Tuesday, May 10, 2011

«Έχασαν» 17 δις από ΑΜΚ οι τράπεζες – Χειρότερο το 2011 από το 1999


«Έχασαν» 17 δις από ΑΜΚ οι τράπεζες – Χειρότερο το 2011 από το 1999 – Η ομάδα των hedge funds του Λονδίνου ετοιμάζει νέο χτύπημα – Morgan Stanley και Goldman θέλουν άνοδο στο ΧΑ

Η χρηματιστηριακή κατάρρευση του 2011 είναι χειρότερη από την κατάρρευση του 1999.
Είναι προφανές ότι δεν έχει υπάρξει τέτοιας κλίμακας απαξίωση στην αγορά όπως την τρέχουσα περίοδο.
Η απαξίωση είναι πολύ χειρότερη καθώς τους τελευταίους μήνες οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε κεφαλαιακές ενισχύσεις μεγάλης κλίμακας, σχεδιάζουν και νέες και συνολικά από το 2009 έως και σήμερα έχουν αντλήσει 17,7 δις ευρώ τα οποία εξανεμίστηκαν με όρους χρηματιστηριακής αποτίμησης.


Η Εθνική π.χ. είχε μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου και του ομολογιακού 7,5 δις ευρώ κεφαλαιοποίηση και την τρέχουσα περίοδο στα 4,5 δις ευρώ.
Τα κεφάλαια μπορεί να υπάρχουν αλλά η αξία τους με όρους χρηματιστηριακούς έχει εξανεμισθεί.
Το φαινόμενο αυτό δηλαδή της πλήρους απαξίωσης προφανώς και έχει αιτία την κρίση χρέους και τον κίνδυνο χρεοκοπίας αλλά η ουσία είναι ότι με όρους κεφαλαιοποιήσεων χάθηκαν όλα τα κεφάλαια που αντλήθηκαν.

Τι σημαίνει αυτό ότι η αγορά στην προσπάθεια της να προεξοφλήσει τα χειρότερα αποτιμά τις τράπεζες περιλαμβάνοντας όλους τους ενδεχόμενους κινδύνους.
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 35 δις ευρώ κεφάλαια και η αποτίμηση τους φθάνει τα 13,95 δις ευρώ. Η τιμή προς λογιστική αξία στα 0,398 με 0,40.
Η χρηματιστηριακή αγορά όμως αποτιμώντας σε τέτοια απαξιωτικά επίπεδα τις τράπεζες περνάει και ένα μήνυμα. Είναι επαρκή τα κεφάλαια των τραπεζών;
Με όρους χρηματιστηριακούς οι πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου θεωρούνται ως μη γενόμενες και οι τράπεζες χρειάζονται επιπλέον κεφαλαιακές ενισχύσεις για να προετοιμαστούν για το χειρότερο σενάριο την αναδιάρθρωση.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον τα hedge funds οργιάζουν.

Μια ομάδα 11 hedge funds στο Λονδίνο έχει καταστρώσει ένα ακραίο κερδοσκοπικό παιχνίδι που στο τέλος θα οδηγήσει στην βύθιση της αγοράς.
Όπως έχει αποκαλύψει το www.bankingnews.gr με βάση το σχέδιο αυτό η Εθνική στα 4,5 ευρώ και το ΧΑ στις 1350 μονάδες στο πρώτο στάδιο.
Στο δεύτερο στάδιο ξεκινάει μια αναλαμπή με στόχο τα 6 με 6,20 ευρώ την Εθνική και που πιθανότατα να ξεκινήσει μετά τις 16 Μαΐου
Στο τρίτο στάδιο έρχεται η κατακρήμνιση της αγοράς με στόχο τις 1100 μονάδες και τα 3,5 ευρώ την Εθνική.
Το σχέδιο αυτό βρισκόταν σε εξέλιξη αλλά νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα hedge funds στοχεύουν να συντομεύσουν χρονικά την εκδήλωση των σταδίων εξέλιξης της τάσης της αγοράς.

Και ενώ τα hedge funds επεξεργάζονται και απεργάζονται αλλότρια σχέδια για την διάλυση της αγοράς οι αμερικανικές τράπεζες κυρίως η Morgan Stanley εμφανίζεται να επιθυμεί την άνοδο της αγοράς.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Goldman Sachs και προφανώς η μάχη των hedge funds με την Morgan και την Goldman θα είναι άκρως ενδιαφέρουσα.


Οι κεφαλαιακές ενισχύσεις των τραπεζών


Σε διάστημα 30 μηνών από τις αρχές του 2009 έως και σήμερα οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν ή θα αντλήσουν με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις τους και τις εξαγγελθείσες προσθέσεις τους 17,7 δις ευρώ.
Οι τράπεζες υποχρεώθηκαν λόγω της ελληνικής κρίσης να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους κατά 17,7 δις ευρώ που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών σε τόσο μικρό διάστημα οι τράπεζες να αντλούν τόσο σημαντικά κεφάλαια.

Το μείζον ερώτημα είναι αν τα κεφάλαια αυτά τα 17,7 δις ευρώ που αντλήθηκαν προστεθούν στα υφιστάμενα αυξάνουν τα συνολικά ίδια κεφάλαια των τραπεζών στα 37 δις ευρώ είναι επαρκή σε μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση χρέους.
Είναι προφανές ότι αναδιάρθρωση μέσω επιμήκυνσης θα επιτρέψει στις τράπεζες να έχουν μεγαλύτερη κεφαλαιακή ευελιξία οπότε οι κεφαλαιακές απαιτήσεις θα είναι οριακές.
Αν υπάρξει όμως haircut στα ομόλογα μεγάλης κλίμακας π.χ. 50% αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το τραπεζικό σύστημα θα χρειαστεί τουλάχιστον 15 δις ευρώ επιπλέον κεφάλαια.
Οι τράπεζες σε μια τέτοια εκδοχή ή θα επιδιώξουν να τα συγκεντρώσουν μάλλον θα είναι αδύνατο αν η Ελλάδα έχει πάει σε haircut ή θα καταφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Να σημειωθεί ότι το Ταμείο έχει την δυνατότητα να ζητήσει επιπλέον κεφάλαια πέραν των 10 δις ευρώ που έχουν εγκριθεί από την Τρόικα ώστε να στηρίξει κεφαλαιακά τις τράπεζες.
Το συμπέρασμα από όλα αυτά.
Οι ελληνικές τράπεζες και οι βασικοί και λοιποί μέτοχοι υποχρεώθηκαν να βάλλουν πολλά χρήματα 13,7 δις ευρώ νέα κεφάλαια καθώς τα 4 δις ευρώ προέρχονται από το δημόσιο μέσω προνομιούχων μετοχών ώστε να στηρίξουν τις τράπεζες και από αυτές τις επενδύσεις χάνουν από 30% έως 40%.
Αν υπάρξει επιθετική αναδιάρθρωση όμως τα κεφάλαια που διαθέτουν οι τράπεζες δε θα φθάνουν και θα χρειαστούν επιπλέον 15 δις ευρώ νέα κεφάλαια ώστε να στηρίξουν τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας.



Τι έχουν κεφάλαια έχουν αντλήσει οι ελληνικές τράπεζες τους τελευταίους 30 μήνες….

Ποσά σε δισ

Τράπεζες
Κεφάλαια 2009-2011

Εθνική
4,4

Alpha
1,9

Eurobank
1,55

Πειραιώς
1,36

Κύπρου
1,68

Marfin
1,14

ATE Bank
1,9

Emporiki
2,95

Geniki
0,560

Attica
0,100

Proton bank
0,200

Σύνολο
17,74

source: bankingnews.gr

No comments:

Share |