Friday, November 12, 2010
«Φλερτάρει» με το μηχανισμό η Ιρλανδία
«Φλερτάρει» με το μηχανισμό η Ιρλανδία
Η εκτίναξη του κόστους δανεισμού της Ιρλανδίας σε ιστορικά επίπεδα έχει σημάνει συναγερμό στις αρχές του Δουβλίνου, που χαρακτηρίζουν «ιδιαίτερα σοβαρή» την κατάσταση, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση εμφανίζεται έτοιμη να σπεύσει σε βοήθεια, στην περίπτωση που ο πρώην «Κέλτικος Τίγρης» ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού διάσωσης από τους Ευρωπαίους εταίρους.
Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μπράιαν Λένιχαν.
Αξιωματούχοι της Ε.Ε. παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ιρλανδία, διαψεύδοντας όμως -για δεύτερη διαδοχική ημέρα- ότι το Δουβλίνο προσανατολίζεται να ζητήσει οικονομική βοήθεια. Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι πριν από λίγους μήνες ανάλογες διαβεβαιώσεις δίνονταν και για την Ελλάδα, προτού προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης.
«Τα spreads (των ιρλανδικών ομολόγων έναντι των γερμανικών τίτλων) είναι πολύ σοβαρά και εκφράζονται ανησυχίες για την άνοδό τους», επισήμανε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μπράιαν Λένιχαν. Ο ίδιος απέδωσε τη διεύρυνση των spreads στα σχόλια Γερμανών αξιωματούχων σχετικά με έναν μόνιμο μηχανισμό στήριξης για την Ευρωζώνη, ο οποίος θα υποχρεώνει τους κατόχους ομολόγων να επωμίζονται μέρος του κόστους σε μελλοντικές περιπτώσεις διάσωσης.
Σαφή σχέδια
Ο κ. Λένιχαν διευκρίνισε ότι η Ιρλανδία επιθυμεί μεγαλύτερη σαφήνεια γύρω από τα συγκεκριμένα σχέδια. Παρόλο που η Γερμανία έχει καταστήσει σαφές ότι ο νέος μηχανισμός δεν θα περιλαμβάνει το υπάρχον χρέος, το σχέδιο έχει «τρομοκρατήσει» τις αγορές, εγείροντας ανησυχίες για ένα νέο «ντόμινο» κρατικού περιφερειακού χρέους της Ευρωζώνης, τη στιγμή που λίγες εβδομάδες πριν φαινόταν ότι η «ζώνη του ευρώ» είχε ξεπεράσει τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της.
Εν μέσω οικονομικών και πολιτικών πιέσεων -με «ισχνή» πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο- η κυβέρνηση της Ιρλανδίας πασχίζει να αποδείξει ότι δεν χρειάζεται ένα πακέτο διάσωσης, παρόμοιο με εκείνο που χρειάσθηκε η Ελλάδα, ώστε να καταφέρει να περιορίσει το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.
Παρ' όλα αυτά, οι αγορές εμφανίζονται επιφυλακτικές, εκφράζοντας ανησυχίες για το κατά πόσον η ιρλανδική κυβέρνηση θα καταφέρει να περάσει τον προϋπολογισμό λιτότητας του 2011, ο οποίος προβλέπει περικοπές ύψους έξι δισ. ευρώ. Εν μέσω ανησυχιών, οι επενδυτές διεκδικούν ολοένα και υψηλότερο premium για τοποθετήσεις σε ιρλανδικό έναντι του γερμανικού χρέους. Το spread σημείωσε χθες νέο ιστορικό ρεκόρ -για ένατη διαδοχική συνεδρίαση- ξεπερνώντας τις 680 μονάδες βάσης, έχοντας διευρυνθεί τις τελευταίες ημέρες περισσότερο από 100 μονάδες βάσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε τρεις εβδομάδες, η απόδοση των ιρλανδικών δεκαετών ομολόγων έχει αυξηθεί κοντά στο 9% από 5%.
Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έχει εκτιναχθεί και το κόστος ασφάλισης του ιρλανδικού χρέους απέναντι στον κίνδυνο στάσης πληρωμών, με τις τιμές στα αντίστοιχα πενταετή CDS συμβόλαια να ξεπερνούν τις 600 μονάδες βάσης.
Εν αντιθέσει με την περίπτωση της Ελλάδας, η ιρλανδική κυβέρνηση έχει καλύψει τις δανειακές της ανάγκες μέχρι τα μέσα του 2011, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζει άμεσα προβλήματα ρευστότητας. Ο διοικητής της ιρλανδικής κεντρικής τράπεζας, Πάτρικ Χόνοχαν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα θα είναι σε θέση να επιτρέψει στις αγορές ομολόγων την επόμενη χρονιά, καθώς η κυβέρνηση προωθεί μέτρα λιτότητας για τη μείωση του ελλείμματος και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών.
Η Ε.Ε. στο πλευρό της Ιρλανδίας
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε δηλώσεις του από τη σύνοδο κορυφής του G20, στη Σεούλ, τόνισε ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να στηρίξει την Ιρλανδία «σε περίπτωση ανάγκης». «Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς είναι ότι διαθέτουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία για τη στήριξη της Ιρλανδίας, εφόσον κριθεί αναγκαίο», επισήμανε ο κ. Μπαρόζο, προσθέτοντας ότι «παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και στηρίζουμε τις προσπάθειες των ιρλανδικών αρχών» για τη μείωση του ελλείμματος, που έχει διογκωθεί εξαιτίας της οικονομικής βοήθειας προς τις τράπεζες της χώρας.
Εξάλλου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε πρόσφατη έκθεσή του αναφέρει ότι οι αγορές υπερεκτιμούν τον κίνδυνο στάσης πληρωμών σε χώρες όπως η Ιρλανδία. Αρκετοί αναλυτές όμως φαίνεται πως έχουν διαφορετική γνώμη, θεωρώντας ότι οι αρχές του Δουβλίνου δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να προσφύγουν στο μηχανισμό, εάν το κόστος δανεισμού δεν σταθεροποιηθεί σύντομα.
source: naftemporiki.gr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment