Thursday, February 10, 2011
PwC: Εποχή αλλαγών στην αγορά του λογισμικού
PwC: Εποχή αλλαγών στην αγορά του λογισμικού
Η μεγάλη αύξηση της χρήσης των φορητών συσκευών όπως τα smart phones και τα tablet PCs, το έντονο καταναλωτικό ενδιαφέρον για την τεχνολογία και το cloud computing αποτελούν τις παγκόσμιες τάσεις που αναγκάζουν τις εταιρείες λογισμικού να επανεξετάσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, να συνεργαστούν μεταξύ τους πιο στενά από ποτέ και να εστιάσουν ακόμη περισσότερο στις ανάγκες και στη συμπεριφορά των πελατών τους που αλλάζουν.
Αναπόφευκτα, όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν το σχεδιασμό, την εγκατάσταση λογισμικού, τα κανάλια διανομής του και οικονομικά θέματα που αφορούν τις άδειες χρήσης του. Η ραγδαία αύξηση της χρήσης φορητών συσκευών άλλαξε την καταναλωτική συμπεριφορά όσον αφορά την απόκτηση αλλά και τη χρήση του λογισμικού. Για τους καταναλωτές το λογισμικό είναι πια ένα εργαλείο που δίνει λύσεις και όχι ένα απλό προϊόν.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη της PwC "Παγκόσμιοι ηγέτες & τάσεις στην αγορά λογισμικού", η αγορά λογισμικού -η οποία ανέρχεται στα $250 δισ.- σήμερα ηγείται πολλών τεχνολογικών και κοινωνικών καινοτομιών. Ακόμη, η αγορά λογισμικού συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας και στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς επηρεάζει και άλλους κλάδους δημιουργώντας υγιή ανταγωνισμό και καινοτομία.
Η μελέτη επισημαίνει τις σημαντικότερες τάσεις που επηρεάζουν τις εταιρείες λογισμικού και συμπεριλαμβάνει τις απόψεις κορυφαίων στελεχών για το μέλλον του κλάδου και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει. Η μελέτη περιλαμβάνει επίσης λίστα με τις 100 κορυφαίες εταιρείες λογισμικού στην Ευρώπη και διεθνώς, την κατάταξή τους σε Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και ένα προφίλ του ταχύτατα αναπτυσσόμενου κλάδου των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.
Ο Αστέριος Βουλανάς, Partner του Τμήματος Τεχνολογίας της PwC στην Ελλάδα, δήλωσε: «Οι χρήστες της τεχνολογίας σήμερα, είτε εργαζόμενοι, πελάτες, προμηθευτές ή συνεργάτες, είναι αυτοί που οδηγούν τις ραγδαίες εξελίξεις στην αγορά λογισμικού. Οι εταιρείες που είναι σε διάλογο με τους καταναλωτές και προβλέπουν τις ανάγκες τους, υιοθετώντας αυτό το νέο μοντέλο εργασίας και επικοινωνίας, θα είναι πιθανότατα οι μελλοντικοί ηγέτες της αγοράς.»
«Η ανάκαμψη των κεφαλαιαγορών, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων που προέρχονται από ιδιωτικού και υψηλού κινδύνου κεφάλαια, παράλληλα με την εμφάνιση τεχνολογιών όπως το cloud computing, συντελούν στη διατήρηση της καινοτομίας στον κλάδο.
Οι συγχωνεύσεις στον κλάδο συνεχίζονται με ραγδαίους ρυθμούς, καθώς οι εταιρείες συνεχώς επαναξιολογούν τις στρατηγικές τους προτεραιότητες, συμπληρώνουν σημαντικά κενά στα προϊόντα που προσφέρουν», συμπλήρωσε ο κ. Βουλανάς.
«Οι ελληνικές εταιρείες παραγωγής λογισμικού που απευθύνονται κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και σε ειδικές αγορές (niche markets) καταφέρνουν να σταθούν επάξια απέναντι στους διεθνείς ανταγωνιστές τους (πολλαπλασίου μεγέθους) γεγονός που αποδεικνύει την προσαρμοστικότητα και συνολική αντίληψη της αγοράς στην οποία απευθύνονται», τόνισε ο κ. Βουλανάς.
Οι 100 κορυφαίοι κατασκευαστές λογισμικού παγκοσμίως
Η κατάταξη προκύπτει από το ύψος των εσόδων από τα προϊόντα (άδεια χρήσης και συντήρηση) και από τις συνδρομές από τοπικές εταιρείες.
Εταιρεία
Χώρα
Έσοδα από Λογισμικό σε εκατ. €
Σύνολο Εσόδων σε εκατ. €
Έσοδα από Λογισμικό
1
Microsoft *
ΗΠΑ
32.686
42.504
77%
2
IBM
ΗΠΑ
14.429
68.660
21%
3
Oracle
ΗΠΑ
13.854
16.758
83%
4
SAP
Γερμανία
8.111
10.672
76%
5
EMC (συμπ. VMware & RSA)
ΗΠΑ
4.244
10.057
42%
6
Symantec
ΗΠΑ
3.696
4.234
94%
7
HP
ΗΠΑ
3.065
83.807
4%
8
CA
ΗΠΑ
2.825
3.080
92%
9
Intuit
ΗΠΑ
2.299
2.340
98%
10
Adobe
ΗΠΑ
2.067
2.127
97%
* εξαιρουμένων των εσόδων από τα παιχνίδια
Αν και το σύνολο των εσόδων της IBM είναι μεγαλύτερο από της Microsoft, η Microsoft αντλεί υψηλότερο ποσοστό των εσόδων της από το λογισμικό, το οποίο και της δίνει την πρώτη θέση στην κατάταξη.
Κίνα
Η αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση της κινεζικής οικονομίας, προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες στις εταιρείες λογισμικού. Όμως οι ταχύτατες εξελίξεις σε αυτή την αναπτυσσόμενη αγορά φέρνουν και μεγάλες προκλήσεις για τους κατασκευαστές λογισμικού. Η αγορά της Κίνας είναι τεμαχισμένη σε πολλά κομμάτια, με αποτέλεσμα οι πέντε κορυφαίοι κατασκευαστές να αντιστοιχούν στο 40% του συνόλου των εσόδων των 100 κορυφαίων. Παρόλο που αυτή η αγορά εξακολουθεί να είναι μικρή σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ευρώπη, αναμένεται να εξελιχθεί δυναμικά και να αλλάξει γρήγορα κατά τα επόμενα χρόνια.
Γαλλία
Η γαλλική αγορά λογισμικού επικεντρώνεται σε λίγους σημαντικούς παίκτες, με την Dassault Systemes να αντιστοιχεί στο 31% του συνόλου των εσόδων των 100 κορυφαίων. Εκτός από αυτούς, η αγορά εξακολουθεί να είναι κατά πολύ τεμαχισμένη. Παραμένει προτεραιότητα η εμφάνιση νέων δυναμικών παικτών που θα ενισχύσουν τα πλεονεκτήματα αυτής της αγοράς. Η Γαλλία διαθέτει αρκετούς εκπαιδευμένους μηχανικούς, παρέχει εκπτώσεις στους φόρους για την έρευνα και ανάπτυξη, έχει υποδομές με ποιότητα καθώς και μία κοινότητα νέων καινοτόμων επιχειρήσεων (start-ups).
Γερμανία
Η SAP είναι η κορυφαία εταιρεία στη γερμανική αγορά και αντιστοιχεί στο 74% των εσόδων των 100 κορυφαίων κατασκευαστών λογισμικού. Η SAP είναι επίσης ο μεγαλύτερος κατασκευαστής λογισμικού στην Ευρώπη (κατέχει το 39% των συνολικών εσόδων από την περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής), καθώς και ο μοναδικός κατασκευαστής με έδρα εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών που είναι ανάμεσα στις 10 μεγαλύτερες εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ινδία
Στο παρελθόν ο κλάδος λογισμικού στην Ινδία συνδεόταν με τις υπηρεσίες λογισμικού και αυτό έχει φέρει τον κλάδο των προϊόντων λογισμικού σε δεύτερη μοίρα. Παρ’ όλα αυτά, την τελευταία δεκαετία αναπτύσσονται πολλές ινδικές εταιρείες κατασκευής λογισμικού, παρόλο που πολλές παραμένουν ακόμα μικρές. Πρόσφατα, οι εξελίξεις των προϊόντων λογισμικού στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της ‘καθαρής’ τεχνολογίας και των εφαρμογών για φορητές συσκευές, δίνουν το έναυσμα για το επόμενο κύμα ανάπτυξης λογισμικού στην Ινδία. Η ανάπτυξη και διάθεση στην αγορά προϊόντων λογισμικού δεν ήταν εφικτή για τις μικρές εταιρείες λόγω των δαπανών που περιλαμβάνουν. Οι νέες τεχνολογίες όμως, όπως το cloud computing, έχουν μειώσει τα κόστη και έχουν κάνει τον κλάδο προσιτό και σε μικρότερους παίκτες. Ο σύνδεσμος των εταιρειών λογισμικού της Ινδίας, NASSCOM, αναμένει ότι τα έσοδα του κλάδου θα κυμανθούν μεταξύ $9.5 και 12 δισ. μέχρι το 2015.
Βρετανία
Η βρετανική αγορά λογισμικού εξακολουθεί να έχει ισχυρή παρουσία στην Ευρώπη με τους μισούς από τους 10 κορυφαίους κατασκευαστές λογισμικού στην Ευρώπη να έχουν έδρα τη Βρετανία. Η Sage εστιάζει την προσοχή της στη διατήρηση της κορυφαίας θέσης της μέσω υπηρεσιών SaaS (Software as a service). Καθώς οι αναπτυγμένες οικονομίες ψάχνουν τρόπους να διεισδύσουν στην αγορά της Ευρώπης, πολλές αναζητώντας πνευματική ιδιοκτησία και τεχνογνωσία για τον κλάδο, η Βρετανία είναι πιθανόν να συνεχίσει να προσελκύει το ενδιαφέρον από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
ΗΠΑ
Η αλλαγή στην ψηφιακή τεχνολογία δίνει νέα μορφή στην υποστήριξη των πελατών, στις πωλήσεις και marketing, στη συνεργασία, στην ενημέρωση από τα ΜΜΕ και άλλα πολλά. Οι κατασκευαστές λογισμικού επανεξετάζουν τόσο το λογισμικό που πουλάνε όσο και αυτό που χρησιμοποιούν οι ίδιοι για να αντεπεξέλθουν στην αλλαγή της συμπεριφοράς των ψηφιακών χρηστών. Οι κατασκευαστές λογισμικού στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν είναι οι μοναδικοί που διαμορφώνουν και διαμορφώνονται από τις αλλαγές που συμβαίνουν, αλλά ηγούνται πολλών από αυτές.
source: capital.gr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment