Monday, November 28, 2011
Καμπανάκι για επενδύσεις Ταμείων Προνοίας
Καμπανάκι για επενδύσεις Ταμείων Προνοίας
Καμπανάκι για τη συγκέντρωση κινδύνου στον τρόπο που τα Ταμεία Προνοίας χειρίζονται τις καταθέσεις του κτυπά η Aon Hewitt, μέσω της έρευνας Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών του 2011 που αφορά Κυπριακά Ταμεία Προνοίας.
Στην έρευνα απάντησαν 31 Ταμεία, με 40 χιλιάδες συνολικό αριθμό μελών και €712 εκ. σε σύνολο αποθεματικών και όπως διαφαίνεται υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση επενδύσεων αφού το μεγαλύτερο ποσοστό 61% κρατείται σε μετρητά ενώ υπάρχει και σημαντικό ποσοστό που επενδύεται σε μετοχές κυπριακών τραπεζών.
Η Aon Hewitt σημειώνει συγκεκριμένα ότι η μέση κατανομή σε μετρητά (61%) θεωρείται αρκετά ψηλή σε σχέση με τη μέση ηλικία των μελών των Ταμείων που συμμετείχαν (39,4 χρόνια). Επίσης, 10% των Ταμείων διατηρούν κατανομή σε μετρητά 100%.
Η διασπορά, προσθέτει, σε επενδυτικές ομάδες δεν είναι επαρκής, αφού η κατανομή σε δύο μόνο επενδυτικές ομάδες (μετρητά και ομόλογα) φτάνει το 82%.
Την ίδια ώρα, η διασπορά εντός της ομάδας των μετοχών δεν είναι επαρκής αφού 58% των μετοχών είναι επενδυμένο μόνο στο εσωτερικό, που βασίζεται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, αυξάνοντας τη συγκέντρωση κινδύνου. Επίσης, υπάρχει ελάχιστη πρόσβαση σε άλλους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας, όπως της υγείας, βιομηχανιών, ενέργειας, τεχνολογίας κλπ.
Η πλειοψηφία των επενδύσεων σε ομόλογα εστιάζεται στην εγχώρια αγορά (Κύπρος και Ελλάδα) κυβερνητικών και τραπεζικών εκδόσεων, αυξάνοντας σημαντικά τη συγκέντρωση κινδύνου.
«Δυστυχώς, στη Κύπρο ο ρόλος των Ταμείων Προνοίας δεν έχει ακόμα θεσμοθετηθεί, δημιουργώντας έτσι σοβαρούς κινδύνους για την μελλοντική επάρκεια του συνόλου του συνταξιοδοτικού συστήματος. Πρέπει άμεσα να τροχοδρομηθούν οι ακόλουθες αλλαγές στο πλαίσιο της λειτουργίας των Ταμείων Προνοίας:
■ Να εφαρμοστεί πλαίσιο για την μεταφορά συσσωρευμένων συνταξιοδοτικών λογαριασμών από ένα Ταμείο Προνοίας σε άλλο κατά την αλλαγή εργοδότη. Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά το 2010, μόλις το 36% των πληρωμών των Ταμείων σχετίζονταν με συνταξιοδότηση.
■ Να περιοριστεί η λήψη των ωφελημάτων σε εφάπαξ μορφή (π.χ. σε 25%) και το υπόλοιπο να μετατρέπεται υποχρεωτικά σε ισόβια σύνταξη.
■ Να εξετασθεί η παροχή επιπλέον φορολογικών κινήτρων για την λήψη των ωφελημάτων στην ηλικία συνταξιοδότησης.
Διακυβέρνηση
Αξιοσημείωτη είναι η σχετικά ψηλή βαθμολογία που έδωσαν οι συμμετέχοντες στο στόχο για διασφάλιση ωφελημάτων για συνταξιοδοτικούς σκοπούς. Δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή νομοθετική ρύθμιση στην Κύπρο που να απαγορεύει τη λήψη των ωφελημάτων πριν από την ηλικία συνταξιοδότησης, και αυτό καθιστά την επίτευξη του στόχου αυτού εξαιρετικά δύσκολη.
Στο τομέα Δραστηριότητα των Διαχειριστικών Επιτροπών, 54% των Ταμείων δεν έχει αναθεωρήσει ποτέ τους τρόπους επικοινωνίας με τα μέλη, και 50% δεν έχει διαφοροποιήσει ποτέ τα ποσοστά εισφοράς των μελών και του εργοδότη.
Εισφορές
Το μέσο ποσοστό εισφοράς ανέρχεται στο 14,2% του Μισθού, επιμερισμένο σε 7,2% από τον εργοδότη και 7,0% από τους εργαζομένους.
«Αναμένουμε ότι στο σύντομο μέλλον η συσχέτιση των εισφορών του εργοδότη με τις εισφορές ή τα χρόνια υπηρεσίας του μέλους θα τύχουν ευρύτερης χρήσης. Τέτοιες δομές μπορούν να ενθαρρύνουν τα μέλη να εισφέρουν περισσότερα, άρα να αυξήσουν το συνταξιοδοτικό τους ωφέλημα. Επιπρόσθετα, τέτοιες δομές μπορούν να αυξήσουν την διακράτηση του προσωπικού», σημειώνεται στην έρευνα.
source: sigmalive.com
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment