Thursday, March 17, 2011
Η Ιαπωνική καταστροφή και ασφαλιστικές
Η Ιαπωνική καταστροφή και ασφαλιστικές
Σοβαρός προβληματισμός επικρατεί στην παγκόσμια ασφαλιστική και αντασφαλιστική αγορά η οποία αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερες χρονιές της, καθώς στις καταστροφικές πλημμύρες της Αυστραλίας και τον σεισμό της Νέας Ζηλανδίας, έρχεται τώρα αντιμέτωπη με τον καταστροφικό σεισμό της Ιαπωνίας, τις καταστροφές από το τσουνάμι που ακολούθησε και το ενδεχόμενο μιας πυρηνικής καταστροφικής περιβαλλοντολογικής μόλυνσης που θα νεκρώσει μεγάλες παραγωγικές ιαπωνικές εκτάσεις.
Ο χειρότερος όμως εφιάλτης έρχεται από τις απώλειες των επενδυτικών χαρτοφυλακίων καθώς όσες είχαν έκθεση στον Nikkei είδαν την ιαπωνική αγορά να χάνει 680 δισ. δολ μέσα σε δύο συνεδριάσεις και κανείς δεν γνωρίζει τι θα επακολουθήσει έαν πραγματοποιηθούν τα πιο εφιαλτικά σενάρια, ενώ την ίδια ώρα τα ειδικά αποθεματικά εξαντλούνται ραγδαία.
Η μία μετά την άλλη οι ασφαλιστικές και αντσαφαλιστικές εταιρείες προσπαθούν να κάνουν έναν πρόχειρο απολογισμό. Από την πελυρά τους οι οίκοι αξιολόγησης Fitch και ΑΜ Best εκτιμούν πως οι ασφαλιστικές κυρίως οι ιαπωνικές είναι καλά τοποθετημένες καθώς έχουν απο χρόνια δημιουργήσει και συντηρούν ειδικά αποθεματικά όπως το ERR, (Εarthquake Risk Reserve). Ο μεγάλος όμως κίνδυνός για τους κεφαλαιακούς δείκτες τους παραμένει, λόγω της πτώσης των αξιών της τιμής της μετοχής τους, και της αξίας των χαρτοφυλακίων τους.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Fitch, που επισημαίνει ότι το ιαπωνικό κράτος διαθέτει αποθεματικά 52 δισ. δολ για αποζημιώσεις (Earthquake Insurance System) και αυτό οδηγεί πολλούς ιάπωνες να μην ασφαλίζονται για σεισμό. Επίσης η περιοχές που επλήγησαν δεν είναι πυκνοκατοικημένες όπως τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Οι Jefferies βλέπουν απαιτήσεις 20 δισ. δολ. Οι αξιωματούχοι όμως των Swiss Re και Munich Re είναι πιο προσεκτικοί, δηλώνοντας πως είναι νωρίς να γίνουν εκτιμήσεις καθώς η όλη τραγωδία είναι ακόμη σε εξέλιξη. Την ίδια τακτική ακολουθεί και η AIG.
Πάντως όλοι εκτιμούν πως οι ζημιές από την τρίτη αιτία δηλαδή μία πυρηνική καταστροφή δεν θα επηρεάσουν την ασφαλιστική αγορά αφού ο ιαπωνικός νόμος του 1961 που διέπει το καθεστώς των πυρηνικών εγκαταστάσεων απαλλάσει τις εταιρείες που λειτουργούν πυρηνικούς αντιδραστήρες από αποζημιώσεις
Επίσης το Ιαπωνικό κράτος αναλαμβάνει το ίδιο μεγάλο μέρος των αποζημιώσεων σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Ως παράδειγμα αναφέρουν ότι ο μεγάλος σεισμός του Kobe που στοίχισε 100 δισ. δολ, κόστισε στους ασφαλιστές μόλις 6 δισ. δολ.
Όμως η συνολική αξία των κατοικιών των τεσσάρων περιοχών που καταστράφηκαν υπολογίζεται από την AIR στα 300 δισ. δολ. Εξ άλλου η πρώτη πρώτη πρόβλεψη για τις ζημιές ήταν αυτή της Swiss Re που έκανε λόγο για ζημιές 186 δισ. δολ, χωρίς όμως να λαμβάνει υπόψη της τις ζημιές από το τσουνάμι.
Σύμφωνα με την S&P το πρώτο τρίμηνο του έτους οι ασφαλιστικές έχουν ήδη συσσωρεύσει απαιτήσεις αποζημιώσεων ύψους 30 δισ καθώς ακόμη και τώρα εγγράφουν στα βιβλία τους απαιτήσεις από τον προηγούμενο σεισμό στην Νέα Ζηλανδία τον Σεπτέμβριο του 2010.
Οι αναλυτές της AIR προβλέπουν πως το βάρος που θα σηκώσει η ασφαλιστική αγορά μπορεί να φθάσει από τα 15 ως τα 35 δισ δολ, Η μεγάλη αυτή διαφορά σε μία μόνο εκτίμηση δείχνει πόσο περιπεπλεγμένη είναι η κατάσταση. Βρισκόμαστε στην ζώνη του λυκόφωτος δηλώνουν αναλυτές της RMS, έτερης εταιρείας ασφλασιτικών αναλογιστών που συμβουλεύει ασφαλιστικές εταιρείες, που προσθέτουν ότι για τέτιου είδους φυσικές καταστροφές παίρνει πολύ χρόνο να ολοκληρωθούν οι ακριβείς προβλέψεις. Ως παράδειγμα αναφέρει πως θα είναι πολύ δύσκολο να γίνει ο διαχωρισμός ποιές απαιτήσεις θα αναλογιστούν στον σεισμό, ποιές στο τσουνάμι και ποιές στις φωτιές που ακολούθησαν.
Ακόμη όπως παρατηρούν, μπορεί μεν το ιαπωνικό κράτος να αναλαμβάνει ένα σημαντικό μέρος των αποζημιώσεων, εν τούτοις σε περίπτωση μίας πυρηνικής μόλυνσης, το βάρος αναπόφευκτα μετατοπίζεται, από τις ασφαλσιτικές ζημιών και ακίνητης περιουσίας και στις ασφαλιστικές ζωής.
Το άλλο θέμα όμως που θίγει η Citιgroup σε ενημερωτικό της σημείωμα είναι πόσο εκτειθειμένες είναι στην ιαπωνική Αγορά οι ευρωπαϊκές αντασφαλιστικές που αντασφαλίζουν ιαπωνικές ασφαλιστικές. Σύμφωνα με την Citιgroup τα μοντέλα τους βασίζονται σε έναν καταστροφικό σεισμό στο Τόκιο με προβλεπόμενο ύψος απαιτήσεων 50 δισ. δολ.
Σε αυτή την περίπτωση το μοντέλο βγάζει πως η έκθεση της Swiss Re είναι 2. δις δολ, της της Munich Re 2 δισ, της SCOR 260 εκ. και της Hanover Re 189 εκ. Στην τωρινή περίπτωση μολονότι οι απαιτήσεις μπορεί να φθάσoυν και τα 35 δισ, και στην βάση του 50% του μοντέλου, εκτιμάται πως της Munich μπορεί να είναι 720 εκ δολ, της Swiss Re 770 εκ, της SCOR 100 εκ. και της Hannover Re 180.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως η SCOR , ανακοίνωσε ότι προβλέπει πως θα έχει απαιτήσεις από ασφαλιστικές καλύψεις χαμηλότερες από τα 260 εκ. δολ, ενώ στις αντασφαλιστικές καλύψεις η έκθεση της είναι μηδαμινή.
Το βέβαιο είναι πάντως πως κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψη, ενώ βέβαιο είναι ότι θα ακολουθήσουν αυξήσεις στα ασφάλιστρα και τα αντασφάλιστρα παγκοσμίως καθώς ύμφωνα με την Fitch, τα ειδικά αποθεματικά πολλών ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών για καταστροφές κοντεύουν να εξαντληθούν και πρέπει να ανανεωθούν.
source: reporter.gr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment