Monday, January 31, 2011
Αίγυπτος: Ανοιχτά στο προσκήνιο ο στρατός
Αίγυπτος: Ανοιχτά στο προσκήνιο ο στρατός
Κλιμακώνεται η ένταση στην Αίγυπτο, όπου ο στρατός, θέλοντας να δείξει ότι παραμένει ο ισχυρότερος πόλος εξουσίας στην χώρα έκανε αναίμακτη επίδειξη δυνάμεως, με τεθωρακισμένα να κυκλοφορούν στο κέντρο των πόλεων και αεροσκάφη και ελικόπτερα να πετούν χαμηλά πάνω από το Κάιρο. Η αστυνομία είναι παντελώς απούσα, ενώ αξιωματικοί και στρατιώτες καλωσορίζονται από τα πλήθη. Άλλωστε η αστυνομία είναι αυτή που θεωρούν οι πολίτες υπεύθυνη για την αιματοχυσία των πρώτων ημερών και σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες δύο ημέρες υπήρξε σοβαρή διαμάχη για το αν το πάνω χέρι θα το είχε ο στρατός ή η αστυνομία. Την ίδια ώρα διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, από την έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας, πέρασαν στο στάδιο να καλούν τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν την χώρα..
Δεν είναι τυχαίο πως δύο στρατιωτικοί αναλαμβάνουν τις πιο σημαντικές μετά τον Πρόεδρο θέσεις. Ο Ahmed Shafiq πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, του πλέον προνομιούχου στρατιωτικού κλάδου της χώρας, διοριστηκε Πρωθυπουργός με αποστολή το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, ενώ ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Ομάρ Σουλεϊμάν, έγινε αντιπρόεδρος, θέση που παρέμενε κενή τα τελευταία 30 χρόνια. Υπουργός Αμυνας ωστόσο έγινε , έγινε ο Μοχάμεντ Χουσεΐν Tantawi, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι επέστρεψε στο Κάιρο στις 29 Ιανουαρίου μετά από μια εβδομάδα εντατικών συνομιλιών με ανώτατους αξιωματούχους των ΗΠΑ.
Είναι βέβαιον πλέον πως οι ένοπλες δυνάμεις διαχειρίζονται τις πολιτικές εξελίξεις στο παρασκήνιο και ο στρατός φαίνεται διατεθειμένος προς το παρόν να δώσει στον Μουμπάρακ τον χρόνο να οργανώσει την πολιτική του έξοδο.
Ο στρατός, από την ίδρυση του σύγχρονου αιγυπτιακού κράτους το 1952, είναι ο εγγυητής της σταθερότητας του καθεστώτος. Τις τελευταίες δεκαετίες, έχει επιτρέψει σε πρώην στρατιωτικούς διοικητές να συμμετέχουν σε πολιτικές θέσεις και να λαμβάνουν μέρος στην πολιτική διακυβέρνηση της χώρας, ενώ ποτέ δεν έχει παραιτηθεί από τα δικαιώματά του στο κράτος.
Τώρα που η πολιτική δομή του κράτους καταρρέει, ο στρατός επωμίζεται απευθείας την ευθύνη της ασφάλειας. Σύμφωνα με αναλυτές αυτό δεν θα είναι εύκολο, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την ιστορική έχθρα μεταξύ στρατού και της αστυνομίας στην Αίγυπτο. Προς το παρόν, οι διαδηλωτές καλωσορίζουν τον στρατό ως σύμμαχο και ως εκ τούτου (είτε συνειδητά είτε όχι) ενδεχομένως να διευκολύνουν ένα de facto στρατιωτικό πραξικόπημα καθώς, όσο ο Μουμπάρακ παραμένει το πρόβλημα, κάποια στιγμή θα τελειώσει και η ανοχή του στρατού προς αυτόν.
Ο στρατός και η Μουσουλμανική Αδελφότητα
Το σημερινό καθεστώς αποτελεί συνέχεια της πολιτικής τάξης, που εγκαταστάθηκε στην χώρα, με το πραξικόπημα των μεσαίων αξιωματικών το 1952 υπό την ηγεσία του Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, Ωστόσο Ισλαμιστές στις χαμηλές τάξεις του στρατού δολοφονήσαν τον διάδοχό του, Ανουάρ Σαντάτ, το 1981, ένα γεγονός που οδήγησε στην Προεδρία Μουμπάρακ.
Ο στρατός εξακολουθεί να είναι πειθαρχημένος με ισχυρή ιεραρχική δομή, αλλά πολλοί φοβούνται το χάος που θα δημιουργηθεί αν στις τάξεις τους υπάρξει ρήγμα για το πως πρέπει να αντιμετωπιστεί η σημερινή κατάσταση. Άλλωστε, στον αιγυπτιακό στρατό, οι μέσαιοι και κατώτεροι αξιωματικοί είναι αυτοί που άλλαξαν τον ρου της σύγχρονης αιγυπτιακής ιστορίας. Αυτό το προηγούμενο, κάνει όλο και περισσότερους να ανησυχούν δεδομένου πως παρά το γεγονός ότι ο στρατός έχει στραφεί με σκληρό τρόπο κατά των ισλαμιστών, εν τούτοις οι νεότεροι αξιωματικοί, μπορεί να θεωρήσουν τους ανώτερους τους ως συνέχεια του καθεστώτος του Μουμπάρακ αφενός, και να υπάρχουν έστω και μετριοπαθείς ισλαμιστές στις τάξεις τους αφετέρου.
Πέρα όμως από τις ανησυχίες για το πώς θα διαχειριστεί τις εξελίξεις ο στρατός, το άλλο θέμα που κυριαρχεί είναι το πώς θα χειριστούν την κρίση οι υπάρχουσες πολιτικές και θρησκευτικές ομάδες η ισχυρότερη των οποίων είναι Μουσουλμανική Αδελφότητα. Μέχρι στιγμής κινείται με μεγάλη προσοχή, γνωρίζοντας ότι παραμένει κόκκινο πανί για την Δύση. Σύμφωνα με πληροφορίες βοηθά τους διαδηλωτές μέσω του δικτύου της διανομής τροφίμων, ενώ πιέζει παρασκηνιακά για εκλογές μέσω ανεξάρτητων υποτίθεται υποψηφίων, που θα της επιτρέψουν να είναι ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων καθώς γνωρίζει ότι τώρα είναι η μεγάλη της ευκαιρία.
Η Δύση πιέζει τον Μουμπάρακ
Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, καθώς οι διαδηλωτές αψηφούν την απαγόρευση της κυκλοφορίας και συνεχίζουν να κατακλύζουν πλατεία Ταχρίρ, το κύριο σημείο συγκέντρωσης για διαδηλωτών, απαιτώντας την παραίτηση του Μουμπάρακ. Εντονή είναι φημολογία ότι δέχεται ισχυρές πιέσεις να εγκαταλείψει την χώρα, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό.
Η αμερικανίδα υπουργός των εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έκανε έκκληση για μια "ομαλή μετάβαση" της εξουσίας στην Αίγυπτο. Τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον ήθελε να δει την αλλαγή που θα επιφέρει μια δημοκρατική κυβέρνηση. Χωρίς βία από οποιαδήποτε δυνάμεις ασφαλείας", πρόσθεσε. Είχαν προηγηθεί οι ισχυρές πιέσεις του Προέδρου Ομπάμα προσωπικά προς τον Μουμπάρακ, ενώ φάινεται πως έχει δρομολογηθεί η διακοπή κάθε αμερικανικής βοήθειας προς την Αίγυπτο.
Ανάλογες πιέσεις ώστε να αποφευχθεί η χρήση βίας και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις σκούν και οι ευρωπαίοι ηγέτες. Η Γερμανία που στηρίζει οικονομικά την Αίγυπτο επίσης απείλησε για διακοπή της βοήθειας αν υπάρξει χρήση βίας και αν δεν προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις. Δεκάδες χώρες οργανώνουν μαζικές αποχωρήσεις των πολιτών τους απο την Αίγυπτο ενώ όλες συνιστούν την αποφυγή των ταξιδιών προς την χώρα.
"Αυτό που έχουμε ξεκινήσει, δεν μπορεί να γυρίσει πίσω Έχουμε ένα κύριο αίτημα -. Το τέλος αυτού του καθεστώτος και την απαρχή μιας νέας φάσης, για μία Νέα Αίγυπτος. Ζητώ από εσάς υπομονή, η αλλαγή έρχεται στις επόμενες ημέρες. " τονίζει σε μήνυμα του μεταξύ άλλων, ο Μωχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ένας εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, περισσότερο γνωστός ως επικεφαλής της Παγκόσμιας Επιτροπής Πυρηνικής Ενέργειας.
Σε όλη τη χώρα επικρατεί μεγάλο αίσθημα ανασφάλειας, Τα περισσότερα καταστήματα και οι επιχειρήσεις είναι κλειστά. Οι ελλείψεις σε τρόφιμα είναι πλέον ορατές. ¨Οπως μεταδίδουν ξένοι ανταποκριτές, πολίτες σηκώνουν ότι χρήματα μπορούν από τα μηχανήματα ανάληψης, ενώ ομάδες ενόπλων πολιτών έχουν δημιουργηθεί για να αντιμετωπίσουν τις εκτεταμένες λεηλασίες και επικρατεί ανομία.
Το ίντερνετ παραμένει νεκρό, οι τηλεπικοινωνίες υπολειτουργούν ενώ δύσκολη είναι και η μετάδοση τηλεοπτικών εικόνων.
source: reporter.gr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment