδιοκτητών ακινήτων, όπου η υπερπροσφορά σε ακίνητα τούς έχει οδηγήσει στο να ζητούν χαμηλότερα ενοίκια.

Σύμφωνα με τον κ. Παύλο Λοΐζου MRICS, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του RICS Κύπρου, «Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011 η κυπριακή οικονομία και ειδικότερα οι τράπεζες, δέχτηκαν το βάρος των συνεπειών της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Το γεγονός αυτό οδήγησε στον περιορισμό της αισιοδοξίας, καθώς οι συζητήσεις σχετικά με τους τρόπους μείωσης των εξόδων τόσο σε κοινοβουλευτικό, όσο και σε κυβερνητικό επίπεδο, συνεχίζονται με αυξημένες εντάσεις. Παρά το γεγονός ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους παρουσιάστηκαν κάποιες ενδείξεις σταθεροποίησης των τιμών και ήπια οικονομική ανάπτυξη, κατά το δεύτερο τρίμηνο υπήρξε μιας στάση αναμονής, με τις επιχειρήσεις, τα επενδυτικά ταμεία και τους ιδιώτες να περιορίζουν τις κινήσεις τους, μέχρι νεοτέρας. Συνέπεια της αναβλητικότητας που παρατηρήθηκε και της εσωτερικής έντασης μεταξύ Βουλής και κυβέρνησης, ήταν η σημαντική μείωση των συναλλαγών και ο περιορισμός του ενδιαφέροντος και από εγχώριους αγοραστές.»

source: sigmalive.com

No comments:

Share |