Wednesday, March 16, 2011
E.E.: Τεστ αντοχής στις πυρηνικές μονάδες
E.E.: Τεστ αντοχής στις πυρηνικές μονάδες
«Τεστ αντοχής» στις πυρηνικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες της θα διεξαγάγει η Ευρώπη, για να ελεγχθεί εάν τηρούνται όλοι οι κανονισμοί ασφαλείας, μετά από τον ισχυρό σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι που έπληξαν την Ιαπωνία.
Αυτό ανακοίνωσαν οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της ΕΕ που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες.
Μιλώντας μετά την ειδική σύνοδο ο αρμόδιος επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ ανέφερε ότι "υπήρξε γενική συμφωνία" στην πρόταση της Αυστρίας για τη διενέργεια μιας σειράς "τεστ αντοχής" σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στα γειτονικά της κράτη.
Γερμανία: Κλείνουν επτά πυρηνικοί αντιδραστήρες
Νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος Aγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι κλείνουν άμεσα και για τρεις μήνες και οι επτά πυρηνικοί σταθμοί που τέθηκαν σε λειτουργία στη Γερμανία πριν από το 1980.
«Θα πραγματοποιηθεί έλεγχος ασφαλείας σε όλους τους αντιδραστήρες της Γερμανίας», τόνισε η καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε ότι σε όλα τα ζητήματα ασφαλείας θα δοθεί απάντηση ως τις 15 Ιουνίου.
Η κ. Μέρκελ δε διευκρίνισε πότε θα κλείσουν οι απαρχαιωμένοι πυρηνικοί σταθμοί της χώρας.
Οι επτά πυρηνικοί αντιδραστήρες που λειτουργούν στη Γερμανία πριν από τα τέλη του 1980 βρίσκονται: ένας στο Σλέσβιχ-Χολστάιν (βόρεια), ένας στην Κάτω Σαξωνία (βορειοανατολικά), δυο στην Έσση (δυτικά), δυο στη Βάδη-Βιρτεμβέργη (νοτιοδυτικά) και ένα στη Βαυαρία (νότια).
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέντγκεν δήλωσε ότι δεν είναι σαφές εάν όλοι οι πυρηνικοί σταθμοί που θα κλείσουν για την περίοδο των τριών μηνών θα παραμείνουν κλειστοί και μετά.
Στη συνέντευξη Τύπου, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι η ομοσπονδιακή και οι κρατιδιακές κυβερνήσεις θα συμφωνήσουν για τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή μορατόριουμ στο πλαίσιο της πυρηνικής πολιτικής της χώρας στις 22 Μαρτίου.
Υπογράμμισε πάντως ότι το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών που είχαν αρχίσει να λειτουργούν πριν από το 1980 βασίζεται σε απόφαση της κυβέρνησης και δε συμφωνήθηκε με τις εταιρίες που διαχειρίζονται τους πυρηνικούς σταθμούς.
Ερντογάν: Καμία αλλαγή στο πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών σταθμών
Σταθερή πάντως παραμένει η Τουρκία στην απόφασή της για την κατασκευή πυρηνικών σταθμών στο Ακουγιου και στη Σινώπη.
Αναχωρώντας για τη Ρωσία ο Τούρκος πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν προτίθεται η τουρκική κυβέρνηση να αναθεωρήσει το πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών σταθμών ιδιαίτερα μετά την απειλούμενη πυρηνική μόλυνση στην Ιαπωνία. «Δεν τίθεται θέμα αναστολής» είπε ο Ερντογάν και τόνισε ότι το σχετικό χρονοδιάγραμμα είναι σε εξέλιξη. Πρόσθεσε μάλιστα πως «δεν υπάρχει επένδυση δίχως κίνδυνο».
Σημειώνεται ότι η κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιου είναι κάτι που έχει συμφωνηθεί με τη Ρωσία. Εκκρεμούν απλώς κάποιες λεπτομέρειες για να αρχίσει η κατασκευή. Παράλληλα, η Τουρκία διαπραγματεύεται αυτή την περίοδο με την Ιαπωνία για την κατασκευή και δεύτερου σταθμού στη Σινώπη της μαύρης Θάλασσας. Οι διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει με τη Νότια Κορέα, δίχως να υπάρξει αποτέλεσμα.
Αυτό που ιδιαίτερα προβάλλεται ως προς το ʼκουγιου είναι ο ισχυρισμός ότι πρόκειται για σεισμογενή περιοχή, πράγμα που είναι γνωστό από το 1990, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ηλεκτρολόγων Τουρκίας, η οποία κάνει λόγο για ρήγμα σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από το σημείο όπου πρόκειται να κατασκευαστεί ο σταθμός. Ο πυρηνικός φυσικός καθηγητής Χαϊρετίν Κιλίτς δηλώνει ότι η ραδιενέργεια που διαρρέει στην Ιαπωνία, μέσα σε ένα μήνα θα έχει φτάσει στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και θέτει και αυτός ζήτημα ως προς την κατασκευή στο ʼκουγιου και τη Σινώπη, προβάλλοντας ειδικά, θέματα ασφάλειας και μόλυνσης της Μεσογείου.
source: naftemporiki.gr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment