Monday, June 20, 2011
Μειώνει την έκθεσή της στο χρέος των ΗΠΑ η Ρωσία
Μειώνει την έκθεσή της στο χρέος των ΗΠΑ η Ρωσία
Mε την Ισπανία να κινδυνεύει να παρασυρθεί στη «δίνη» της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, ο πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο (αριστερά), συναντήθηκε στη διάρκεια του φόρουμ με τον Ρώσο πρόεδρο, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Διαθέτοντας τα τρίτα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα στον κόσμο, η Ρωσία θα μπορούσε να στηρίξει την Ισπανία, αγοράζοντας ισπανικά ομόλογα.
Η Ρωσία επιδιώκει να περιορίσει την έκθεσή της σε αμερικανικό κρατικό χρέος, εν μέσω ανησυχιών για το υπερβολικό έλλειμμα των ΗΠΑ και τους αναιμικούς ρυθμούς ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, όπως δήλωσε χθες σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
«Το ποσοστό των αμερικανικών στοιχείων ενεργητικού στο χαρτοφυλάκιό μας έχει μειωθεί και αναμένεται να μειωθεί περισσότερο», δήλωσε ο Αρκέντι Ντβόρκοβιτς, οικονομικός σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Dow Jones [.DJI] , στο περιθώριο του διεθνούς οικονομικού φόρου που διεξήχθη στην Αγία Πετρούπολη.
Οι ρωσικές τοποθετήσεις σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα (Treasuries) μειώθηκαν στα 125,4 δισ. δολάρια τον Απρίλιο, έναντι 176,3 δισ. δολαρίων του Οκτωβρίου 2010, όπως προκύπτει από πρόσφατα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Ερωτηθείς εάν το αμερικανικό χρέος αποτελεί το ίδιο σταθερή επένδυση όπως ήταν πριν από μία δεκαετία, ο κ. Ντβόρκοβιτς τόνισε ότι, εν συγκρίσει με άλλες επενδύσεις, το αμερικανικό κρατικό χρέος δεν αποτελεί και τόσο σίγουρη επένδυση.
Τα αποθέματα της Ρωσίας -ύψους 528 δισ. δολαρίων- είναι τα τρίτα μεγαλύτερα στον κόσμο, μετά της Κίνας και της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, το 47% των αποθεμάτων αποτελείται από δολάρια και το 41% σε ευρώ, ενώ στις αρχές του έτους, η αναλογία του δολαρίου ανερχόταν στο 45,2%.
Επιφυλακτικοί οι επενδυτές
Παρά τις προσπάθειες της Ρωσίας για προσέλκυση περισσότερων ξένων επενδύσεων, οι ξένοι επενδυτές αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από τη χώρα, εν μέσω αβεβαιότητας για την έκβαση των εκλογών του Μαρτίου 2012.
Μπορεί η Ρωσία να αποτελεί μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο, όπου οι επενδυτές μπορούν να επωφεληθούν τόσο των υψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης όσο και των φυσικών πόρων που διαθέτει, εντούτοις το ιστορικό πολιτικών ταραχών και διαφθοράς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ανασταλτικούς παράγοντες, δικαιολογώντας εκροές κεφαλαίων, ύψους 55,6 δισ. δολαρίων, τους τελευταίους οκτώ μήνες.
Ο ίδιος ο πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έκανε λόγο για μεταρρυθμίσεις, προειδοποιώντας ότι η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με οικονομική στασιμότητα. «Εάν η χώρα καταφέρει να λύσει τα προβλήματά της, τότε θα μπορούσε να επιτύχει ρυθμούς ανάπτυξης, ανάλογους με την ταχεία ανάπτυξη σε Βραζιλία και Κίνα», υποστήριξε ο κ. Μεντβέντεφ, σε ομιλία του στο διεθνές οικονομικό φόρουμ, που ολοκληρώθηκε προχθές. Ο Ρώσος πρόεδρος προέβλεψε ότι η ρωσική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 4%-4,5% φέτος.
Στελέχη του Κρεμλίνου προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους επενδυτές για τους πολιτικούς κινδύνους, εστιάζοντας στην ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας -μεγέθους 1,5 τρισ. δολαρίων- και τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι το ρωσικό ΑΕΠ θα έχει αυξηθεί μέχρι το 2016 στα 3,2 τρισ. δολάρια, αποτελώντας την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία και Γερμανία.
Πιέσεις
Η Ρωσία εντείνει τις οικονομικές πιέσεις στη Λευκορωσία, που προσπαθεί να διατηρήσει σταθερό το εθνικό της νόμισμα, εξετάζοντας περιορισμούς στις εισαγωγές, ώστε να διαφυλάξει τα ελάχιστα συναλλαγματικά της αποθέματα.
Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αλεξέι Κούντριν, δήλωσε ότι προετοιμάζεται η εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 800 εκατ. δολαρίων, ρωσικού δανείου προς τη Λευκορωσία, άφησε όμως ανοικτό το ενδεχόμενο να μην εκταμιευθεί η δεύτερη δόση, στην περίπτωση που μειωθούν σημαντικά οι εμπορικές συναλλαγές.
source: naftemporiki.gr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment