Friday, May 6, 2011
Υπέρβαση ελλείμματος «βλέπει» η τρόικα
Υπέρβαση ελλείμματος «βλέπει» η τρόικα
Eλλειμμα στο 9,4% του ΑΕΠ από 7,4% που είναι ο στόχος του μνημονίου βλέπει για το 2011 το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας με βάση τα στοιχεία με την έως τώρα πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και το σχεδιασμό που τους παρουσίασε χθες το οικονομικό επιτελείο.
Λούκα Κατσέλη: Υπάρχει τρόπος να καλυφθεί το κονδύλι για την έκτακτη επιχορήγηση του ΟΑΕΔ από αποθεματικό που έχει εξασφαλιστεί.
Οι εκπρόσωποι των τεχνικών κλιμακίων που ασχολήθηκαν χθες με το τρέχον έτος εκτίμησαν ότι είναι αδύνατη η μείωση του ελλείμματος από τα 24,1 δισ. ευρώ ( 10,5% του ΑΕΠ ) που έφτασε στα 16,8 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος του μνημονίου για φέτος.
Μάλιστα τόνισαν ότι το ανέφικτο του εγχειρήματος δεν έγκειται στις αστοχίες -τόσο δημοσιονομικά όσο και σε επίπεδο στόχων για τα μέτρα που έχουν μέχρι στιγμής υιοθετηθεί -όσο στο οικονομικό περιβάλλον.
Με άλλα λόγια σημείωσαν ότι ακόμη και αν επιχειρήσει η ελληνική κυβέρνηση τη μείωση του ελλείμματος κατά τρεις μονάδες του ΑΕΠ (περίπου 7 δισ. ευρώ) θα έπρεπε να ληφθούν πρόσθετα μέτρα τα οποία θα έφταναν σε ύψος τα 10 δισ. ευρώ ώστε να καλυφθεί η ύφεση της οικονομίας και οι μεγαλύτερες, ως ποσοστό του ΑΕΠ, δαπάνες για τόκους.
Σύμφωνα με τους ελεγκτές η λήψη νέων μέτρων σε τέτοιο ύψος θα είχε ως αποτέλεσμα την εμβάθυνση και την παράταση της ύφεσης στην ελληνική οικονομία. Συνεπώς θα πρέπει να περιοριστεί στο 1% του ΑΕΠ για το 2011 και θα πρέπει να καταβληθούν πολύ μεγαλύτερες προσπάθειες τα επόμενα χρόνια όταν το πρόσημο του ρυθμού θα είναι θετικό ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Παρεκκλίσεις
Τεκμηριώνοντας τη θέση τους τα στελέχη της τρόικας σημείωσαν ότι πολλά από τα προγραμματισμένα μέτρα του μνημονίου παρουσιάζουν καθυστέρηση και εξ αυτού έχουμε παρέκκλιση και στα έσοδα και στις δαπάνες. Συγκεκριμένα:
* Το ενιαίο μισθολόγιο ήταν προγραμματισμένο να εφαρμοστεί από τα μέσα του χρόνου φαίνεται ότι παίρνει αναβολή για το τέταρτο τρίμηνο ή τις αρχές του 2012. Η καθυστέρηση εφαρμογής του αναμένεται να δημιουργήσει πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης ύψους περίπου 200 εκ. ευρώ.
* Η καθυστέρηση στις αλλαγές των ελλειμματικών ΔΕΚΟ, κυρίως του ΟΣΕ αλλά και των εταιρειών συγκοινωνιών της Αθήνας και η καθυστέρηση της αξιοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και των περιουσιακών τους στοιχεία αυξάνει τις ανάγκες χρηματοδότησης, είτε από επιχορήγηση, είτε από δανεισμό κατά 400-450 εκ. ευρώ.
* Τα ασφαλιστικά ταμεία κινδυνεύουν για άλλη μια φορά να γίνουν αιτία νέων ελλειμμάτων, αφού μέσα στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου ένα από τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία, το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ εμφανίζονται να έχουν απορροφήσει περίπου το 45% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης.
Με αυτό το δεδομένο εκτίμησαν ότι θα κλείσουν το χρόνο με έλλειμμα περίπου 1,3-1,4 δισ. ευρώ από τα οποία τα 600 εκ. ευρώ θα αφορούν το ΟΑΕΕ και τα 700 εκ. ευρώ το ΙΚΑ.
Επίσης ζήτησαν να μάθουν αναλυτικά τη χρηματοδότηση των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και τα υπόλοιπα της κρατικής χρηματοδότησης μέχρι και το τέλος του χρόνου. Επέμειναν επίσης να μάθουν για την πορεία της εξοικονόμησης των 500 εκ. ευρώ που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να πετύχει η εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης».
Από την πλευρά τους οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών τόνισαν ότι το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής για φέτος θα καλυφθεί από την καλύτερη απόδοση των ήδη υφιστάμενων μέτρων.
Ειδικά για τα φορολογικά μέτρα ανέπτυξαν το πρόγραμμα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της βελτίωσης της διαδικασίας είσπραξης των εσόδων από όπου αναμένονται για φέτος περίπου 1,5 δισ. Επίσης θα υπάρξει προσαρμογή και από τη μεταφορά κάποιων μέτρων από το 2012 (όπως π.χ. τη φορολόγηση των μη αλκοολούχων ποτών) στο 2011.
Πιέσεις για μεγαλύτερη ευελιξία στα εργασιακά
Πιέσεις για μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις ασκούνται από την πλευρά της τρόικας.
Μιχάλης Χάλαρης, ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.
Σε συνάντηση του κλιμακίου εμπειρογνωμόνων της τρόικας, χθες, με τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Μιχάλη Χάλαρη, το ενδιαφέρον πέρα από τις επιχειρησιακές συμβάσεις που βρίσκεται ψηλά στην «ατζέντα» των συζητήσεων, επικεντρώθηκε στα ζητήματα που αφορούν στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν διευκρινίσεις γιατί δεν έχουν προχωρήσει ακόμη οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που αποτελούν δεσμεύσεις στο πλαίσιο του μνημονίου, ενώ παράλληλα ζήτησαν στοιχεία για τις επιχειρησιακές συμβάσεις και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Στις επίμονες ερωτήσεις έλαβαν την απάντηση ότι έχει προγραμματισθεί να προωθηθούν άμεσα από το υπουργείο διατάξεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ για τις επιχειρησιακές, ότι έχουν υπογραφεί δύο, έχουν κατατεθεί αιτήσεις για άλλες δύο και ότι υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από επιχειρήσεις που ζητούν πληροφορίες, το οποίο εκτιμάται ότι θα μετουσιωθεί σε νέες συμβάσεις στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Στις διαβεβαιώσεις που έλαβαν, συμπληρώθηκε ότι στα σχέδια του υπουργείου για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, περιλαμβάνονται και άλλες ρυθμίσεις που αφορούν στην απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών δημιουργίας εργατικών σωματείων, γεγονός που αναμένεται να συμβάλει στην υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων.
Το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων, ενημερώνοντας για την «ατζέντα» της συζήτησης που θα έχουν οι επικεφαλής της τρόικας την επόμενη εβδομάδα, στη συνάντηση με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (την ερχόμενη Τετάρτη) προδιέγραψε τις θέσεις που θα διατυπωθούν. Ειδικότερα, στο θέμα της διευθέτησης θα ζητηθεί μεγαλύτερη ευελιξία με ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος των εργοδοτών στον καθορισμό του ωραρίου.
Ο Νόμος που ισχύει σήμερα (Ν.3846 άρθρο 7) προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι «το χρονικό διάστημα των περιόδων αυξημένης και μειωμένης απασχόλησης δεν υπερβαίνει συνολικά τους τέσσερις μήνες κατά ημερολογιακό έτος (περίοδος αναφοράς).
Η επιπλέον απασχόληση παρέχεται από τον εργαζόμενο υπό τις προϋποθέσεις της παραγράφου 6, εφόσον η επιχείρηση εμφανίζει σώρευση εργασίας που οφείλεται είτε στη φύση, στο είδος ή στο αντικείμενο των εργασιών της είτε σε ασυνήθεις ή απρόβλεπτους λόγους.
Ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να αρνηθεί την παροχή της επιπλέον αυτής εργασίας, αν δεν είναι σε θέση να την εκτελέσει και η άρνησή του δεν είναι αντίθετη με την καλή πίστη. Αυτή η άρνηση του εργαζομένου να παράσχει την επιπλέον εργασία δεν συνιστά λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του».
Η τρόικα ζητεί μεγαλύτερη περίοδο αναφοράς και άρση περιοριστικών ρυθμίσεων που προβλέπονται με τη δυνατότητα άρνησης από την πλευρά των εργαζομένων.
Μειώθηκε το κόστος εργασίας
Στη συνάντηση της τρόικας, με τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Μιχάλη Χάλαρη, έγινε συζήτηση και για το θέμα του κόστους εργασίας.
Ο κ. Χάλαρης παρουσίασε στοιχεία από έρευνα που ολοκληρώνεται και θα παραδοθεί την ερχόμενη εβδομάδα στους επικεφαλής της τρόικας, με βάση την οποία το κόστος εργασίας έχει μειωθεί τουλάχιστον 7%.
Αυτό οφείλεται, κυρίως, σε ατομικές συμβάσεις εργασίας, που θα δηλώνονται τα μισθολογικά στοιχεία στο ΣΕΠΕ με ρύθμιση που προωθείται, καθώς και σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έχουν αυξηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Για το θέμα που εμφανίσθηκε ότι ανέκυψε με αντιρρήσεις της τρόικας για την έκτακτη επιχορήγηση του ΟΑΕΔ από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες για τα επιδόματα ανεργίας και τα προγράμματα του Οργανισμού, από το υπουργείο Εργασίας επιχειρήθηκε να πέσουν οι τόνοι.
Η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι υπάρχει τρόπος να καλυφθεί το κονδύλι από αποθεματικό που έχει εξασφαλιστεί και ότι δεν τίθεται θέμα διακοπής προγραμμάτων και μη καταβολής συντάξεων. Η υπουργός σημείωσε, ότι οι συζητήσεις με την τρόικα είναι τεχνοκρατικές, ότι τίποτα δεν είναι οριστικό και πως θα προωθηθούν άμεσα ρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με το μνημόνιο, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα.
source: naftemporiki.gr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment