Thursday, October 21, 2010
Google: Πώς γλύτωσε φόρους $3,1 δισ. την τελευταία τριετία
Google: Πώς γλύτωσε φόρους $3,1 δισ. την τελευταία τριετία
Την καταβολή φόρων ύψους 3,1 δισ. δολαρίων υπολογίζεται πως έχει αποφύγει την τελευταία τριετία η Google χρησιμοποιώντας μία τεχνική με την οποία κέρδη από το εξωτερικό μεταφέρονται στις Βερμούδες μέσω της Ιρλανδίας και της Ολλανδίας.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, η μεταφορά κερδών – γνωστή στους δικηγορικούς κύκλους ως “Double Irish” και “Dutch Sandwich” – βοήθησε την εταιρεία να μειώσει το φορολογικό συντελεστή για τα κέρδη από το εξωτερικό στο 2,4%, ποσοστό το οποίο είναι το μικρότερο για τις πέντε μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ρυθμιστικών αρχών έξι χωρών.
“Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός του πόσο μικρός είναι ο φορολογικός συντελεστής της Google,” αναφέρει ο φοροτεχνικός Martin Sullivan, ο οποίος εργαζόταν παλαιότερα για το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. “Ξέρουμε πως αυτή η εταιρεία λειτουργεί σε όλο τον κόσμο και κυρίως σε χώρες με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές όπου ο μέσος φόρος για τα εταιρικά κέρδη ξεπερνά το 20%.”
Στις ΗΠΑ ο φορολογικός συντελεστής για τις εταιρείες ανέρχεται σε 35% ενώ στη Βρετανία, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την Google, σε 28%.
Η μέθοδος προβλέπει τη χρήση της ιρλανδικής νομοθεσίας με την οποία επιτρέπεται η μεταφορά σε και από θυγατρικές εταιρειών που λειτουργούν στη χώρα αποφεύγοντας το φορολογικό συντελεστή του 12,5%. Ανάλογη στρατηγική, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, ετοιμάζεται να εφαρμόσει και η Facebook μεταφέροντας κέρδη μέσω της Ιρλανδίας στα νησιά Κέιμαν.
Η μεταφορά κερδών ξεκινά όταν εταιρείες σαν την Google πωλούν ή δίνουν την άδεια πνευματικών δικαιωμάτων τεχνολογίας που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ σε θυγατρικές που λειτουργούν σε χώρες με χαμηλούς φόρους. Αυτό σημαίνει πως τα κέρδη από το εξωτερικό που βασίζονται στην τεχνολογία αποδίδονται στην offshore θυγατρική και όχι στη μητρική. Σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ οι θυγατρικές πρέπει να πληρώνουν τιμές “arm’s length” για τα δικαιώματα.
Καθώς οι πληρωμές συνεισφέρουν στο φορολογήσιμο εισόδημα, η μητρική έχει κίνητρο να τις θέσει όσο πιο χαμηλά μπορεί. Μειώνοντας τα έξοδα των ξένων θυγατρικών αυξάνονται τα κέρδη τους.
Σύμφωνα με ανακοινώσεις στην Securities and Exchange Commission, η IRS το 2006, έπειτα από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων, έδωσε στην Google την έγκριση για το transfer pricing. Με την έγκριση αυτή η εταιρεία έδωσε τα δικαιώματα για την τεχνολογία αναζήτησης και διαφημίσεων για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και την Αφρική στη θυγατρική Google Ireland Holdings.
source: capital.gr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment