Wednesday, November 3, 2010
Νέα δεδομένα στις ΗΠΑ
Νέα δεδομένα στις ΗΠΑ
Μεγάλη, αλλά όχι συντριπτική, ήταν τελικά η ήττα που υπέστη η κυβερνώσα Δημοκρατική παράταξη στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις χθεσινές ενδιάμεσες εκλογές. Ειδικότερα, η αντιπολίτευση των Ρεπουμπλικάνων έχει πλέον την πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων, άλλα όχι και στο Κογκρέσο γενικότερα, καθώς οι Δημοκρατικοί διατήρησαν – με νύχια και με δόντια έστω – τουλάχιστον 51 έδρες στη Γερουσία (επί συνόλου 100). Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες αμερικανικές Πολιτείες έχουν πλέον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη.
Η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού στις ΗΠΑ θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην περαιτέρω υλοποίηση του κυβερνητικού έργου. Από τη μία πλευρά, ο Δημοκρατικός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ελέγχει την εκτελεστική εξουσία, αλλά θα του είναι εξαιρετικά δύσκολο να περάσει νομοσχέδια όπως αυτό για την περαιτέρω αυστηροποίηση του εποπτικού πλαισίου της Wall Street ή για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς η Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία της Βουλής αποκλείεται να τα εγκρίνει. Από την άλλη, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες των Ρεπουμπλικάνων δύσκολα θα γίνονται νόμοι του κράτους, καθώς υπάρχει πάντα ο σκόπελος της Γερουσίας, αλλά και του προεδρικού βέτο, το οποίο είναι σύνηθες να χρησιμοποιείται στην Αμερική. Με άλλα λόγια, η συγκατοίκηση, πιθανότατα θα οδηγήσει σε παράλυση, τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2012. Πάντως, μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2011, όταν και ορκίζεται η νέα Βουλή, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι Δημοκρατικοί θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τις τελευταίες εβδομάδες παντοδυναμίας τους και να περάσουν όσα περισσότερα νομοσχέδια είναι δυνατόν.
Η ήττα των Δημοκρατικών στη χθεσινή αναμέτρηση αποδίδεται κυρίως στην ασθενή ανάκαμψη της Αμερικανικής οικονομίας, αλλά και στην διατήρηση της ανεργίας σταθερά σε διψήφια ποσοστά. Παράλληλα, πολλές από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Ομπάμα δεν είχαν απήχηση μέχρι τώρα στους ψηφοφόρους. Ειδικότερα, η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και κοινωνικής ασφάλισης, με την οποία καλύπτονται 30 εκατομμύρια και πλέον ανασφάλιστοι Αμερικανοί πολίτες ερμηνεύθηκε από μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης ως “αυθαίρετη παρέμβαση του κράτους”. Επίσης, το πακέτο διάσωσης της οικονομίας, το οποίο ανήλθε σε 780 δισεκατομμύρια δολάρια προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, παρότι έτσι αποφεύχθηκε χάρη σε αυτό η πλήρης κατάρρευση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγόρησαν τον κ. Ομπάμα ότι σπατάλησε άσκοπα “χρήματα των φορολογουμένων”. Τέλος, τα δύο άλλα μεγάλα επιτεύγματα του Αμερικανού προέδρου, δηλαδή η διάσωση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας του Ντιτρόιτ, αλλά και η θεσμοθέτηση αυστηρότερου εποπτικού πλαισίου για τη Wall Street, το περασμένο καλοκαίρι δεν έτυχαν ιδιαίτερα θερμής υποδοχής. Έτσι, οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι που ανέδειξαν τον κ. Ομπάμα στην εξουσία, το 2008, έμειναν σπίτια τους (ιδιαίτερα οι μειονότητες, αφού δεν προωθήθηκαν αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για τη μετανάστευση), ενώ αντίθετα οι συντηρητικοί εμφανίστηκαν ενθουσιασμένοι με την προοπτική της καταψήφισης των κυβερνητικών επιλογών. Μάλιστα, ο μεγάλος νικητής της χθεσινής αναμέτρησης ήταν οι υπερσυντηρητικές και ξενοφοβικές οργανώσεις των λεγόμενων Πάρτι Τσαγιού, εκπρόσωποι των οποίων εξελέγησαν στη Βουλή και έτσι ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο την ούτως ή άλλως διαρκώς αυξανόμενη επιρροή τους στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Άτυπος αρχηγός των πάρτι τσαγιού είναι η πρώην υποψήφια αντιπρόεδρος των ΗΠΑ με τους Ρεπουμπλικάνους, Σάρα Πέιλιν. Ο πολιτικός της λόγος, όπως και των ομοϊδεατών της στα Πάρτι άλλωστε, επικεντρώνεται στη δημοσιονομική πειθαρχία, την κατάργηση του κρατικού παρεμβατισμού σε οποιοδήποτε τομέα της οικονομίας, ενώ περιλαμβάνει και σαφείς αναφορές στη θρησκεία και τον εθνικισμό.
source: reporter.gr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment