Tuesday, March 15, 2011
ΔΝΤ: Πράσινο φως για την εκταμίευση των 4,1 δισ. ευρώ
ΔΝΤ: Πράσινο φως για την εκταμίευση των 4,1 δισ. ευρώ
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσε σήμερα τον τρίτο έλεγχο της οικονομικής απόδοσης της Ελλάδος σύμφωνα με το οικονομικό πρόγραμμα που στηρίζεται από μια τριετή Διευθέτηση Ετοιμότητας Διάθεσης (ΔΕΔ) (Stand-By Arrangement) με την Ελλάδα. Η ολοκλήρωση της εξέτασης επιτρέπει την άμεση εκταμίευση ποσού ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων μονάδων Ειδικού Δικαιώματος Ανάληψης ή περίπου 4,1 δισ. ευρώ, φέρνοντας τις μέχρι σήμερα εκταμιεύσεις της ΔΕΔ στο ύψος των 12,725 μονάδων Ειδικού Δικαιώματος Ανάληψης ή περίπου 14,6 δισ. ευρώ.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΔΝΤ, η Διευθέτηση Ετοιμότητας Διάθεσης που εγκρίθηκε στις 9 Μαΐου 2010, αποτελεί μέρος ενός συλλογικού χρηματοδοτικού πακέτου σε συνεργασία με χώρες μέλη της Ζώνης του Ευρώ που ανέρχεται σε 110 δισεκατομμύρια Ευρώ, το οποίο θα εκταμιευθεί σε διάστημα τριών ετών. Το πακέτο επιτρέπει την κατ’ εξαίρεση πρόσβαση σε πόρους του ΔΝΤ που αναλογούν σε περισσότερο από 3.200 τοις εκατό της ποσόστωσης της Ελλάδος.
Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας σημείωσε περαιτέρω πρόοδο προς τους ζωτικής σημασίας σκοπούς του, οι οποίοι περιλαμβάνουν την τοποθέτηση της οικονομίας σε δρόμο αειφόρου ανάπτυξης με την προώθηση της ανταγωνιστικότητας, την ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού τομέα και την εξασφάλιση βιώσιμων δημόσιων χρηματοοικονομικών.
Οι υποκείμενες δημοσιονομικές και ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων σκοπών του προγράμματος δρομολογούνται σταδιακά, αν και ορισμένες ακόμη σημαντικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν για τη δημιουργία μιας κρίσιμης μάζας που είναι απαραίτητη για τη στήριξη της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και της οικονομικής ανάκαμψης, αναφέρει το ΔΝΤ.
Μετά τις συζητήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, ο κύριος Τζων Λίπσκι, Πρώτος Υποδιευθυντής και Αναπληρωτής Πρόεδρος, ανέφερε:
"Το πρόγραμμα σημείωσε περαιτέρω πρόοδο προς την επίτευξη των σκοπών του. Η απόδοση παραμένει κοντά στα προγραμματισμένα επίπεδα, ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει χαμηλός, οι μονάδες του εργατικού κόστους μειώνονται και βρίσκεται σε εξέλιξη σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή. Σε γενικές γραμμές, έχει επιτευχθεί ένα μέτρο σταθεροποίησης.
Θα χρειαστεί να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις υποκείμενες μεταρρυθμίσεις κατά την προσεχή περίοδο. Αν και ο δημοσιονομικός στόχος του 2010 επιτεύχθηκε, η στρατηγική της υπό-εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για την αντιστάθμιση των μειωμένων εσόδων και των υπερβολικών εξόδων σε υπό-εθνικά επίπεδα, δεν μπορεί να διατηρηθεί.
Για να στηριχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή σε πιο στερεή βάση, είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο μια μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική. Η διασφάλιση μιας δίκαιης διανομής του βάρους της προσαρμογής παραμένει ζωτικής σημασίας, και ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους στη διαδικασία αυτή είναι ευπρόσδεκτος. Η εφαρμογή πρέπει να αρχίσει μέσα στο 2011 για την αντιμετώπιση μιας προβλεπόμενης απόκλισης του προϋπολογισμού. Παράλληλα, η κυβέρνηση πρέπει να υπερδιπλασιάσει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και για τον έλεγχο των δαπανών, ιδιαίτερα στο επίπεδο των τοπικών αυτοδιοικήσεων.
Για να στηριχθεί η ανάκαμψη, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν πιο βαθιά. Η νομοθεσία για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων πρέπει να εφαρμοσθεί πλήρως, καθώς και οι μεταρρυθμίσεις στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στο συνταξιοδοτικό. Σημαντικά επόμενα βήματα περιλαμβάνουν τη μείωση των διοικητικών εμποδίων για τις εξαγωγές και ο σχεδιασμός μιας στρατηγικής για τον απεγκλωβισμό του δυναμικού στον τομέα του τουρισμού.
Η δέσμευση της κυβέρνησης για την κλιμάκωση του προγράμματος για τις ιδιωτικοποιήσεις και για την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων είναι επίκαιρη. Η πιο αποτελεσματική χρήση της δημόσιας περιουσίας θα στηρίξει τις προσπάθειες για τη δημοσιονομική προσαρμογή και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποπληρώσει χρέη που καθίστανται ληξιπρόθεσμα.
Το χρηματοοικονομικό σύστημα παραμένει σταθερό, και θα δοθεί χρόνος στις τράπεζες για απομόχλευση και αναδιοργάνωση με οργανωμένο τρόπο. Η κεφαλαιακή υποστήριξη μέσω του Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας παραμένει διαθέσιμη για βιώσιμες τράπεζες, αν χρειαστεί.
Οι Αρχές είναι αξιέπαινες για την αφοσίωση τους σ’ αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και στην ευημερία".
source: capital.gr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment