Sunday, October 10, 2010
Πληθαίνουν οι εξαγορές στον τομέα τεχνολογίας
Πληθαίνουν οι εξαγορές στον τομέα τεχνολογίας
Hewlett-Packard, Oracle και IBM ηγούνται της σειράς εξαγορών που έχει ωθήσει την αξία των συμφωνιών στον τεχνολογικό τομέα των ΗΠΑ σε άνοδο 24%, άνω των 50 δισ. δολαρίων εφέτος, «σπάζοντας» παράλληλα τους φραγμούς που υπήρχαν εδώ και δεκαετίες ανάμεσα στις βιομηχανίες.
Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τις εξαγορές ως μέσο για να παρέχουν τα πάντα, από υπολογιστές έως λογισμικό και εξοπλισμό δικτύου, αντί να εστιάζουν μόνο σε μία συγκεκριμένη αγορά. Τη στιγμή μάλιστα που η πτώση των μετοχών στο χώρο της βιομηχανίας υπολογιστών στις αρχές της εβδομάδας, εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνση της ζήτησης, καθιστά ορισμένους στόχους ακόμη πιο ελκυστικούς. ΗP, Oracle, IBM, Cisco Systems και Dell που διαθέτουν συνολικά ρευστό ύψους 100 δισ. δολαρίων, έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα συνεχίσουν να κάνουν εξαγορές.
Oι αγοραστές στρέφουν κυρίως το ενδιαφέρον τους σε τομείς όπως η αποθήκευση δεδομένων, λογισμικό και ασφάλεια, τα οποία βοηθούν στη δημιουργία κέντρων δεδομένων για τη διαχείριση της υπερβολικά μεγάλης κίνησης στο Δίκτυο, όπως επισημαίνει αναλυτής της Pund-IT.
Mέχρι στιγμής εφέτος, επιχειρήσεις έχουν ανακοινώσει εξαγορές στην αμερικανική αγορά τεχνολογίας και internet αξίας 51,9 δισ. δολαρίων, ποσό αυξημένο από τα 41,8 δισ. δολάρια της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Οι αγοραστές δείχνουν προτίμηση για υπηρεσίες του cloud computing, το οποίο επιτρέπει στους πελάτες να αποθηκεύουν τα λογιστικά τους σε μαζικά κέντρα δεδομένων παρά σε μία μόνο βάση. Στην έξαρση των συμφωνιών συνέβαλε επίσης και το υπερβολικά φθηνό κόστος δανεισμού.
Οι εξαγορές όμως προσφέρουν στήριγμα και στις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες. Η Goldman Sachs παρείχε συμβουλές σε περισσότερες από το 30% των συμφωνιών τεχνολογίας που πραγματοποιήθηκαν εφέτος στις ΗΠΑ, σύμφωνα πάντα με στοιχεία του Bloomberg. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Morgan Stanley και στην τρίτη η Barclays Capital.
Περισσότερο ενεργείς στις εξαγορές, και όχι μόνο στον χώρο της τεχνολογίας, παραμένουν οι ώριμες αγορές της Βρετανίας και των ΗΠΑ, με τον όγκο συμφωνιών να διπλασιάζεται από πέρυσι. Τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, οι ΗΠΑ και η Βρετανία υπήρξαν οι πιο δραστήριες αγορές για εξαγορές και συγχωνεύσεις, εκπροσωπώντας το 36% των συνολικών εξαγορών, σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters.
source: naftemporiki.gr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment