Tuesday, October 19, 2010

Στα 5 δισ. ευρώ το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην Ελλάδα!


Στα 5 δισ. ευρώ το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην Ελλάδα!

Στα 5 δισ. ευρώ εκτιμάται το ξέπλυμα χρήματος στη χώρα μας αντιπροσωπεύοντας ποσοστό της τάξης του 2% του ΑΕΠ, χωρίς μάλιστα στις εκτιμήσεις αυτές να περιλαμβάνεται η φοροδιαφυγή.

Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Δ. Κουσελάς στο 2ο Συνέδριο του ΕλληνοΑμερικανικού Επιμελητηρίου με θέμα το ξέπλυμα χρήματος, επικαλούμενος στοιχεία της FATF (της διεθνούς Χρηματοοικονομικής Ομάδας Δράσης που είναι αρμόδια για το θέμα) για το 2008. Δυστυχώς, υπογράμμισε ο κ. Κουσελάς, οι επιδόσεις της χώρας μας στα θέματα διαφάνειας ήταν κατά τα προηγούμενα χρόνια τουλάχιστον απογοητευτικές. Το διάστημα 2006-2008 παρουσίασαν μάλιστα σαφή επιδείνωση. Η βαθμολογία για τον έλεγχο της διαφθοράς στην Ελλάδα βρισκόταν στις 60,9 μονάδες το 2008, όταν στον ΟΟΣΑ ανερχόταν σε 90,2 μονάδες. Ας σημειωθεί ότι η μέση βαθμολογία των ανεπτυγμένων χωρών, στις οποίες περιλαμβάνεται η Ελλάδα, ως μέλος του ΟΟΣΑ και της Ευρωζώνης, κυμαίνεται άνω των 81 μονάδων.

Πέρα από την αναγκαία απόδοση δικαιοσύνης και την εξυγίανση των οικονομικών συναλλαγών, τόνισε ο υφυπουργός, το κόστος του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και γενικότερα το κόστος της διαφθοράς, συνιστά όχι μόνο σοβαρότατη απώλεια για τους δημόσιους πόρους, αλλά και σοβαρή επιβάρυνση και στρέβλωση του ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις και την οικονομία συνολικότερα. Γι' αυτό είναι απαραίτητη η συνεχής εγρήγορση και η πλήρης συμμόρφωση της χώρας μας με τις συστάσεις της FATF, που αφορούν μεταξύ άλλων, στον περιορισμό του τραπεζικού απορρήτου, στη διακρατική συνεργασία και στον καθορισμό κοινού νομοθετικού πλαισίου, στην ποινική τυποποίηση του ξεπλύματος χρημάτων, στη διεύρυνση των εγκληματικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το ξέπλυμα χρήματος, στη λήψη μέτρων για κατάσχεση-δήμευση περιουσίας και χρήματος που "ξεπλύθηκαν" κλπ.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα, μετά την Έκθεση Αξιολόγησης τον Ιούνιο του 2007 από τη FATF, τέθηκε υπό αυξημένη επιτήρηση. Ήταν η μοναδική χώρα, από τα Κράτη-Μέλη της FATF, που δεν είχε συμμορφωθεί με τα διεθνή πρότυπα για τη σύσταση και λειτουργία της Μονάδας Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών (FIU). Η στελέχωση, η υποδομή και η λειτουργία της αρμόδιας Επιτροπής καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, έγινε, υποστήριξε ο κ. Κουσελάς, από την προηγούμενη Κυβέρνηση κατά τρόπο πλημμελή.

source: reporter.gr

No comments:

Share |