Thursday, September 2, 2010
Κομισιόν: Σχέδιο "πάταξης" του short selling
Κομισιόν: Σχέδιο "πάταξης" του short selling
Κανονισμό με τον οποίο οι Ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές θα είναι σε θέση να απαγορεύουν τις επιθετικές ανοιχτές πωλήσεις μετοχών και τις ακάλυπτες ανοιχτές πωλήσεις CDS και κρατικών ομολόγων για διάστημα τριών μηνών ή περισσότερο, προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Ο στόχος του κανονισμού είναι να αντιμετωπίσει τους διαπιστωμένους κινδύνους χωρίς όμως να περιορίζει τα οφέλη των ανοιχτών πωλήσεων για την ποιότητα και την αποδοτικότητα των αγορών,» αναφέρει το σχέδιο νόμου το οποίο έχει στην κατοχή του το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Σε σχετική ερώτηση του Capital.gr, η Chantal Hughes, εκπρόσωπος τύπου του Επιτρόπου για την εσωτερική αγορά Michel Barnier, στην αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει το συγκεκριμένο θέμα, δήλωσε πως το σχετικό προσχέδιο δεν είναι οριστικό και πως η Κομισιόν ακόμα εξετάζει το θέμα.
Ειδικοί τονίζουν πως ένας Ευρωπαϊκός νόμος για το θέμα μπορεί να εγκριθεί ώστε να αποφευχθούν οι μονομερείς κινήσεις όπως της Γερμανίας, η οποία το Μάιο απαγόρευσε τις ακάλυπτες ανοιχτές πωλήσεις συγκεκριμένων γερμανικών μετοχών και κρατικών ομολόγων και CDS.
Η νέα ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή για τις αγορές (ESMA), η οποία θα ξεκινήσει τη λειτουργία της τον Ιανουάριο, θα έχει την εξουσία να επιβάλει έκτακτα μέτρα όπως απαγορεύσεις στις ανοιχτές πωλήσεις για διάστημα τριών μηνών. Η ισχύς της απαγόρευσης θα μπορεί να επεκταθεί για άλλους τρεις μήνες.
To μέτρο θα καλύπτει όλα τα χρηματοοικονομικά εργαλεία, όπως μετοχές, κρατικά ομόλογα και CDS όπως και παράγωγα που συνδέονται με κρατικά ομόλογα.
Η παγκόσμια ένωση των Hedge Funds χαιρέτισε τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κομισιόν, λέγοντας πως θα βάλει τέλος στη ρυθμιστική αβεβαιότητα, αλλά αντιτάχθηκε σε οποιαδήποτε απαγόρευση.
Παράλληλα, το Reuters υπογραμμίζει πως οι αποφάσεις της ESMA θα μπορούν να ανατρέπουν αντίστοιχες αποφάσεις των εθνικών ρυθμιστικών αρχών.
«Οποιαδήποτε δράση της ESMA σε τέτοιες έκτακτες καταστάσεις θα έχει προτεραιότητα έναντι των δράσεων των εθνικών αρχών, αν υπάρχει ασυμφωνία,» αναφέρει το προσχέδιο νόμου.
Η Κομισιόν αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα το νομοθετικό πλαίσιο στις 15 Σεπτεμβρίου.
source: capital.gr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment