Thursday, April 21, 2011
ΧΑ: Τι τιμές δίνουν τώρα οι ξένοι
ΧΑ: Τι τιμές δίνουν τώρα οι ξένοι
Tα επίσημα στοιχεία επιβεβαίωσαν αυτό που συζητούσαν οι χρηματιστές μεταξύ τους: οι ξένοι, αφού τον πρώτο μήνα του έτους επέστρεψαν στις ελληνικές μετοχές, ύστερα από αρκετό καιρό αδράνειας, βλέποντας πλέον τις εξελίξεις αποχωρούν, καθώς εκροές καταγράφηκαν τόσο τον Μάρτιο όσο και τον Φεβρουάριο.
Οι εκθέσεις που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα για τους ελληνικούς τίτλους, ειδικά από οίκους του εξωτερικού, ουσιαστικά επιβεβαιώνουν αυτό που πράττουν στο ταμπλό του Χ.Α.: από τη μία πλευρά εξακολουθεί να είναι μικρός ο αριθμός των μετοχών για τις οποίες τείνουν να συμφωνούν ότι τα πράγματα θα πάνε καλά (στοιχείο που προβληματίζει έντονα) και απ’ την άλλη η εικόνα για τον τραπεζικό κλάδο φαίνεται πως συνεχίζει να είναι θολή όπως ακριβώς και τους προηγούμενους μήνες.
Ωστόσο, το σημαντικότερο σημείο ίσως είναι πως, παρά την αύξηση του ενδιαφέροντός τους για το Χ.Α., οι ξένοι εξακολουθούν να επικεντρώνουν το «βλέμμα» τους στις αποκαλούμενες αμυντικές επιλογές!
Οι αναλυτές επισημαίνουν πως ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η μετατόπιση των επιλογών τους από τις αμυντικές μετοχές σε αυτές με υψηλότερο beta - κίνδυνο στην εγχώρια αγορά τίτλων. Ένα ουσιαστικό ποσοτικό δεδομένο είναι ότι οι τίτλοι για τους οποίους έχουν αυξηθεί οι μέσες τιμές-στόχοι κινούνται με θετικό πρόσημο ή υπεραποδίδουν σε σχέση με την αγορά, ενώ, αντίθετα, όσον αφορά σε εκείνους όπου η μέση τιμή-στόχος είναι χαμηλότερη, το ταμπλό έχει κινηθεί αναλόγως.
Με τη χρήση της βάσης δεδομένων της FactSet, παρουσιάζουμε στοιχεία από όλες σχεδόν τις εκθέσεις που έχουν δημοσιευτεί από τις αρχές της φετινής χρονιάς για τις ελληνικές μετοχές, και ειδικά μετά τα αποτελέσματα για τη χρήση του 2010, τόσο από ξένους επενδυτικούς οίκους όσο και από τις εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες, δίνοντας όλες τις τελευταίες τιμές-στόχους και τις συστάσεις.
--- Ο τραπεζικός κλάδος
Παρά τη μικρή πτώση και τη συνεχιζόμενη υποαπόδοση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών, οι αναλυτές δεν έχουν αλλάξει τις συστάσεις τους προς το θετικότερο, παραμένοντας αρνητικοί ή, στην καλύτερη περίπτωση, ουδέτεροι.
* Για την Εθνική Τράπεζα, από τις αρχές του 2011 η απόδοση στο ταμπλό του Χ.Α. είναι -1,5%, ενώ η μέση τιμή-στόχος έχει μειωθεί σε ποσοστό περίπου 11,3%, στα 8,33 ευρώ από 9,39 ευρώ προηγουμένως, και το περιθώριο ανόδου διαμορφώνεται στο 38%.
* Αναφορικά με την Alpha Bank, αντίθετα, σε αντιστοιχία με την απόδοσή της στο ταμπλό από τις αρχές έτους στο 19,2%, η μέση τιμή-στόχος για τη μετοχή είναι αυξημένη στα 5,7 ευρώ και το περιθώριο ανόδου διαμορφώνεται στο 29% εν συγκρίσει με την τιμή στο ταμπλό.
* Για την EFG Eurobank, παρά τη μικρή υπεραπόδοση του τίτλου έως τώρα στο ταμπλό του Χ.Α. στο 9,3%, η μέση τιμή-στόχος φτάνει τα 4,6 ευρώ από 4,9 ευρώ πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, μειωμένη σε ποσοστό 5,4%. Η Unicredit από τις 25/2 έχει μειώσει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της τράπεζας στα 2,6 ευρώ, με σύσταση «underweight». Στον αντίποδα, η C.A. Cheuvreux, μετά τα αποτελέσματα της Eurobank για το 2010, δίνει σύσταση «outperform» και τιμή-στόχο στα 5,5 ευρώ.
* Για την Τράπεζα Πειραιώς οι αναλυτές συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικοί. Η τιμή-στόχος έχει υποχωρήσει από το 1,99 ευρώ στο 1,51 ευρώ μετά και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, δηλαδή σημειώνει μείωση 24,3%. Η απόδοση στο ταμπλό διαμορφώνεται στο -32% από τις αρχές έτους, όταν για το Χ.Α. είναι 6,5%.
* Όσον αφορά στην Τράπεζα Κύπρου, παρά τη μικρή υποαπόδοση του τίτλου της στο -4,7%, η μέση τιμή-στόχος δεν κινείται ανοδικά από τις αρχές του 2011. Έχει περιοριστεί στα 3,5 ευρώ από 4,2 ευρώ προγενέστερα και το περιθώριο ανόδου υπολογίζεται στο 46%.
* Για τη Marfin Popular Bank η αύξηση στο μετοχικό κεφάλαιο δεν έχει βοηθήσει στο ταμπλό τη μετοχή και η τιμή-στόχος έχει κινηθεί και σε αυτήν την περίπτωση πτωτικά κατά 6%, στο 1,11 ευρώ.
* Τέλος, αντίθετες πορείες εμφανίζουν οι αποδόσεις και οι μέσες τιμές-στόχοι για τους τίτλους της ΑΤΕbank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου: στην πρώτη σημειώνεται ισχυρή μείωση όσον αφορά στην απόδοση σε ποσοστό 26%, ενώ στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο η αύξηση είναι σημαντική, στο 14,3%. Όσον αφορά στις μέσες τιμές-στόχους τους, για τη μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου διαμορφώνεται στα 3,3 ευρώ από 3,4 ευρώ πριν και για τον τίτλο της ΑΤΕbank στο 0,54 ευρώ από 0,76 ευρώ πριν, ήτοι με μεταβολή -30%.
--- Οι μεγάλοι κερδισμένοι
Αναφορικά με τον μεγάλο αριθμό εκθέσεων και τη σημαντική αύξηση στις μέσες τιμές-στόχους, την παράσταση συνεχίζουν να κλέβουν ισχυρές εξαγωγικές επιχειρήσεις, εταιρείες με δυνατές ταμειακές ροές και υψηλά μερίσματα. Δηλαδή, αμυντικές επιλογές, με μικρό ρίσκο.
* Θετικές είναι οι εκθέσεις που αφορούν στη Σιδενόρ από τις αρχές του 2011 και ειδικά μετά τα αποτελέσματα του 2010. Οι αναλυτές έχουν προχωρήσει σε αύξηση της μέσης τιμής-στόχου κατά 27%, στα 3,8 ευρώ από 3 ευρώ προηγουμένως. Η Εθνική Χρηματιστηριακή θέτει την τιμή-στόχο στα 4 ευρώ, με σύσταση «outperform», ενώ η απόδοση του τίτλου στο ταμπλό είναι 15%.
* Θετική έκπληξη σημειώνεται και για τον τίτλο της Μυτιληναίος. Η τιμή-στόχος από τους αναλυτές είναι αυξημένη στα 7 ευρώ από 6,45 ευρώ προγενέστερα, ενώ στο ταμπλό του Χ.Α. η απόδοσή του διαμορφώνεται στο 21%, με σημαντική υπεραπόδοση τη φετινή χρονιά.
* Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και για τον ΟΤΕ, όπως δείχνουν οι πολλές διαφορετικές εκτιμήσεις μέσα σε λίγες μέρες. Με την τιμή-στόχο να κινείται από τα 6,5 ευρώ έως τα 12,5 ευρώ ανά μετοχή, οι αναλυτές φαίνεται πως έχουν διαφορετική άποψη για τη δίκαιη αποτίμηση του Οργανισμού. Ωστόσο, στο διάστημα των τελευταίων 30 ημερών η μέση τιμή-στόχος έχει σημειώσει άνοδο από τα 8,38 ευρώ στα 9,08 ευρώ ανά μετοχή, ενώ στο ταμπλό η απόδοση είναι 27%.
* Με σημαντική μεταβολή κινείται και ο τίτλος του ΟΠΑΠ, αφού, πέρα από τον σημαντικό αριθμό εκθέσεων, η μέση τιμή-στόχος αυξήθηκε σε ποσοστό 24%, στα 17,75 ευρώ, και οι περισσότερες συστάσεις παρέμειναν θετικές. Η απόδοση του τίτλου από τις αρχές του έτους είναι 16%, αρκετά μεγαλύτερη συγκρινόμενη με την αγορά.
* Υψηλότερα διαμορφώνεται και η μέση τιμή-στόχος για τον τίτλο της Lamda Development, σε ποσοστό 17,8%. Συγκεκριμένα, πλέον τίθεται στα 6,3 ευρώ από 5,35 ευρώ προγενέστερα και το περιθώριο ανόδου διαμορφώνεται στο 75%.
* Αρκετά αυξημένες είναι οι εκτιμήσεις για τη Revoil, την J&P Άβαξ, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΧΑΕ: οι μέσες τιμές-στόχοι είναι βελτιωμένες κατά 15%, 14%, 12% και 11% αντίστοιχα.
--- Οι «χαμένοι» του παιχνιδιού
* Με μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ των αναλυτών διαμορφώνεται η εικόνα για την Τιτάν. Η μέση τιμή-στόχος φτάνει στα 16,4 ευρώ, όταν στο ταμπλό η μετοχή είναι διαπραγματεύσιμη στα 17,1 ευρώ. Η μείωση στην τιμή-στόχο είναι μόλις 8%, ενώ στο ταμπλό η απόδοση διαμορφώνεται στο 8,3%.
* Σημαντική πτώση στην τιμή-στόχο έχει σημειώσει και ο τίτλος της Fourlis, στα 6 ευρώ από 6,8 ευρώ πριν από τα αποτελέσματα. Η τιμή-στόχος τον τελευταίο μήνα έχει παρουσιάσει πτώση σε ποσοστό 12% και μάλιστα στο ταμπλό υποαποδίδει με μόλις 3,4% έναντι του 6,5% της αγοράς.
* Όσον αφορά στην Alapis, η τιμή στο ταμπλό του Χ.Α. κινείται στο -65% περίπου και η μέση τιμή-στόχος διαμορφώνεται στο 0,7 ευρώ από 1,78 ευρώ πριν. Αν και το περιθώριο ανόδου παραμένει πολύ υψηλό, η μεγάλη πτώση της τιμής, παρά τα reverse splits, είναι ενδεικτική.
* Για την εταιρεία Ιασώ η μέση τιμή-στόχος για τη μετοχή έχει κινηθεί 30% χαμηλότερα, στο 1,2 ευρώ από 1,73 ευρώ προγενέστερα, και στο ταμπλό η απόδοσή της είναι 5% από τις αρχές έτους.
* Τέλος, όσον αφορά στη Forthnet, η μέση τιμή-στόχος είναι μειωμένη κατά 17%, στο 0,64 ευρώ, ενώ στο ταμπλό παρουσιάζει ισχυρή υποαπόδοση -27%.
source: euro2day.gr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment