Ανησυχίες Fitch για ελληνικό exposure τραπεζών
Κλειδί για τη μετέπειτα πορεία και για τα ratings των κυπριακών τραπεζών αποτελεί η κατάσταση στην ελληνική αγορά, σημειώνουν οι Fitch σε ειδική τους έκθεση για τις κυπριακές τράπεζες. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης ανησυχεί για τη μεγάλη έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική αγορά, αλλά καθησυχάζει πως έχουν επαρκή κεφάλαια και ρευστότητα για να απορροφήσουν τους κραδασμούς.
Στην έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτή τη βδομάδα, ο οίκος αναφέρει ότι τα αξιοσημείωτα πιστωτικά ανοίγματα των τραπεζών στην Ελλάδα θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις επιδόσεις τους το 2010. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η κατάσταση στην Ελλάδα θα μπορούσε να επηρεάσει τις προοπτικές των τραπεζών, που ευνοούνται όμως από το λιγότερο αρνητικό εγχώριο οικονομικό περιβάλλον.
Ο οίκος τονίζει ότι η ευνοϊκή χρηματοδότηση των κυπριακών τραπεζών, η ρευστότητα και η σχετικά ανθεκτική εγχώρια αγορά θα μπορούσαν να περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις από την αναμενόμενη περαιτέρω επιδείνωση στο λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση και οι τρεις κυπριακές τράπεζες Κύπρου, Marfin και Ελληνική, έχουν αξιοσημείωτη παρουσία στην Ελλάδα που αποτελεί τη δεύτερη κύρια τους αγορά.
Στο τέλος του 2009 οι εργασίες της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα αποτελούσαν το 36,9% των συνολικών της δανείων και οι καταθέσεις το 38,2%.
Για τη Marfin η έκθεση στην Ελλάδα είναι πιο μεγάλη με 52,6% των δανείων του Συγκροτήματος και 44,9% των συνολικών καταθέσεων.
Στην περίπτωση της Ελληνικής, τα δάνεια του συγκροτήματος στην Ελλάδα αποτελούν το 18,7% των συνολικών δανείων και οι καταθέσεις το 16,2%.
Σύμφωνα με το διευθυντή του τμήματος χρηματοοικονομικών των Fitch, Christian Kuendig, «κατά τη διάρκεια του 2009 και του πρώτου τριμήνου του 2010, η συνολική κερδοφορία των κύριων κυπριακών τραπεζών επηρεάστηκε αρνητικά από την απόδοση των εργασιών τους στην Ελλάδα με σημαντική επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού και αύξηση του κόστους χρηματοδότησης λόγω του ανταγωνισμού κυρίως στην Ελλάδα και σε μικρότερο βαθμό στην Κύπρο».
«Ωστόσο», τονίζει, «η κερδοφορία στην Κύπρο διατηρήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα με τη βοήθεια «ανθεκτικών», όπως αναφέρει κερδών, τον επαρκή έλεγχο του κόστους, καθώς και τις μεγαλύτερες συνεισφορές από τις διεθνείς δραστηριότητες, με εξαίρεση την Ελλάδα.
Όπως σημειώνεται, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν σε όλες τις χώρες, κυρίως στην Ελλάδα και τέλος πρώτου τριμήνου 2010 έφθασαν το 6% των συνολικών δανείων για την BOCY, 6,3% για τη Marfin και 8,9% για την Ελληνική. Δεδομένου του αδύναμου περιβάλλοντος στην Ελλάδα και σε λιγότερο βαθμό στην Κύπρο, οι Fitch αναμένουν περαιτέρω αύξηση των προβληματικών δανείων το 2010.
Όπως τονίζει ο οίκος, «οι κυπριακές τράπεζες εξακολουθούν να εκτίθενται σε σημαντικούς κινδύνους επιδείνωσης της κατάστασης λόγω των αναμενόμενων πιέσεων στην ποιότητα ενεργητικού και της κερδοφορίας. Ωστόσο, σημειώνεται ότι ο οίκος έχει διεξαγάγει στρες τεστς του ισολογισμού των τραπεζών και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι κυπριακές τράπεζες είναι σε θέση να απορροφήσουν σημαντικές περαιτέρω πιστωτικές ζημίες χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη κεφαλαιακή τους θέση».
Όπως τονίζεται, οι κυπριακές τράπεζες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτούμενες από τη λιανική τραπεζική με δείκτη δανείων προς καταθέσεις τέλος του 2010 να ανέρχεται στο 85% για την HB και 109% για τη Marfin. «Αυτή η περιορισμένη εξάρτηση από τη χονδρική χρηματοδότηση αποτελεί ένα σαφές πλεονέκτημα στην τρέχουσα δύσκολη περίοδο της αγοράς», σημειώνεται.
Προστίθεται ότι όλες οι τράπεζες εξαρτώνται από καταθέσεις μη κατοίκων, κυρίως από τη Ρωσία και την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών «που μέχρι σήμερα έχουν αποδειχθεί μια σταθερή πηγή χρηματοδότησης». Όπως σημειώνεται, οι δραστηριότητες της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής είναι αυτοχρηματοδοτούμενες, ενώ οι ανάγκες χρηματοδότησης της Marfin από την Ελλάδα είναι κάπως υψηλότερες που εξηγεί επίσης εν μέρει τη μεγαλύτερη εξάρτηση της τράπεζας από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.
«Με δεδομένη την πρόβλεψη για χαμηλή αύξηση των δανείων και διαχειρίσιμη χρηματοδότηση για το 2010 και το 2011, οι ανάγκες χρηματοδότησης κυπριακών τραπεζών είναι πιθανόν να παραμείνουν περιορισμένες», αναφέρει ο οίκος.
Σε αντίθεση με άλλες ελληνικές τράπεζες και τράπεζες στη δυτική Ευρώπη, η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών δεν υποστηρίχθηκε από κυβερνητικά μέτρα. Τέλος του 2010, αναφέρει ο οίκος, η κεφαλαιακή επάρκεια των τριών τραπεζών ήταν κατά την άποψη τους ικανοποιητική με δείκτη κεφαλαίων περίπου στο 10%.
Η διαβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τράπεζας Κύπρου από τον οίκο βρίσκεται στο BBB+ με αρνητικές προοπτικές, για τη Marfin επίσης στο ΒΒΒ+ με αρνητικές προοπτικές και για την Ελληνική στο ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές.
source: stockwatch.com.cy
No comments:
Post a Comment