Sunday, May 2, 2010

Juncker: Στα 110 δισ. ευρώ το πακέτο της βοήθειας προς την Ελλάδα


Juncker: Στα 110 δισ. ευρώ το πακέτο της βοήθειας προς την Ελλάδα

Την παροχή πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα συνολικού ύψους 110 δισ. ευρώ σε διάστημα τριών ετών συμφώνησε το Eurogroup κατά την έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε την Παρασκευή.


Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean Claude Juncker, από το συνολικό ποσό, τα 80 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την ΕΕ και τα υπόλοιπα 30 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Συμπλήρωσε πάντως πως αν και το ποσό των 110 δισ. ευρώ είναι το τελικό θα προβλεφθεί και κάποιο ποσό (χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το ύψος του) με τη μορφή του αποθεματικού για την περίπτωση εκείνη που ενδέχεται να ανακύψουν τυχόν προβλήματα.

Ο Juncker επεσήμανε επίσης θα υπάρξει έκακτη συνάντηση των αρχηγών-κρατών της ζώνης του ευρώ στις 7 Μαΐου τονίζοντας ωστόσο πως η απόφαση που έλαβε το Eurogroup θεωρείται πλέον δεδομένη.

Επιπλέον, ανέφερε πως το πρώτο μέρος του πακέτου, ύψους 10 δισ. ευρώ, θα καταβληθεί πριν από τις 19 Μαΐου.

Στο μεταξύ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στην Αθήνα εκπρόσωπος της ΕΕ και του ΔΝΤ χαρακτήρισαν το πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης ως "ένα πολύ δυνατό, πολύ αξιόπιστο και καλά υποστηριζόμενο πακέτο". Τόνισαν, παράλληλα, ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ούτε συζητήθηκε ούτε πρόκειται να συζητηθεί ποτέ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ΑΠΕ ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής για οικονομικές και χρηματοπιστωτικές υποθέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Σερβάας Ντερούζ και ο διευθυντής στη διεύθυνση Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Πουλ Τόμσεν είπαν ότι το φιλόδοξο πρόγραμμα στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος της Ελλάδας "αρκετά κάτω" από το 3% του ΑΕΠ -από το 13,6% του ΑΕΠ στο οποίο κυμαίνεται σήμερα- αλλά προειδοποίησαν ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα έχει βαρύ τίμημα και ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα πάρουν χρόνο μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς.

Οι δύο αξιωματούχοι ανέφεραν ότι πρέπει να δοθεί χρόνος για να αρχίσει να αποδίδει το πρόγραμμα και για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους οι αγορές.

Ο Πουλ Τόμσεν είπε ότι η Ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε πολύ φιλόδοξα με ισχυρά μέτρα, από τις αρχές του χρόνου και "πριν έλθει εδώ το ΔΝΤ".

Αυτό ήταν μια "στιγμή ορόσημο" για την Ελλάδα, είπε ο Πουλ Τόμσεν, επισημαίνοντας ότι "όταν ήλθαμε, η κυβέρνηση έβαλε το πακέτο, μπροστά μας, στο τραπέζι". Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει πιθανότητα αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους, είπε ότι "ποτέ δεν μπήκε κάτι τέτοιο στο τραπέζι" και ούτε πρόκειται να μπει.

"Ποτέ δεν το πρότεινε το ΔΝΤ. Ποτέ δεν συζητήθηκε", τόνισε ο Πουλ Τόμσεν.

Σε ερώτηση για το "μηχανισμό" εκταμίευσης των κεφαλαίων στήριξης της Ελλάδας, οι δύο αξιωματούχοι εξέφρασαν την άποψη ότι θα υπάρξει μια αρχική ταχεία εκταμίευση κεφαλαίων, η οποία θα ακολουθηθεί από τριμηνιαίες εκταμιεύσεις, με στενή παρακολούθηση και έλεγχο της υλοποίησης και επιδόσεων του προγράμματος.

Σε άλλη ερώτηση, ο Σερβάας Ντερούζ είπε ότι εάν προκύψει ανάγκη για "διορθωτικά μέτρα", αυτά θα ληφθούν.

Ο Πουλ Τόμσεν δήλωσε, τέλος, ότι αναμένει "θετική αντίδραση των αγορών" καθώς θα βλέπουν ότι η Ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει το πρόγραμμα και προέβη στην εκτίμηση ότι θα υπάρξει σημαντική, βιώσιμη μείωση των spreads.

source: capital.gr

No comments:

Share |