Friday, July 15, 2011
Ηλεκτροσόκ στο κόστος δανεισμού
Ηλεκτροσόκ στο κόστος δανεισμού
Στα επίπεδα του 10% βρέθηκαν χθες οι αποδόσεις των πενταετών ομολόγων της κυπριακής κυβέρνησης, αποτυπώνοντας τις έντονες ανησυχίες των διεθνών πιστωτών της Κύπρου μετά την πολύνεκρη έκρηξη στο Μαρί και την καταστροφή του μεγαλύτερου ηλεκτροπαραγωγού σταθμού της χώρας.
Μέσα σε μόλις δύο μέρες, το ενδεικτικό κόστος δανεισμού της Κύπρου αναρριχήθηκε απότομα κατά 66 μονάδες βάσης στο δεκαετές ομόλογο και 166 μονάδες βάσης στο πενταετές ομόλογο.
Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων έφθασαν το 8,64% έναντι 7,98% τη Δευτέρα και των πενταετών στο 10,02% από 8,36.
Η απότομη άνοδος του κόστους δανεισμού αντανακλά τις εκτιμήσεις που άρχισαν να δημιουργούνται στις διεθνείς αγορές για τις οικονομικές συνέπειες της καταστροφής στο Βασιλικό και των δημοσιονομικών επιδράσεων που θα έχει η χρηματοδότηση της ανέγερσης νέων εγκαταστάσεων.
Για κάθε 100 μονάδες βάσης που αυξάνεται το κόστος δανεισμού, το κυπριακό κράτος υπολογίζεται ότι ενδέχεται σε βάθος χρόνου να πληρώνει €110 εκ. περισσότερους τόκους κάθε χρόνο στο δημόσιο χρέος των €11 δισ.
Η επιδείνωση των δεδομένων που επικρατούν για την Κύπρο στις διεθνείς αγορές συνδέεται και με τις εξελίξεις στην ευρωζώνη.
Οι φόβοι επέκτασης της κρίσης στην Ιταλία, οι νέες υποβαθμίσεις της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας αλλά και η καθυστέρηση που παρατηρείται στη λήψη πολιτικών αποφάσεων για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, έχουν προκαλέσει νέα αβεβαιότητα που ανεβάζει το κόστος δανεισμού.
Η άνοδος όμως των αποδόσεων τις τελευταίες μέρες σε χώρες όπως η Ιταλία είναι μικρότερη από ότι της Κύπρου.
Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Ιταλίας βρισκόταν χθες στο 5,44% έναντι 5,36% προχθές.
Μέσα σε ένα μήνα, το κόστος δανεισμού της Ιταλίας αυξήθηκε κατά 91 μονάδες βάσης.
Στην Ισπανία, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου ανήλθε σήμερα στο 5,74% και στην Ιρλανδία στο 13,65%. Η αύξηση στο κόστος δανεισμού της Ιρλανδίας σε ένα μήνα φθάνει τις 290 μονάδες βάσης.
Στην Ελλάδα, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου ανήλθε στο 16,48%.
Η κατάσταση που επικρατεί στις διεθνείς αγορές έχει αναγκάσει το υπουργείο να εγκαταλείψει, προς το παρόν, τις αρχικές σκέψεις για έκδοση χρέους στο εξωτερικό.
Με μικρές εξαιρέσεις, η κυβέρνηση δανείζεται φέτος από την εγχώρια αγορά προκαλώντας τις αντιδράσεις των εγχώριων πιστωτών και της Κεντρικής Τράπεζας που εκτιμούν ότι η τακτική αυτή επιδεινώνει τη ρευστότητα της αγοράς και αυξάνει το κόστος του χρήματος.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι δανειακές ανάγκες για το 2011 και το 2012 είναι σχετικά μικρές και ότι μεγάλο μέρος τους θα καλυφθεί από τους εγχώριους πιστωτές, που ήδη κατέχουν μεγάλο μέρος των δανείων που λήγουν τους επόμενους 18 μήνες.
source: stockwatch.com.cy
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment