Tuesday, August 2, 2011
Στο επίκεντρο των πιέσεων Ιταλία - Ισπανία
Στο επίκεντρο των πιέσεων Ιταλία - Ισπανία
Σε υψηλό 14 ετών εκτινάσσεται η απόδοση ισπανικών και ιταλικών 10ετών ομολόγων, αποτυπώνοντας ότι οι αγορές δεν πείθονται από το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας και κυρίως από την «άσφαιρη» προς το παρόν διεύρυνση των δυνατοτήτων του EFSF.
Δέκα ημέρες μετά τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και παρά το συμβιβασμό που επιτεύχθηκε στις ΗΠΑ ο κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στην ευρωζώνη αποδεικνύεται ότι δεν έχει περιοριστεί, ενώ την κατάσταση δεν βοηθούν τα προβληματικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται στις ΗΠΑ και στην Ασία.
Το spread του ισπανικού 10ετούς ομολόγου κινείται στις 397 μονάδες βάσης, με την απόδοσή του στο 6,33%, ενώ του ιταλικού διαμορφώνεται στις 378 μ.β. με απόδοση 6,14%, που είναι η υψηλότερη από το 1997. Το spread του 10ετούς πορτογαλικού τίτλου διαμορφώνεται στις 885 μ.β., με απόδοση 11,16%, και του ιρλανδικού στις 884 μ.β., με απόδοση 11,14%.
Την ίδια ώρα, το spread του ελληνικού 10ετούς τίτλου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού κινείται στις 1.243 μ.β. (απόδοση 14,79%), του 5ετούς στις 2.103 μ.β. και του 2ετούς στις 3.195 μονάδες βάσης.
Οι εξελίξεις έχουν κινητοποιήσει την ιταλική κυβέρνηση, καθώς πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη στη Ρώμη με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας αλλά και τις εποπτικές αρχές των αγορών. Μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, αναμένεται να μιλήσει στο κοινοβούλιο της χώρας ο πρωθυπουργός κ. Silvio Berlusconi.
«H αγορά φαίνεται να έχει εντοπίζει στην Ιταλία την νέα αχίλλειο πτέρνα της Ευρώπης» δηλώνει στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας λόγω του υψηλού χρέους και της υποβόσκουσας πολιτικής κρίσης που απέτρεψε μέχρι σήμερα τη λήψη σοβαρών μέτρων περιορισμού ελλειμμάτων και χρέους.
Το σημαντικότερο όμως κατά τον ίδιο είναι η αδυναμία της Ευρώπης να οπλίσει τον Προσωρινό Μηχανισμό (EFSF) γρήγορα με τα απαραίτητα κεφάλαια ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει προληπτικά στην δευτερογενή αγορά ομολόγων. «Οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου καταστούν τον EFSF πολυβόλο χωρίς σφαίρες» σημειώνει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι απαιτείται άμεσα απόφαση για σημαντική διεύρυνση των εγγυήσεων βάσει των οποίων δανείζεται ο Μηχανισμός.
Αντ' αυτού όμως κυριαρχεί δέκα ημέρες μετά τη σύνοδο η αμφιβολία για το αν η Ευρώπη θέλει και μπορεί να «προικίσει» το Μηχανισμό. Ήδη η άνοδος του κόστους δανεισμού Ιταλίας και Ισπανίας, προκαλεί ρωγμές στις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.
Αν η τρίτη και πέμπτη οικονομία της Ευρωζώνης δανείζονται με υψηλότερο κόστος από το επιτόκιο της πέμπτης δόσης που χορήγησαν στην Ελλάδα το πρόβλημα της Ευρώπης επανέρχεται με το πιο δραματικό τρόπο.
Ενδείξεις προετοιμασίας επίθεσης στην Ιταλία
Οι αγορές δείχνουν διατεθειμένες να παίξουν ως το τέλος το παιχνίδι με επίκεντρο αυτή τη φορά την Ιταλία και δευτερευόντως την Ισπανία. Ήδη τα επιτόκια με τα οποία δανείστηκε η χώρα από τις αγορές πλησιάζουν τα απαγορευτικά επίπεδα και η κατάσταση παραπέμπει στην αντίστοιχη της Ελλάδας τους πρώτους μήνες του 2010.
Στην τελευταία έκδοση 10ετών το επιτόκιο έφθασε στο 5,77% που είναι το υψηλότερο επίπεδο δανεισμού από τον Φεβρουάριο του 2000.
Μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικά την έκθεσή τους σε ιταλικά κρατικά ομόλογα και συστήνουν εδώ και μήνες αγορές CDS στους πελάτες τους. Τα οποία πωλούν οι ίδιες με το αζημίωτο.
Μια ενδεχόμενη επίθεση στην Ιταλία θα εντείνει την πίεση στην Ευρώπη, σύμφωνα με εγχώριους τραπεζίτες, για ταχύτερα βήματα ως προς την ενίσχυση των κεφαλαίων του EFSF και πιθανώς την έκδοση ευρωομολόγου.
source: euro2day.gr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment