Monday, June 7, 2010

Εγκρίθηκε ο μηχανισμός στήριξης από το Eurogroup- Στην ευρωζώνη η Εσθονία


Εγκρίθηκε ο μηχανισμός στήριξης από το Eurogroup- Στην ευρωζώνη η Εσθονία

Μέσω εγγυήσεων θα παρέχεται η βοήθεια της ευρωζώνης προς τα μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και δανεισμού από τις αγορές, σύμφωνα με τα όσα αποφάσισε σήμερα η σύνοδος των υπουργών οικονομίας της Ευρωζώνης, Eurogroup. Παράλληλα αποφασίστηκε η ένταξη της Εσθονίας στην ευρωζώνη, η οποία είχε υποβάλλει αίτημα και τηρεί τις προϋποθέσεις, αν και πολλές χώρες είχαν προτείνει να αναβληθεί η ένταξη λόγω της ύφεσης.

Στη συμφωνία, στην οποία οριστικοποιούνται οι όροι παροχής βοήθειας, προβλέπεται ότι τα δάνεια τα οποία θα χορηγούνται από το μελλοντικό ευρωπαϊκό ταμείο οικονομικής σταθεροποίησης θα είναι εγγυημένα από όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, ενώ για κάθε ενεργοποίηση δανείου δεν θα είναι απαραίτητη η έγκρισή του από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών. Ο στόχος πίσω από αυτήν την πολιτική είναι η εξασφάλιση διαβάθμισης των συγκεκριμένων δανείων στην κατηγορία «ΑΑΑ».

Ο εν λόγω μηχανισμός δύναται να αντλήσει δάνεια ύψους έως και 450 δισ. ευρώ με εγγυήσεις της Ευρωζώνης και αποτελεί μέρος του χρηματοδοτικού πακέτου ύψους 750 δισ. ευρώ για την θωράκιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ.

«Η χρηματοπιστωτική κρίση εντός της ευρωζώνης δεν αποτελεί λόγο για να μην ενταχθούν σε αυτήν και άλλες χώρες, εφόσον πληρούν τα κριτήρια» τονίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την συνεδρίαση του Eurogroup.

Οι τελικές αποφάσεις για το μηχανισμό στήριξης χωρών-μελών της ΕΕ που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα καθώς και ο προληπτικός έλεγχος των κρατικών προϋπολογισμών, επίσης βρέθηκαν στην ατζέντα του Eurogroup και Ecofin που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο, χωρίς ωστόσο να υπάρξει μέχρι αυτή τη στιγμή επίσημη ανακοίνωση.

Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Στο Λουξεμβούργο, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εκπροσωπεί την χώρα και στη δεύτερη προγραμματισμένη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για το συντονισμό της Οικονομικής Πολιτικής στην Ε.Ε. υπό τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman van Rompuy, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, καθώς και στην ετήσια Γενική Συνέλευση των Διοικητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 8 Ιουνίου.

Οι υπουργοί εξετάζουν νέα μέτρα για την προστασία της Ευρώπης από τους κερδοσκόπους, καθώς και την ισχυροποίηση του ευρώ. Αναμένεται να συζητηθεί, επίσης, και η πορεία της ουγγρικής οικονομίας.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν, τόνισε πως η Ουγγαρία δεν βρίσκεται στην ίδια θέση με την Ελλάδα.

Είπε επίσης ότι οι σημερινές αποφάσεις του Eurogroup είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη.

Αναφερόμενος στην ελεύθερη πτώση του ευρώ εως και 1,888 έναντι του δολαρίου, τόνισε ότι ο προβληματισμός του έγκειται στον ρυθμό της έντονης υποχώρησης του νομίσματος και όχι στα επίπεδα έναντι του δολαρίου.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι το ευρώ δεν έχει εξασθενήσει παρά τη μεγάλη πτώση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου.

Όταν ρωτήθηκε από το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TV5 Monde για την πτώση του ευρώ, ο Γιούνκερ εξήγησε ότι "αν και το νόμισμα δείχνει πολύ εξασθενημένο στα μάτια των αγορών, στην πραγματικότητα δεν είναι, καθώς τα βασικά δεδομένα μας είναι καλύτερα από εκείνα της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ".

Όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική κρίση στην Ελλάδα και το ρόλο των κερδοσκόπων, ο Γιούνκερ εξήγησε ότι "η ελληνική κρίση δεν οφείλεται μόνο στην κερδοσκοπία αλλά στον ανεπαρκή έλεγχο των δημοσίων οικονομικών". Ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης δήλωσε επίσης ότι "δεν ανησυχεί" για την οικονομική κατάσταση της Ουγγαρίας.

Ο Γιούνκερ δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής ελεγκτικής υπηρεσίας και μιας οικονομικής κυβέρνησης της ευρωζώνης. "Δεν είναι κατανοητό μια χώρα να υποβάλει ένα σχέδιο προϋπολογισμού στο κοινοβούλιό της, χωρίς να συζητά για το περιεχόμενό του με τις άλλες κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ".

Ο πρόεδρος του Eurogroup που τάσσεται υπέρ της επιβολής ενός φόρου στις τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ότι είπε ότι "το κυριότερο μάθημα που πήραμε από την κρίση είναι ότι δεν είμαστε επαρκώς Ευρωπαίοι".

Στην ίδια συνέντευξη ο Γιούνκερ εξέφρασε τη λύπη του για την υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος και κάλεσε την "Κίνα να υιοθετήσει μια πιο ευέλικτη νομισματική πολιτική".

source: reporter.gr

No comments:

Share |