Thursday, July 28, 2011
Υποβάθμιση Marfin, ΒΟCY από Moody’s
Υποβάθμιση Marfin, ΒΟCY από Moody’s
Σε υποβάθμιση των τραπεζών Κύπρου και Marfin κατά δύο βαθμίδες προχώρησε πριν από λίγο ο οίκος Moody’s επιβεβαιώνοντας παράλληλα τα ratings της Ελληνικής.
Συγκεκριμένα, ο οίκος υποβάθμισε τα ratings για τις καταθέσεις και το χρέος της Marfin σε Ba2/Not Prime από Baa3/Prime-3 και της Τρ. Κύπρου σε Ba1/Not Prime από Baa2/Prime-2.
Την ίδια ώρα, ο οίκος διατήρησε τα ratings καταθέσεων και χρέους της Ελληνικής Τράπεζας σε Ba1.
Οι προοπτικές των διαβαθμίσεων για τις τρεις τράπεζες είναι αρνητικές.
Η σημερινή κίνηση ακολουθεί την αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση που ξεκίνησε στις 13 Μαΐου 2011.
Τρεις οι λόγοι της υποβάθμισης
Οι λόγοι της υποβάθμισης είναι τρεις:
1. Η μεγάλη έκθεση των τραπεζών σε ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα που αποτελούν το 95% του δείκτη tier 1 της Marfin και 55% για την Τρ. Κύπρου. Σύμφωνα με τον οίκο αυτά τα ανοίγματα θα οδηγήσουν σε οικονομικές απώλειες των τραπεζών και σε μείωση των επιπέδων κεφαλαιοποίησης τους κάτω από τους όρους της τρέχουσας ανταλλαγής ελληνικού χρέους, αν και σε διαφορετικό βαθμό. Η Ελληνική Τράπεζα είναι λιγότερο εκτεθειμένη, αφού τα ομόλογα αποτελούν το 17% των ιδίων κεφαλαίων tier capital 1.
«Αν και η ανταλλαγή χρέους αναμένεται να έχει σημαντική επίπτωση στο δείκτη ιδίων κεφαλαίων της Marfin και σε λιγότερο βαθμό της Τρ. Κύπρου, κύρια μας ανησυχία είναι ότι η ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν περαιτέρω επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών κάτω από ένα σενάριο κινδύνων, είναι αποδυναμωμένη. Ο οίκος, αναγνωρίζει ότι ο κίνδυνος περαιτέρω πιθανών ζημιών από την κατοχή χρέους, δεν μπορεί να αποκλειστεί», ανέφερε.
Η έκθεση της Marfin στον ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας, ανέρχεται στο 46% των ακάθαρτων δανείων της και στο 35% για την BOCY
.
Η έκθεση της Ελληνικής περιορίζεται στο 18% των ακάθαρτων δανείων της.
Ο οίκος αναμένει ότι οι πιστωτικές συνθήκες στην Ελλάδα, θα επιδεινωθούν περαιτέρω ασκώντας πιέσεις στην ποιότητα ενεργητικού των χαρτοφυλακίων των τραπεζών.
Αυτές οι εξελίξεις, σημειώνεται, θα οδηγήσουν σε αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς χρεώστες και σε ζημιές στο σύνολο για τις τράπεζες στην Ελλάδα.
2. Η αξιοσημείωτη έκθεση των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας, που αναμένεται να αυξήσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και σαν αποτέλεσμα να αποδυναμώσει την κερδοφορία.
3. Οι προκλήσεις στη χρηματοδότηση και ρευστότητα των τραπεζών λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας στην περιοχή.
Στην υποβάθμιση, συνέβαλε επίσης η μειωμένη ικανότητα της κυβέρνησης να επεκτείνει τη συστημική στήριξη προς τον τραπεζικό τομέα, δεδομένης της υποβάθμισης της σε Baa1 από A2.
Όπως υπογραμμίζουν οι Moody’s, παρά τη σημαντική εισροή καταθέσεων από τότε που ξεκίνησε η κρίση, η σχετικά ψηλή εξάρτηση των κυπριακών τραπεζών σε καταθέσεις από τρίτες χώρες, εκθέτει αυτές τις τράπεζες σε αρνητικές μεταβολές όσον αφορά την εμπιστοσύνη της αγοράς και τον κίνδυνο εκροών.
Επιπλέον, σημειώνει, ενώ η αρχική αντίδραση της αγοράς στο ελληνικό σχέδιο είναι θετική, οι Moody’s ανησυxούν ότι ένα αποσταθεροποιητικό γεγονός στην αγορά, θα μπορούσε να διαταράξει την εμπιστοσύνη της αγοράς στην Κύπρο. «Αυτό εξακολουθεί να αποτελεί βασικό βραχυπρόθεσμο κίνδυνο για τις κυπριακές τράπεζες»
Οι αρνητικές προοπτικές, αντανακλούν τα ψηλά επίπεδα αβεβαιότητας όσον αφορά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει στις τράπεζες. Επίσης, το αρνητικό outlook αντανακλά τις αποδυναμωμένες λειτουργικές συνθήκες στην Κύπρο μετά την έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».
source: stockwatch.com.cy
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment