Wednesday, August 24, 2011

Αλμα πάνω από 4% για τον Nasdaq


Αλμα πάνω από 4% για τον Nasdaq

Με σημαντικά κέρδη έκλεισε στη σημερινή της συνεδρίαση η Wall με φόρα από τα χθεσινά κέρδη, καθώς και η πρότερη αντίσταση των ευρωαγορών στους αρνητικούς οιωνούς για την Ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία, γρήγορα κάμφθηκε. Την ίδια ώρα διάχυτη είναι η αίσθηση πως η Fed θα βάλει το "χεράκι" της για την ενίσχυση της αμερικάνικης οικονομίας μέσα από την αγορά ομολόγων.
Ο Dow κέρδισε 2,89% στις 11.169 μονάδες, ο Nasdaq σκαρφάλωσε 4,28% στις 2.446 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 3,43% στις 1.162 μονάδες.

Από τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας... η αναμενόμενη αντίδραση ήρθε για τις ευρωπαικές αγορές, οι οποίες εδώ και δύο συνεχείς συνεδριάσεις σημειώνουν άνοδο, παρά το ευρύτερο "αλαλούμ" που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη, εν μέσω διεκδικήσεων εγγυήσεων με αντάλλαγμα τη συμμετοχή στο νέο ελληνικό πακέτο στήριξης με φόντο τη συμφωνία Ελλάδας - Φιλανδίας και της πολυφωνίας σχετικά με την έκδοση των ευρωομολόγων.

“Σιγήν ιχθύος” τήρησαν μετά τη συνάντηση του οι υπ. Οικ. Γερμανίας και Γαλλίας κ.κ. Σόιμπλε και Μπαρουάν, οι οποίοι θα υποβάλλουν τα συμπεράσματα της σημερινής συνάντησης εργασίας υπό μορφή προτάσεων στους ευρωπαίους ομολόγους τους, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Αποφεύχθηκε έτσι το “μακελείο” στους δείκτες αν αυτοί τοποθετούνταν δημοσίως στην ίδια γραμμή με τους ηγέτες των χωρών τους, την καγκελάριο Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί...

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε κέρδη 0,67% στις 5.129 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 1,08% στις 3.073 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ανέβηκε κατά 1,07% στις 5.532 μονάδες. Στο 1,44 το ευρώ.

Στα μάκρο της ημέρας, σε ύφεση βυθίστηκε όπως αναμενόταν τον Αύγουστο ο ευρωπαϊκός βιομηχανικός κλάδος για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια ανάπτυξης. Πτώση ρεκόρ και για τον δείκτη των υπηρεσιών που υποχώρησε τον Αύγουστο στο 51,5 από το 51,6 που ήταν τον Ιούλιο, σε χαμηλά σχεδόν 2 ετών.

Σύμφωνα με έρευνα της Markit, το μήνα που διανύουμε ο βιομηχανικός δείκτης ΡΜΙ της ευρωζώνης υποχώρησε στο 49,7 από το 50,4 που ήταν τον Ιούλιο. Οι αναλυτές περίμεναν πάντως ακόμα μεγαλύτερη βουτιά στο 49,5. Κάθε ένδειξη κάτω από το 50 υποδηλώνει συρρίκνωση της βιομηχανίας και κάθε ένδειξη πάνω από το 50 υποδηλώνει ανάπτυξη.

Την ίδια ώρα, πτώση που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών σημείωσε ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών ZEW στη Γερμανία τον Αύγουστο, σύμφωνα με το Center for European Economic Research.

Ειδικότερα, ο δείκτης υποχώρησε στις -37,6 μονάδες τον Αύγουστο, από τις -15,1 μονάδες τον Ιούλιο, με τους οικονομολόγους να έχουν διαμορφώσει εκτιμήσεις για μείωση στις 26 μονάδες.

Παράλληλα, ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών σημείωσε κατακόρυφη πτώση στις +53,5 μονάδες από τις +90,6, με τους οικονομολόγους να αναμένουν 87,5 μονάδες.

source: reporter.gr

No comments:

Share |