Friday, July 22, 2011
Fitch: Η συμμετοχή ιδιωτών φέρνει "restricted default" για την Ελλάδα
Fitch: Η συμμετοχή ιδιωτών φέρνει "restricted default" για την Ελλάδα
Ως «σημαντικό και θετικό βήμα στην κατεύθυνση της διασφάλισης της σταθερότητας της Ευρωζώνης» χαρακτηρίζει o David Riley, επικεφαλής του τμήματος κρατικών αξιολογήσεων της Fitch, τη χθεσινή συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για στήριξη της Ελλάδας, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του οίκου, «μια πιο ενιαία και συνεκτική πολιτική απάντηση απέναντι στην ελληνική κρίση και απέναντι στην ευρύτερη χρηματοπιστωτική αστάθεια στην Ευρωζώνη μετριάζει τη βραχυπρόθεσμη πίεση στα πιστωτικά προφίλ των χωρών της περιοχής».
«Ωστόσο», συμπληρώνει, «έως ότου υπάρξει μια βιώσιμη και ευρεία οικονομική ανάκαμψη στην περιοχή, συνδυαζόμενη με πρόοδο στη μείωση των ελλειμμάτων των κρατικών προϋπολογισμών και με δομικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, νέα επεισόδια στη μεταβλητότητα των αγορών δεν μπορούν να αποκλειστούν και οι καθοδικές πιέσεις στις κρατικές αξιολογήσεις θα διατηρηθούν».
«Η μεγαλύτερη λειτουργική ευελιξία του EFSF (και του διαδόχου του από τα μέσα του 2013 ESM) σε συνδυασμό με τη δέσμευση για αύξηση της δανειοδοτικής του ικανότητας στα 440 δισ. ευρώ θα ενισχύσουν ουσιαστικά, κατά την άποψη της Fitch, την αποτελεσματικότητά του ως προς την υποστήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη. Η απόφαση για παροχή νέου δανείου ύψους 109 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ με χαμηλότερο επιτόκιο και μεγαλύτερη περίοδο ωρίμανσης, αλλά και για διαφάνεια στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) επίσης θα στηρίξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή, καθώς και στην Ελλάδα (CCC)».
Ο οίκος ανακοίνωσε επίσης ότι θα υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας σε “Restricted Default”, με την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο "πακέτο" στήριξης.
Όπως εξηγεί, «η συμμετοχή των ιδιωτών σε ένα νέο πρόγραμμα των Ε.Ε.-ΔΝΤ για τη στήριξη της Ελλάδας, όπως περιγράφεται στην πρόταση του Institute for International Finance (IIF) που έγινε γνωστή στη Σύνοδο, αποτελεί κατά τη Fitch εξέλιξη που συνιστά ΄Restricted Default΄ (RD). Σύμφωνα με το IIF, η προτεινόμενη ανταλλαγή χρέους υποδηλώνει ζημία 20% στην καθαρή παρούσα αξία για τις τράπεζες και άλλους κατόχους ελληνικού χρέους. Μια ανταλλαγή που προσφέρει νέους τίτλους με όρους δυσμενέστερους από τους αρχικά συμβατικά συμφωνημένους για το υπάρχον χρέος και, όταν το εν λόγω κράτος βρίσκεται σε οικονομική δυσχέρεια, συνιστά γεγονός χρεοκοπίας» σύμφωνα με τα κριτήρια του οίκου.
Η Fitch θα ανακοινώσει νέες «μετά-χρεοκοπίας» (post-default) αξιολογήσεις για την Ελλάδα και για τα νέα ομόλογα όταν «θεραπευθεί» το γεγονός της χρεοκοπίας με την έκδοση νέων τίτλων προς τους συμμετέχοντες ομολογιούχους.
Μαζί με άλλους σχετικούς παράγοντες, η μεγαλύτερη περίοδος ωρίμανσης και η μείωση της καθαρής παρούσας αξίας του ελληνικού δημοσίου χρέους θα αντανακλώνται στις νέες αξιολογήσεις, οι οποίες πιθανότατα θα είναι της κατηγορίας “low-speculative”, αναφέρει ο οίκος.
Στην ίδια ανακοίνωση η Fitch αναφέρει πως παρά το γεγονός ότι εκλαμβάνεται ως Restricted Default η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, η μείωση των επιτοκίων και η επιμήκυνση της περιόδου ωρίμανσης προσφέρουν στην Ελλάδα ένα «παράθυρο ευκαιρίας» ώστε να ανακτήσει τη φερεγγυότητά της, παρά τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF), Charles Dallara, είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα θα τεθεί σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» από τους οίκους αξιολόγησης, αλλά για λίγο. Ο γενικός διευθυντής του IIF, τόνισε επίσης ότι ο οργανισμός ξόδεψε πολύ χρόνο μελετώντας τους κινδύνους που σχετίζονται με την τοποθέτηση της Ελλάδας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας από τους οίκους αξιολόγησης. «Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι δεδομένου του εύρους του προγράμματος και της συνολικής βελτίωσης του outlook για την Ελλάδα, ότι η ‘επιλεκτική χρεοκοπία’ είναι μία προσωρινή κατάσταση για την Ελλάδα που θα περάσει πολύ γρήγορα», υπογράμμισε.
Χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean Claude Trichet, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής είχε τονίσει ότι αν η Ελλάδα τεθεί σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας λόγω της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα, οι ηγέτες αποφάσισαν να υπάρξει ένα «μαξιλάρι» 35 δισ. ευρώ για τα ελληνικά ενέχυρα. Με αυτόν τον τρόπο η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δέχεται τα ομόλογα της χώρας για τις πράξεις αναχρηματοδότησης.
Τί λέει η Fitch για Ιρλανδία - Πορτογαλία
Σε ό,τι αφορά την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, η Fitch σχολιάζει ότι η μείωση του επιτοκίου και η επιμήκυνση της περιόδου ωρίμανσης υποστηρίζουν τη δυναμική του χρέους των δύο χωρών και το πιστωτικό τους προφίλ.
Ο οίκος κατά τις αξιολογήσεις του για τις δύο χώρες εστιάζει πρωταρχικά στις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης και στην πρόοδό τους για επαναφορά των δημόσιων οικονομικών τους σε βιώσιμη τροχιά.
Όπως αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, η Fitch δίνει έμφαση στη δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών ότι η συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα είναι μία «εξαιρετική και μοναδική λύση». «Ωστόσο», προσθέτει, «αν οι οικονομίες τις Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και τα δημόσια οικονομικά τους δεν βρίσκονται με σιγουριά σε βιώσιμη τροχιά το 2013, όταν αμφότερες θα χρειαστεί να ανακτήσουν πρόσβαση σε μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση από τις αγορές, το δυνητικό προηγούμενο της συμμετοχής ιδιωτών στο ελληνικό πακέτο θα ενσωματωθεί στις αξιολογήσεις της Fitch για τους κινδύνους των ομολογιούχων και θα αντανακλάται στις γνώμες και δράσεις του οίκου».
Moody΄s: Σύντομα η ανακοίνωση για την αξιολόγηση της Ελλάδας
Στο μικροσκόπιο της Moody΄s βρίσκεται το σχέδιο των Ευρωπαίων ηγετών για την επέκταση των δανείων προς την Ελλάδα.
Σε ανακοίνωσή του ο οίκος αναφέρει "πως αναλύει τα νέα μέτρα που ανακοίνωσαν οι Ευρωπαίοι στις Βρυξέλλες και πως το κοινό θα έχει σύντομα στα χέρια του την έκθεσή της Moody΄s για τις πιθανές επιπτώσεις στην αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας".
Σημειώνεται ότι o οίκος έχει θέσει αξιολόγηση "Caa1" στην πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, που ανήκει στην κλίμακα "junk"
source: capital.gr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment