Wednesday, August 11, 2010
Στα 78 δολάρια "κατρακύλησε" το αργό
Στα 78 δολάρια "κατρακύλησε" το αργό
Οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάκαμψη οδήγησαν σε έντονες ρευστοποιήσεις σήμερα τους επενδυτές του αργού, με το «μαύρο χρυσό» να κλείνει με απώλειες που ξεπέρασαν τα 2 δολάρια.
Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου του αργού έφτασαν στα 78,02 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας απώλειες της τάξεως του 2,8%. Το αργό, από τις 3 Αυγούστου, όταν και είχε βρεθεί σε υψηλά 12 εβδομάδων, στα 82,55 δολάρια, έχει σημειώσει απώλειες που ξεπερνούν το 5,5%.
Η απόφαση της Fed για επανενεργοποίηση των μέτρων ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας περισσότερο «λάδι στη φωτιά» των ανησυχιών για την αμερικανική ανάκαμψη έβαλε, παρά μείωσε τις εκτιμήσεις για διπλή ύφεση όπως ήταν ο αρχικός στόχος, επηρεάζοντας και τις προσδοκίες για τη ζήτηση του πετρελαίου.
Επιπλέον, το κλίμα επιβάρυνε και η μείωση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας που προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας (Bank of England). Η BOE εκτιμά ότι η βρετανική ανάπτυξη ενδέχεται να συνεχιστεί, ωστόσο με πιο αργούς ρυθμούς από εκείνους που η τράπεζα είχε προβλέψει τον περασμένο Μάιο. Η οικονομική ανάπτυξη ενδέχεται να κορυφωθεί στο 3%, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 3,6%. Ο πληθωρισμός, επισημαίνει η BOE, θα ανέλθει σε υψηλότερα επίπεδα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ωστόσο σε ετήσια προσαρμοσμένη βάση θα βρεθεί κάτω του 2% έως το 2012.
Ωστόσο, το κλίμα για το αργό δεν βελτίωσε ούτε η αύξηση των εκτιμήσεών της για την πορεία της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο το 2010 και το 2011 που προχώρησε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (International Energy Agency- ΙΕΑ). Σύμφωνα με τις προβλέψεις της υπηρεσίας, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 80.000 βαρέλια ημερησίως το 2010 και κατά 50.000 βαρέλι ημερησίως το 2011. Συνολικά, η ζήτηση αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 86,6 εκατ. βαρέλια (ημερησίως) το 2010 και στα 87,9 εκατ. βαρέλια (ημερησίως) το 2011.
source: reporter.gr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment