Tuesday, June 15, 2010
Νέος φόρος στις Τράπεζες
Νέος φόρος στις Τράπεζες
Το πρώτο βήμα για την επιβολή ενός νέου φόρου στις Τράπεζες θα γίνει εκτός απροόπτου μεθαύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το σχέδιο της απόφασης που θα κληθούν να υπογράψουν οι 27 ηγέτες της Ε.Ε στην Σύνοδο Κορυφής που συγκαλείται στις Βρυξέλλες, οι τράπεζες θα κληθούν να καταβάλλουν ετήσιο φόρο τα έσοδα του οποίου θα αποτελέσουν τη βάση για τη χρηματοδότηση της διάσωσης τραπεζών που θα βρεθούν σε κατάσταση ανάγκης στο μέλλον.
Η οριστικοποίηση της τεχνικής με την οποία θα εφαρμοσθεί θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο έτσι ώστε να εφαρμοσθεί από 1/1/2011.
Η λογική της εισαγωγής του φόρου αυτού είναι να μεταφερθεί στις τράπεζες η ευθύνη και το κόστος διάσωσής τους με κεφάλαια τα οποία δεν θα προέρχονται από το κράτος.
Για τις ελληνικές τράπεζες η εισαγωγή του νέου φόρου θα “συμπέσει” χρονικά με την εφαρμογή αυστηρότερων κανόνων στήριξης της κεφαλαιακής τους επάρκειας, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει –σε συνδυασμό με την ύφεση της οικονομίας– δραματικά τους Ισολογισμούς τους και να φέρει ορισμένες εξ αυτών σε εξαιρετικά δύσκολη θέση...
Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 27 χωρών στις Βρυξέλλες έχουν ήδη συμφωνήσει για την ενεργοποίηση του φόρου ο οποίος υποστηρίζεται από τον άξονα Βερολίνου-Παρισίων. Παραμένει όμως ανοικτό το πως θα εφαρμοσθεί ο φόρος αυτός, έτσι ώστε να μη αποτελέσει ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι των εκτός της Ε.Ε. τραπεζών.
Η Κομισιόν εισηγείται τη δημιουργία Ταμείων σε κάθε χώρα που θα συγκεντρώνεται ο φόρος αυτός, ενώ από ορισμένες χώρες μέλη προτείνεται τα κεφάλαια αυτά να μπαίνουν σε ειδικό λογαριασμό της τράπεζας από την οποία εισπράττεται.
Δεν έχει επίσης αποφασισθεί το κατά πόσο ο φόρος αυτός θα είναι πάνω στα κέρδη των τραπεζών ή θα επιβαρύνει τις συναλλαγές τους.
Εφόσον την Πέμπτη η Ε.Ε. αποφασίσει την εισαγωγή του φόρου τότε θα γίνει πρόταση αυτός να υιοθετηθεί παγκοσμίως μέσω του G-20.
Πράγματι η σχετική πρόταση θα γίνει στην σύνοδο του G-20 στα τέλη του μήνα στον Καναδά.
Σ΄ αυτήν συμφωνούν κατ΄ αρχάς οι ΗΠΑ αλλά διαφωνεί ο Καναδάς όπως και η πλειονότητα των αναπτυσσόμενων χωρών.
source: capital.gr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment