Friday, February 11, 2011

Παραιτήθηκε ο Hosni Mubarak


Παραιτήθηκε ο Hosni Mubarak

Μετά από 30 χρόνια εξουσίας, 18 ημέρες διαδηλώσεων και λιγότερο από 24 ώρες μετά το διάγγελμά του ότι θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του έως το Σεπτέμβριο, ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Hosni Mubarak, παραιτήθηκε παραδίδοντας τις εξουσίες του στο στρατό. Την παραίτηση του Mubarak ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Omar Suleiman.

"Με δεδομένες τις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα, ο Hosni Mubarak αποφάσισε να εγκαταλείψει τη θέση του προέδρου και ανέθεσε στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο με τη διακυβέρνηση της χώρας", δήλωσε ο Suleiman σε σύντομο μήνυμά του στην κρατική τηλεόραση.



Με πανηγυρισμούς και με πυροτεχνήματα υποδέχθηκαν οι διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, αλλά και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου την είδηση για την παραίτηση του Mubarak φωνάζοντας "η Αίγυπτος είναι ελεύθερη".

Νωρίτερα ξένα πρακτορεία μετέδιδαν ότι ο Mubarak εγκατέλειψε το Κάιρο μαζί με την οικογένειά του με προορισμό το Sharm El Sheikh, όπου βρίσκεται η εξοχική προεδρική κατοικία, θέλοντας να απομακρυνθεί από το προεδρικό μέγαρο και την οργή του πλήθους.

O στρατός της χώρας είχε προηγουμένως εμφανιστεί ως εγγυητής των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε ο Αιγύπτιος πρόεδρος, σύμφωνα με ανακοίνωση που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Δηλώσεις σχετικά με την παραίτηση του Mubarak θα πραγματοποιήσει στις 20.30 ώρα Ελλάδος ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Στο χθεσινοβραδινό του διάγγελμα ο Mubarak είχε δηλώσει ότι θα συνέχιζε να ασκεί τα καθήκοντα του μέχρι να παραδώσει την εξουσία μετά τις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, ενώ επανέλαβε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει "σύμφωνα και με το Σύνταγμα" κάποιες από τις εξουσίες του στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Omar Suleiman.


Χρονολόγιο των εξελίξεων

Το ΑΠΕ παραθέτει ένα χρονολόγιο με τα κυριότερα γεγονότα στην Αίγυπτο αφότου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις:

25 Ιανουαρίου - Χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν στην πορεία της "Ημέρας της Οργής" ζητώντας από τον Μουμπάρακ να εγκαταλείψει την εξουσία μετά από 30 χρόνια στην προεδρία της χώρας. Η αστυνομία απαντά εκτοξεύοντας δακρυγόνα και διαλύοντας τους διαδηλωτές με νερό υπό πίεση.

26 Ιανουαρίου - Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter που είχαν χρησιμοποιηθεί για να οργανωθούν οι διαδηλώσεις παύουν να λειτουργούν στην Αίγυπτο.

27 Ιανουαρίου - Ο αντιπολιτευόμενος Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι επιστρέφει στο Κάιρο από τη Βιένη. Ο βραβευμένος με Νομπέλ Ειρήνης πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) δηλώνει ότι "το καθεστώς πρέπει να καταλάβει ότι η αλλαγή είναι απολύτως απαραίτητη". Σταματούν οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο.

28 Ιανουαρίου - Ο στρατός καλείται να εφαρμόσει την απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί αρχικά στο Κάιρο, το Σουέζ και την Αλεξάνδρεια και κατόπιν επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα. Οι τηλεπικοινωνίες διακόπτονται, οι Αιγύπτιοι αδυνατούν να στείλουν μηνύματα με τα κινητά τηλέφωνά τους, πολλές ιστοσελίδες δεν λειτουργούν. Ο Ελ Μπαραντέι σε κατ΄ οίκον περιορισμό.

29 Ιανουαρίου - Ο Μουμπάρακ ανασχηματίζει την κυβέρνησή του αλλά αρνείται να φύγει. Στο Κάιρο οι διαδηλωτές πυρπολούν περιπολικά, λεηλατούν το κτήριο του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος του Μουμπάρακ και του βάζουν φωτιά. Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Όμαρ Σουλεϊμάν διορίζεται αντιπρόεδρος και ο πρώην υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας, Άχμεντ Σαφίκ αναλαμβάνει την πρωθυπουργία.

30 Ιανουαρίου - Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ζητά αυτοσυγκράτηση και ειρηνική αλλαγή στην Αίγυπτο. Το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα ανακοινώνει ότι υποχρεώθηκε να κλείσει τα γραφεία του στο Κάιρο.

31 Ιανουαρίου - Ο Μουμπάρακ ορκίζει τη νέα κυβέρνηση στην οποία πολλά μέλη της παλαιάς κυβέρνησης διατηρούν τις θέσεις τους. Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν ότι έστειλαν στην περιοχή τον διπλωμάτη Φρανκ Γουίσνερ, ο οποίος ήταν πρεσβευτής στο Κάιρο την περίοδο 1986-91, με σκοπό να συναντηθεί με υψηλόβαθμους Αιγύπτιους αξιωματούχους.

1 Φεβρουαρίου - Ο Μουμπάρακ δηλώνει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου αλλά αψηφά και πάλι το αίτημα να παραιτηθεί άμεσα. Οι διαδηλωτές καλούν τον κόσμο να συμμετάσχει στη "Διαδήλωση του Ενός Εκατομμυρίου". Ο ΟΗΕ ανακοινώνει ότι οι νεκροί από τις ταραχές ενδέχεται να φτάνουν τους 300, οι τραυματίες στους 3000 ενώ εκατοντάδες έχουν συλληφθεί.

2 Φεβρουαρίου - Υποστηρικτές του Μουμπάρακ πάνω σε καμήλες και άλογα, οπλισμένοι με μαχαίρια και ξύλα, φτάνουν στο Κάιρο. Εν μέσω οδομαχιών με τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, οι ξένοι ηγέτες καταδικάζουν τη βία και ζητούν να ξεκινήσει άμεσα ο εκδημοκρατισμός της Αιγύπτου.

3 Φεβρουαρίου - Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News ο πρόεδρος Μουμπάρακ δηλώνει ότι θα ήθελε να παραιτηθεί αλλά προειδοποιεί ότι εάν το κάνει θα επικρατήσει χάος.

4 Φεβρουαρίου - Διαδηλωτές συγκεντρώνονται στο κέντρο του Καΐρου για άλλη μια ημέρα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, την οποία αποκαλούν "Ημέρα της Αναχώρησης". Η φιλοκυβερνητική πλευρά οργανώνει μια "Ημέρα Πίστης".

5 Φεβρουαρίου - Παραιτείται το Εκτελεστικό Γραφείο του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, μέλος του οποίου είναι και ο γιος του Μουμπάρακ, Γκαμάλ.

6 Φεβρουαρίου - Κόμματα και προσωπικότητες της αντιπολίτευσης συνομιλούν για πρώτη φορά με την κυβέρνηση. Ξανανοίγουν πολλές τράπεζες και επιχειρήσεις.

7 Φεβρουαρίου - Πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά τον ανασχηματισμό. Ανακοινώνεται αύξηση των μισθών και των συντάξεων κατά 15%. Το στέλεχος του Google Ουάελ Γόνιμ απελευθερώνεται μετά από 12 ημέρες στη φυλακή.

8 Φεβρουαρίου - Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις. Ο Μουμπάρακ συστήνει μια επιτροπή για την τροποποίηση του συντάγματος.

9 Φεβρουαρίου - Αιματηρές συγκρούσεις σημειώνονται και στο νότο της χώρας. Οι διαδηλωτές περικυκλώνουν το κοινοβούλιο και την έδρα της κυβέρνησης στο Κάιρο. Εκπέμπει και πάλι στην Αίγυπτο το κανάλι Αλ Τζαζίρα.

10 Φεβρουαρίου - Όλο το έθνος περιμένει με κομμένη την ανάσα την ανακοίνωση της παραίτησης του Μουμπάρακ. Αντ΄ αυτού, ο πρόεδρος ανακοινώνει ότι μεταφέρει ορισμένες εξουσίες του στον αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των διαδηλωτών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κρίνει ότι η μεταφορά εξουσιών "δεν αρκεί".

11 Φεβρουαρίου - Πάνω από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές συγκεντρώνονται στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου. Ο Μουμπάρακ φέρεται να έχει φύγει για το θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας Σαρμ ελ-Σέιχ. Αναπάντεχα, ο αντιπρόεδρος Σουλεϊμάν ανακοινώνει από την τηλεόραση ότι ο Μουμπάρακ παραιτήθηκε και ζήτησε από το στρατό να αναλάβει την εξουσία, προκαλώντας κύμα ευφορίας στους διαδηλωτές.



source: capital.gr

No comments:

Share |