Monday, January 10, 2011
Τα top picks των ξένων για το 2011
Τα top picks των ξένων για το 2011
Mε την απαισιοδοξία για το εάν τελικά η χώρα μας θα μπορέσει να βγει από τη στενωπό να χτυπάει κόκκινο, οι αναλυτές των ξένων επενδυτικών οίκων εμφανίζονται για πρώτη φορά τόσο αδιάφοροι για τους ελληνικούς τίτλους, παρά τη σημαντική πτώση τους το προηγούμενο έτος.
Η αποχώρηση της Ελλάδας από τον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη είναι γεγονός και οι ξένοι επενδυτές δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο διστακτικοί για τις ελληνικές μετοχικές αξίες. Άλλωστε, αυτή η απαισιοδοξία για τη δυνατότητα της χώρας μας να κερδίσει τη μάχη με τον χρόνο έχει αποτυπωθεί εύγλωττα στο Χ.Α. όλο το προηγούμενο διάστημα τόσο στις αποδόσεις όσο και στους όγκους συναλλαγών.
Παρ’ όλα αυτά, οι ξένοι αναλυτές διακρίνουν ορισμένες μετοχές που σε αυτό το αφιλόξενο επενδυτικά περιβάλλον μπορούν να δώσουν υπεραξίες σε όσους τις εμπιστευτούν.
Eπειτα από μία χρονιά χαμηλής πτήσης στη Σοφοκλέους σε σχέση με τις επιδόσεις των ευρωπαϊκών αγορών, το 2011 το Χρηματιστήριο Αθηνών θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών. Παρά το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις για τις διεθνείς αγορές μετοχών είναι ευνοϊκές, δεν υπάρχουν πολλοί ειδικοί που να υποστηρίζουν πως το Χ.Α. και οι ελληνικοί τίτλοι μπορούν να κάνουν την έκπληξη στη διάρκεια του 2011, ενώ οι περισσότεροι αναμένουν ένα πολύ δύσκολο πρώτο τρίμηνο για την ελληνική οικονομία και -φυσικά- για το χρηματιστήριο.
Το 2011 δεν ξεκινάει με τις καλύτερες προοπτικές και οι ειδικοί το χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα περίπλοκο έτος, καθώς θα παραμείνουν στο επίκεντρο τόσο η ευρωπαϊκή κρίση χρέους όσο και οι αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Με την αγορά να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, στις 1.400 μονάδες, και την ψυχολογία να βρίσκεται στο ναδίρ, η επιλογή μετοχών από τους επενδυτές θα είναι δύσκολη υπόθεση.
Στους συγκεκριμένους οίκους συγκαταλέγονται κορυφαία ονόματα του χώρου: Citigroup Investment Research, C.A. Cheuvreux, Credit Suisse, Deutsche Bank Research, Dresdner Kleinwort, Goldman Sachs, Jefferies, JP Morgan, Keefe, Bruyette & Woods, Bank of America - Merrill Lynch, Morgan Stanley, Natixis Securities, Sal. Oppenheim και UBS.
Οι προτάσεις τους παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο διότι προέρχονται από τα κορυφαία τμήματα ανάλυσης που διαθέτουν αλλά και γιατί έχουν αυξημένο ειδικό βάρος στη μικρή ελληνική αγορά. Άλλωστε, το stock picking που προέκυψε από τη συλλογή των προτάσεων των ξένων επενδυτών για το 2010 κατάφερε να ξεπεράσει σε απόδοση τόσο τον εγχώριο δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης όσο και τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α.
Λίγοι και... καλοί
Όπως προκύπτει από την ανάλυση, οι συστάσεις "αγοράς" των ξένων επενδυτικών οίκων για το 2011 είναι οι μισές περίπου σε αριθμό σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη και περιορίζονται σε 9 συνολικά τίτλους. Ταυτόχρονα, και σε πλήρη αντίθεση με άλλες χρονιές, απουσιάζουν αρκετές παραδοσιακές δυνάμεις, ενώ ούτε μία ελληνική τράπεζα δεν εμφανίζεται στους πίνακες.
Για την Εθνική Τράπεζα, οι συστάσεις είναι 4 θετικές και 3 αρνητικές, για την Alpha Bank 3 θετικές και 4 αρνητικές, για την EFG Eurobank Ergasias μία θετική και 3 αρνητικές, για την Τράπεζα Πειραιώς 5 αρνητικές και καμία θετική, ενώ για τη Marfin Popular Bank μία ουδέτερη και μία αρνητική.
Παράλληλα, απουσιάζουν μετοχές όπως ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ αλλά και η Jumbo. Χαρακτηριστικό στοιχείο των εταιριών που επιλέγουν οι ξένοι για το 2011 είναι ο εξαγωγικός χαρακτήρας των περισσότερων από αυτές. Ωστόσο, ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε τόσο μικρό αριθμό επιλογών εταιριών και με τόσο χαμηλό αριθμό θετικών συστάσεων.
Από όλες τις αναγνώσεις προκύπτει ότι οι ξένοι οίκοι θα ξεκινήσουν το νέο έτος με άκρως επιφυλακτική προσέγγιση για την ελληνική αγορά, προτείνοντας αυστηρό stock picking.
"Απόλυτη" επιλογή για το 2011 (για πρώτη φορά) είναι ο τίτλος της Motor Oil, ενώ ακολουθεί η μετοχή της Coca Cola 3E. Σε μια δεύτερη ανάγνωση, με μικρότερο αριθμό θετικών προτάσεων ακολουθούν οι ΟΤΕ, Folli Follie, Μέτκα, Frigoglass, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και Τράπεζα Κύπρου.
- Η επιλογή της Motor Oil με 5 θετικές ψήφους και καμία αρνητική δείχνει την αμυντική προσέγγιση που ακολουθούν για την ελληνική αγορά το 2011 οι ξένοι επενδυτές. Η τιμή-στόχος τοποθετείται στα 10,95 ευρώ ανά μετοχή, με upside potential της τάξεως του 46% και με δείκτες αποτίμησης κάτω από τον μέσο όρο της αγοράς και κάτω από 10 φορές για το επόμενο έτος.
Για το 2011, ο πολλαπλασιαστής κερδοφορίας υπολογίζεται σε 6,44 φορές, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Motor Oil θα καταγράψει θετικό ρυθμό μεγέθυνσης στα κέρδη ανά μετοχή σε ποσοστό 49% και ο δείκτης μερισματικής απόδοσης βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.
- Στη δεύτερη θέση, με 4 θετικές προτάσεις και καμία αρνητική, βρίσκεται ο τίτλος της Coca Cola 3E, κορυφαία επιλογή και για το 2010. Η τιμή-στόχος τοποθετείται στα 20,26 ευρώ ανά μετοχή, με upside potential της τάξεως μόλις του 5% και με δείκτες αποτίμησης κοντά ή και πάνω από τον μέσο όρο της αγοράς.
Για το 2011, ο πολλαπλασιαστής κερδοφορίας υπολογίζεται σε 13,96 φορές, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι η εταιρία θα καταγράψει θετικό ρυθμό αύξησης στα κέρδη ανά μετοχή σε ποσοστό 12,5%. Για το 2010, η μετοχή της Coca Cola 3E σημείωσε τα υψηλότερα κέρδη μεταξύ των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ ήταν και η μοναδική με κέρδη από τον δείκτη των blue chips.
- Για το 2011, μοναδική τραπεζική παρουσία στα ξένα top picks είναι η Τράπεζα Κύπρου, με 3 θετικές προτάσεις και καμία αρνητική. Η μέση τιμή-στόχος για την τράπεζα είναι τα 3,77 ευρώ ανά μετοχή, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ξένων αναλυτών τη φετινή χρονιά θα παρουσιάσει μικρή κάμψη στα κέρδη ανά μετοχή, εμφανίζοντας ωστόσο υψηλή μερισματική απόδοση και χαμηλούς πολλαπλασιαστές κερδοφορίας.
- Ψηλά στις προτιμήσεις των ξένων επενδυτικών οίκων βρίσκονται και οι τίτλοι της Folli Follie και της Frigoglass. Τρεις αναλυτές προτείνουν "αγορά" ή "υπεραπόδοση" για τις συγκεκριμένες μετοχές. Η τιμή-στόχος για την πρώτη έχει διαμορφωθεί στα 19,75 ευρώ και το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό είναι σχετικά χαμηλό, κάτω του 10%.
Για το 2011, ο δείκτης τιμής προς κέρδη είναι 6,2 φορές και ο αντίστοιχος τιμής προς λογιστική αξία 1,2 φορά, ενώ η εκτίμηση είναι ότι η εταιρία θα κινηθεί ανοδικά στα κέρδη ανά μετοχή με ρυθμό της τάξεως του 19,7%. Για τη Frigoglass, η μέση τιμή-στόχος τοποθετείται στα 11,60 ευρώ ανά μετοχή, με περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα στο 16,1% και με ρυθμό αύξησης EPS 56,5% για φέτος.
- Με 3 θετικές συστάσεις και καμία αρνητική βρίσκονται επίσης η Ελλάκτωρ, ο ΟΤΕ, η Μέτκα και η Μυτιληναίος. Και οι τέσσερις τίτλοι εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν θετικές μεταβολές στα κέρδη ανά μετοχή για το 2011. Για την πρώτη, ο δείκτης P/E υπολογίζεται σε 36,6 φορές και είναι ο υψηλότερος μεταξύ όλων των επιλογών των ξένων επενδυτών. Η μέση τιμή-στόχος για την Ελλάκτωρ τοποθετείται στα 4,3 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 28,4%.
Για τον ΟΤΕ, ο οποίος το 2011 θα εμφανίσει και αυτός θετική μεταβολή στα EPS του, η τιμή-στόχος τίθεται στα 8,5 ευρώ ανά μετοχή, με το περιθώριο ανόδου κοντά στο 40%, ενώ οι δείκτες αποτίμησης σε όρους P/E για φέτος είναι στις 8,66 φορές.
Στις επόμενες θέσεις βρίσκονται οι τίτλοι της Μέτκα και της Μυτιληναίος, για τους οποίους οι ξένοι αναλυτές εκτιμούν ότι το 2011 θα είναι καλό έτος σε όρους κερδοφορίας, αφού αναμένουν άνοδο 40,8% για την πρώτη και 4,4% για τη μητρική εταιρία. Οι τιμές-στόχοι είναι πολύ υψηλότερες από τις τρέχουσες αξίες των τίτλων στο ταμπλό, με περιθώριο ανόδου 45% περίπου και για τις δύο μετοχές, ενώ και οι δείκτες P/E είναι παρόμοιοι για τις δύο εταιρίες, μονοψήφιοι και λίγο πάνω από τις 6 φορές.
source: euro2day.gr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment