Thursday, August 11, 2011

Εγκρίθηκε το "πακέτο" απ' το υπουργικό


Εγκρίθηκε το "πακέτο" απ' το υπουργικό


Ιστορικής σημασίας, χαρακτήρισε ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας την κατάργηση του συνταξιοδοτικού ταμείου για τους υπαλλήλους του δημόσιου και ημιδημόσιου τομέα, που προβλέπεται από τα νομοθετικά μέτρα που υιοθέτησε το Υπουργικό Συμβούλιο και τα οποία η Κυβέρνηση προωθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Ο Υπουργός, παρουσιάζοντας τα επτά νομοθετήματα που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, είπε ότι το μέτρο για την κατάργηση του συνταξιοδοτικού ταμείου μαζί με τις λοιπές πρόνοιες για μείωση των κλιμάκων εισδοχής στο δημόσιο κατά 10%, τη μείωση του αριθμού των δημοσιών υπαλλήλων τα επόμενα πέντε χρόνια κατά 5 χιλιάδες, τη μεταβίβαση των νεοεισερχομένων στο ΤΚΑ, την καταβολή έκτακτης εισφοράς των δημοσίων υπαλλήλων 3% και την αύξηση της εισφοράς για το ταμείο για χήρες και ορφανά, αποπυροδοτεί την ωρολογιακή βόμβα του συνταξιοδοτικού και ανακουφίζει αποφασιστικά το κόστος για το δημόσιο ταμείο.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το ποσοστό επιβάρυνσης του κόστους του συνταξιοδοτικού επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος είναι 2,9% με ανοδική τάση, προσθέτοντας ότι με τα μέτρα η τάση αυτή σταματά και ξεκινά αργά αλλά σταθερά μια πτωτική τάση.

Οπως ανέφερε ο κ. Καζαμίας, το πρώτο νομοθέτημα είναι ιστορικής σημασίας, καθώς όπως είπε θεσμοθετεί τη συμφωνία με την οποία καταργούνται από τούδε και στο εξής τα διάφορα ειδικά συνταξιοδοτικά ταμεία για τους νεοεισερχόμενους στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα.

«Είναι πιστεύω μις ιστορικής σημασίας απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις συζητήσεις που είχαν γίνει μέχρι τώρα», είπε ο Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι όλοι οι νεοεισερχόμενοι στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα θα εγγράφονται στο εξής στο ΤΚΑ, όπου είναι εγγεγραμμένη και η πλειοψηφία των εργαζομένων και θα συνεισφέρουν με τα ίδια ακριβώς ποσοστά με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Καζαμίας ανέφερε, επίσης, ότι αποφασίστηκε η αύξηση κατά 1,25% των περιοδικών εισφορών των ίδιων υπαλλήλων για σκοπούς μεταβίβασης της σύνταξης στη χήρα ή στο χήρο και τα τέκνα, σε περίπτωση θανάτου του ή της υπαλλήλου, από το 0,75% στο 2%.

Με δεύτερο νομοθέτημα, πρόσθεσε, θεσμοθετείται νομοτυπικά η καταβολή και η αποκοπή, υπό μορφή εισφοράς, ποσοστού 3% επί των ακαθάριστων απολαβών ή επί της σύνταξης, για περίοδο τριών χρονών ή περισσότερο, αν καταστεί αναγκαίο, από τους δημόσιους υπαλλήλους και όσους απασχολούνται στον ημιδημόσιο τομέα.

Για τους σκοπούς της εισφοράς αυτής, ανέφερε, στις απολαβές περιλαμβάνονται ο μηνιαίος βασικός μισθός, οποιεσδήποτε γενικές ή τιμαριθμικές αυξήσεις, όλα τα επιδόματα για τυχόν αποζημίωση για υπερωριακή απασχόληση και όλα τα κατ’ αποκοπήν επιδόματα τα οποία απολαμβάνουν οι υψηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι από την κλίμακα Α15 και άνω.

Αναφορικά με το τρίτο νομοθέτημα, ο κ. Καζαμίας είπε ότι προβλέπεται η δημιουργία μιας επιπλέον φορολογικής κλίμακας στη φορολόγηση φυσικών προσώπων, της τάξης του 35% για εισοδήματα από 60 χιλιάδες ευρώ και άνω.

Η κλίμακα αυτή, ανέφερε, προστίθεται στη μέχρι τώρα φορολογική κλίμακα της τάξης του 30%, η οποία καλύπτει εισοδήματα της τάξης των 35 χιλιάδων ευρώ και άνω.

Το τέταρτο νομοθέτημα που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, συνέχισε, είναι η αύξηση του ποσοστού της έκτακτής εισφορά για την άμυνα, στους τόκους που λαμβάνονται ή πιστώνονται εντός της Δημοκρατίας, από το 10% στο 15%.

Επίσης, πρόσθεσε, αποφασίστηκε η αύξηση του ποσοστού της έκτακτης εισφοράς για την άμυνα στα μερίσματα, από το 15% στο 17%.

Ο κ. Καζαμίας είπε ότι για το θέμα της αύξησης της έκτακτης εισφοράς για την άμυνα στους τόκους, συνεχίζουν να ισχύουν οι εξαιρέσεις, που αφορούν καταθέσεις συνταξιούχων.

Ο Υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι το πέμπτο νομοθέτημα, το οποίο κατατέθηκε από την Υπουργό Εμπορίου, αφορά στην εισαγωγή ετήσιου τέλους 350 ευρώ για όλες τις εγγεγραμμένες εταιρείες στο μητρώο του Εφόρου Εταιρειών.

Ο κ. Καζαμίας είπε ότι για το 2011, το τέλος πρέπει να καταβληθεί πριν από το τέλος του έτους, ενώ για τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να καταβάλλεται μέχρι τις 30 Ιουνίου του εκάστου έτους.

Συμπλήρωσε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει πρόνοια για συμπλεγματοποίηση εταιρειών, ώστε να υπάρχει ένα ανώτατο τέλος, το οποίο δεν θα υπερβαίνει τις 20 χιλιάδες ευρώ.

Αναφορικά με το έκτο νομοσχέδιο, ο κ. Καζαμίας είπε ότι αφορά τη μεταρρύθμιση της φορολογίας της ακίνητης ιδιοκτησίας, προσθέτοντας ότι σε γενικές γραμμές η απόφαση αφορά στο διπλασιασμό του τέλους της φορολογίας.

Υπενθύμισε ότι με βάση τις τιμές της ακίνητης ιδιοκτησίας, που υπολογίζονται σε τιμές του 1980, το τέλος αυτό καταβάλλεται σήμερα από περίπου το 3% των ιδιοκτητών γης.

Αυτά τα τέλη έχουν διπλασιαστεί, είπε ο Υπουργός και πρόσθεσε ότι έχει γίνει εισαγωγή μιας νέας κλίμακας, που ξεκινά από τις 100-170 χιλιάδες ευρώ.

Συμπλήρωσε ότι μέχρι τώρα η κλίμακα ξεκινούσε από τις 170 χιλιάδες ευρώ, με τιμές του 1980, κάτι που, όπως ανέφερε, σημαίνει ότι οι πραγματικές αξίες, με βάση τα σημερινά δεδομένα, είναι πολλαπλάσιες.

Ο κ. Καζαμίας ανέφερε εξάλλου ότι το έβδομο νομοσχέδιο αφορά στην αύξηση του κανονικού συντελεστή του ΦΠΑ από 15% σε 17%.

Είπε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε διαφοροποίηση στην κλίμακα του 5% του ΦΠΑ που καλύπτει τρόφιμα και φάρμακα, καθώς επίσης και στον συντελεστή του 8% που αφορά τις υπηρεσίες στον ξενοδοχειακό τομέα.

Για την πρόνοια αυτή, είπε, συμφωνήθηκε με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ότι για τον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, η αύξηση του συντελεστή κατά 2 μονάδες δεν θα υπολογιστεί στο ύψος του τιμαρίθμου που θα επιδοθεί το αμέσως επόμενο εξάμηνο.

Ακόμη, ανέφερε ότι από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την καταβολή της έκτακτης εισφοράς των υπαλλήλων στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα εξαιρείται το πρώτο εισόδημα μέχρι 1000 ευρώ όλων των ωρομίσθιων υπαλλήλων, κάτι που αφορά περίπου 12 χιλιάδες ωρομίσθιους.

Είπε, επίσης, ότι έχει μεγάλη σημασία η δέσμευση του Υπουργικού Συμβουλίου να υλοποιήσει το δεσμευτικό τριετές μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο με στόχο τη δραστική μείωση του ελλείμματος μέχρι το 2013 κοντά στο 0,5%.

Ακόμη, ο κ. Καζαμίας ανέφερε ότι υπάρχει δέσμευση ολοκλήρωσης του διαλόγου για αναδιάρθρωση της καταβολής της ΑΤΑ πριν από το τέλος του χρόνου. Ο στόχος, είπε, είναι να εξευρεθεί μια κορυφή εισοδήματος, πάνω από την οποία δεν θα γίνεται οποιοσδήποτε υπολογισμός για καταβολή της ΑΤΑ.

Πρόσθεσε ότι πριν από το τέλος του χρόνου θα υπάρξει κατάληξη στις απαιτήσεις από πλευράς της Κυβέρνησης για την αποσύνδεση της αύξησης που δίνεται στους συνταξιούχους του δημόσιου και ημιδημόσιου τομέα, όταν προσφέρονται γενικές αυξήσεις στο μισθολόγιο.

Ανέφερε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα για τα προσεχή τρία χρόνια, καθώς δεν προβλέπονται γενικές αυξήσεις, ενώ είπε ότι κατά το διάστημα αυτό θα θεσμοθετηθεί και νομοτυπικά η ρύθμιση αυτή.

source: politis-news.com

No comments:

Share |