Wednesday, June 2, 2010
Τα κινεζικά hedge funds προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον
Τα κινεζικά hedge funds προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον
ΣΑΓΚΑΗ (Dow Jones) – Η ακμάζουσα κινεζική βιομηχανία των hedge funds προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον, την ίδια στιγμή που εντείνονται οι εκκλήσεις για ενίσχυση των ρυθμιστικών ελέγχων του κλάδου στον υπόλοιπο κόσμο.
Αυξάνεται ο αριθμός των hedge funds που εστιάζουν αποκλειστικά στην ηπειρωτική Κίνα, με την ελπίδα να ‘ρευστοποιήσουν’ την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και να εκμεταλλευτούν την τεράστια επενδυτική δεξαμενή της. Ενώ είναι ακόμη πολύ μικρός, ο κλάδος υπόσχεται να προσφέρει στους επενδυτές, τόσο στους εγχώριους όσο και στους διεθνείς, μια εναλλακτική επενδυτική επιλογή στις πιο ‘καυτές’ αγορές της Ασίας.
Οι εγχώριοι επενδυτές ειδικότερα, έχουν πειστεί από την υπόσχεση για απόλυτες αποδόσεις τόσο στις ανοδικές όσο και στις καθοδικές αγορές. Σε μία εποχή που το περιβάλλον άντλησης κεφαλαίων παραμένει υποτονικό για τα παγκόσμια hedge funds, τα κινεζικά hedge funds έχουν καταγράψει σημαντικές εισροές, αν και από μικρή βάση.
Η άνθηση των χορηγήσεων στην Κίνα και τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης δημιούργησαν ρευστότητα στις αγορές μετοχών και ακινήτων καθώς και στα hedge funds.
Δεν υπάρχουν στοιχεία για τις εισροές σε ολόκληρο τον κλάδο γιατί τα περισσότερα funds κρατούν απόρρητα τα στοιχεία αυτά, ωστόσο η HOWbuy, μία εταιρεία που παρακολουθεί τα κινεζικά funds, ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν 168 εκδόσεις νέων funds το 2009, που αποτελεί σημαντική άνοδο από τα 95 του 2008 και 80 του 2007. Η κινεζικός κλάδος hedge funds της ενδοχώρας διαθέτει αυτή τη στιγμή γύρω στα 50 δισ. γουάν σε κεφάλαια υπό διαχείριση, εκτιμά η HOWbuy.
Η εξέλιξη του κινεζικού κλάδου των hedge funds έρχεται σε αντίθεση με το παγκόσμιο σκηνικό των αυξανόμενων ρυθμιστικών ελέγχων για τα hedge funds. Τα hedge funds στην Κίνα, γνωστά ως «yang guang si mu» ή «sunshine funds», ήταν στο παρελθόν παράνομα, ωστόσο νομιμοποιήθηκαν, επισημοποιήθηκαν και εν μέρει εισήλθαν στο ρυθμιστικό πλαίσιο πριν από δύο χρόνια.
«Παγκοσμίως θα σημειωθεί ένας ρυθμιστικός υπερκύκλος μετά το 2008, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξει ένα πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο για τον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Ωστόσο στην Κίνα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πρόκειται για μία βιομηχανία για την οποία δεν είχε πλήρως οριστεί το νομικό πλαίσιο ή το εποπτικό πλαίσιο αλλά και το πώς νομιμοποιήθηκε, ελευθερώθηκε και καθορίστηκε ένα νέο πλαίσιο για να αναπτυχθεί ομαλά», τόνισε ο Wesley Hu, διευθυντής επενδύσεων της Gen2 Partners, έναν οίκο αμοιβαίων κεφαλαίων που ξεκινά ένα fund κινεζικών αμοιβαίων.
Τα περισσότερα hedge funds στην Κίνα είναι ιδιωτικά, και τα διαχειρίζονται πρώην διαχειριστές χαρτοφυλακίων αμοιβαίων κεφαλαίων ή traders ιδιόκτητων γραφείων συναλλαγών. Άλλα τα διαχειρίζονται μικροί οίκοι που αντλούν χρήματα από πλούσιους ιδιώτες. Λίγα είναι αυτά που διαχειρίζονται μεγάλοι οίκοι όπως χρηματιστηριακές, αμοιβαία κεφάλαια ή επενδυτικά τμήματα μεγάλων κινεζικών ομίλων. Η Shanghai VStone Capital, θυγατρική της εταιρείας κατασκευής ενδυμάτων Youngor Group, για παράδειγμα, διαθέτει γύρω στα 1,5 δισ. γουάν μετοχικών κεφαλαίων υπό διαχείριση.
Οι κινεζικές εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων βλέπουν την εισαγωγή των hedge funds σαν μία ευκαιρία να διατηρήσουν τους πλούσιους πελάτες και να εισπράξουν μεγαλύτερες προμήθειες. Τα κινεζικά hedge funds ακολουθούν την κοινή πρακτική του κλάδου με 2% προμήθεια διαχείρισης και 20% προμήθεια επί της απόδοσης.
Επίσης, ορισμένοι επιχειρούν στο εξωτερικό, δημιουργώντας μονάδες στο Χονγκ Κονγκ ή τη Σιγκαπούρη για να προσφέρουν υπηρεσίες στους διεθνείς επενδυτές. Η CSOP Asset Management Ltd, θυγατρική της China Southern Fund Management Co. Ltd, για παράδειγμα, λάνσαρε ένα κινεζικό hedge fund τον περασμένο χρόνο, με βάση το Χονγκ Κονγκ. Οι μεγάλες χρηματιστηριακές στην Ασία παρακολουθούν τον αναδυόμενο κλάδο, καθώς έλκονται από την ικανότητά του να εκμεταλλεύεται την παγκόσμια επενδυτική βάση με ένα μοναδικό προϊόν.
Προς το παρόν, το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για κινεζικά hedge funds είναι χλιαρό. Ο κλάδος των hedge funds στο σύνολό του ανακάμπτει από τις μαζικές ρευστοποιήσεις που σημειώθηκαν κατά την περίοδο της κρίσης. Τα hedge funds με βάση την Ασία εμφάνισαν σημαντικές αποδόσεις τον περασμένο χρόνο, ωστόσο οι εισροές κεφαλαίων παρέμειναν υποτονικές.
Παρά τις υποσχέσεις τους, τα κινεζικά hedge funds δεν παύουν να έχουν περιορισμούς. Όντας νέος κλάδος, το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι ανεπαρκές ενώ οι περιορισμοί μειώνουν τα είδη των στρατηγικών που τα funds μπορούν να ακολουθήσουν. Τα περισσότερα κινεζικά funds είναι ιδιαίτερα ακριβά αμοιβαία κεφάλαια που μπορούν να ρευστοποιηθούν αν χρειαστεί. Πολλά κάνουν χρήση του arbitrage, εκμεταλλευόμενα τις μικρές διαφορές στις τιμές μεταξύ των ETF και της αγοράς spot. Περισσότερα πλέον αρχίζουν να διενεργούν συναλλαγές arbitrage χρησιμοποιώντας futures μετοχικών δεικτών και margin trading και κρατούν θέσεις short. Τα funds διενεργούν συναλλαγές εταιρικών ομολόγων, μετατρέψιμων ομολόγων και futures εμπορευμάτων.
Οι πιο πολύπλοκες συναλλαγές είναι στην παρούσα φάση εκτός ορίων, ωστόσο αναμένεται να μπουν στο παιχνίδι όσο προοδεύουν οι αγορές κεφαλαίου της Κίνας. Παραδείγματος χάρη, οι κινεζικές εποπτικές αρχές αποφάσισαν πρόσφατα, να επιτρέψουν σε πιστοποιημένους ξένους επενδυτές και ξένες κοινοπραξίες να διενεργούν συναλλαγές στην αρχάρια αγορά stock index futures της χώρας, προσφέροντας στους διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων έναν τρόπο να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο των θέσεών τους.
source: capital.gr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment