Thursday, March 3, 2011

Fitch: "Θα έρθει υποβάθμιση για Ελλάδα εάν δεν ανακτηθεί η πρόσβαση στις αγορές"


Fitch: "Θα έρθει υποβάθμιση για Ελλάδα εάν δεν ανακτηθεί η πρόσβαση στις αγορές"


Με υποβάθμιση απειλεί την Ελλάδα η Fitch Ratings εάν η χώρα δεν αποκτήσει πρόσβαση εκ νέου στις αγορές σε σημερινό report του οίκου για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, με το οποίο ο αναλυτής David Riley επισημαίνει ότι το 2011 θα είναι κρίσιμο έτος για την περιοχή.

Αναφορικά με την Ελλάδα, τονίζει πως θα πρέπει να δείξει προς το τέλος του 2011 ότι μπορεί να βγει στις αγορές για χρηματοδότηση, προσθέτοντας ότι χρειάζεται ξεκάθαρη και έγκαιρη στήριξη από τους επίσημους πιστωτές.

Εξάλλου, συνολικά για την ευρωζώνη ο Riley εκτιμά πως στο 2011, φθάνουμε πλέον σε ένα καθοριστικό σημείο.

Τονίζει ότι το 2011 θα σηματοδοτήσει είτε την έναρξη του τέλους είτε, εάν οι στόχοι των αρχών και οι προσδοκίες της αγοράς δεν επιτευχθούν, θα οδηγήσει σε περαιτέρω διεύρυνση και εντατικοποίηση των μέτρων.

«Ο συνδυασμός μιας ενισχυμένης ανταπόκρισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δημοσιονομικής λιτότητας και δομικών μεταρρυθμίσεων σε εθνικό επίπεδο, καθώς και σταδιακά μιας πιο ευρείας και ασφαλής οικονομικής ανάκαμψης, θα σηματοδοτήσει την έναρξη του τέλους στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη», αναφέρει ο David Riley, επικεφαλής του τμήματος Global Sovereign Ratings του οίκου.

Ωστόσο, προειδοποιεί ότι εάν μία ή περισσότερες από τις προσδοκίες αυτές δεν υλοποιηθούν, τότε η κρίση μπορεί να διευρυνθεί και να εντατικοποιηθεί.

Όπως τονίζεται στο report, η πολιτική δέσμευση στους στόχους για το 2011 της ευρωζώνης είναι πολύ ισχυρή, και περιλαμβάνει και την προθυμία ανακοίνωσης περαιτέρω δημοσιονομικών μέτρων εάν χρειαστεί.

Ενδεχόμενη αποτυχία υλοποίησης των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, θα διευρύνει τις ανησυχίες και πιθανότατα θα καταλήξει σε αρνητικές αξιολογήσεις, σημειώνει ο Riley.


Προσθέτει ακόμη ότι είναι επιτακτική ανάγκη, οι ευρωπαϊκές σύνοδοι αυτού του μήνα, να θεσπίσουν αξιόπιστα και ολοκληρωμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης και την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη.

Όπως τονίζει ο οίκος, το ονομαστικό εργατικό κόστος έχει αρχίσει να υποχωρεί για πρώτη φορά από το 2000 και οι εξαγωγές έχουν αρχίσει να αυξάνονται σημαντικά.

Παρόλα αυτά, θα πρέπει να ανοίξουν ακόμη σημαντικοί τομείς της οικονομίας στον ανταγωνισμό και στις επενδύσεις, εάν η Ελλάδα πρόκειται να ανακάμψει και να διατηρήσει ανάπτυξη 3%-4%.

Η πρόβλεψη ότι η οικονομική ανάπτυξη θα ξεκινήσει στο β΄ εξάμηνο του 2011, έχει περιληφθεί στη συνολική εκτίμηση της Fitch για τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Εάν η οικονομία δεν αρχίσει να ανακάμπτει, θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη η διατήρηση του χρέους και θα καταλήξει σε μια αρνητική επίπτωση για την αξιολόγηση».


source: capital.gr

No comments:

Share |