Friday, April 23, 2010
Υποβάθμιση Ελλάδας σε "Α3" από Moody΄s
Υποβάθμιση Ελλάδας σε "Α3" από Moody΄s
Η Moody΄s Investors Service υποβάθμισε την αξιολόγηση των ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων σε A3 από A2, ενώ ανακοίνωσε ότι τοποθετεί την αξιολόγηση σε καθεστώς αναθεώρησης για πιθανή νέα υποβάθμιση.
"Η απόφαση βασίζεται στην άποψη της Moody΄s ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος το χρέος να σταθεροποιηθεί σε επίπεδα υψηλότερα και πιο ακριβά απ΄ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί", αναφέρει σε σχετική έκθεση ο οίκος.
Η διαδικασία της επαναξιολόγησης θα καθορίσει αν η αξιολόγηση θα παραμείνει στη κατηγορία "A", αλλά και το πιθανό outlook. Η Moody΄s θα ολοκληρώσει την αναθεώρηση των αξιολογήσεων όταν αποσαφηνιστούν περισσότερο τα μακροπρόθεσμα μέτρα πολιτικής και οι μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας.
Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει την ολοκλήρωση της αναθεώρησης μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
Η Moody΄s τοποθέτησε επίσης την αξιολόγηση των βραχυπρόθεσμων εκδόσεων της Ελλάδας Prime-1 υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.
Τα “ceilings” για τα ελληνικά ομόλογα και τις τραπεζικές καταθέσεις εξακολουθούν να αξιολογούνται με “Aa” (σύμφωνα με την αξιολόγηση της Ευρωζώνης) και παραμένουν ανεπηρέαστες από τη σημερινή ενέργεια του οίκου.
"Αν και η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να ακολουθεί το χρονοδιάγραμμα, ακόμα και να προηγείται, σε όρους εφαρμογής των μέτρων που έχει περιγράψει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το δύσκολο μακροοικονομικό και χρηματοοικονομικό περιβάλλον καθιστά τη διαρκή προσήλωση στο πρόγραμμα πολύ πιο δύσκολη", επισημαίνει η Sarah Carlson, αντιπρόεδρος και ανώτερη αναλύτρια της Moody΄s Sovereign Risk Group και επικεφαλής του προγράμματος για την Ελλάδα.
Ο οίκος υπενθυμίζει ότι τον Δεκέμβριο του 2009 υποβάθμισε τα ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα σε A2 με αρνητικό outlook από A1. Τη χρονική εκείνη περίοδο η αξιολόγηση A2 βασίζονταν σε τρεις παράγοντες.
(1) την εκτίμηση ότι το φιλόδοξο πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ελληνικής κυβέρνησης ενέχει σημαντικούς κινδύνους εκτέλεσης
(2) τον πολύ περιορισμένο κίδνυνο ρευστότητας που αντιμετώπιζε η Ελλάδα λόγω της συνεχιζόμενης προθυμίας της ΕΚΤ να δέχεται το κυβερνητικό χρέος ως εγγύηση
και (3) την εκτίμηση ότι θα ακολουθούσε στήριξη από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ υπό όρους -σε περίπτωση ανάγκης- ενισχύοντας την εμπιστοσύνη.
Τέσσερις μήνες αργότερα, η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ενισχύσει τη θεμελιώδη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας δεν φαίνεται να αποδυναμώνεται. Σε γενικές γραμμές, η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει ένα αριθμό θετικών εκπλήξεων, που περιλαμβάνει μια ένδειξη στις 20 Απριλίου του 2010 πως δομικές οικονομικά μέτρα βρίσκονται καθ΄ οδόν.
Ωστόσο, η ανοργάνωτη κινητοποίηση της εξωτερικής βοήθειας καθιστά πολύ πιο δύσκολο για την Ελλάδα να διατηρήσει τις μετρήσεις του χρέους στο εύρος της αξιολόγησης A.
Επιπλέον, η αναθεώρηση των στατιστικών για το ελληνικό χρέος και το έλλειμμα στις 22 Απριλίου του 2010 ανεβάζει τον πήχη περαιτέρω για την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Ως αποτέλεσμα, η Moody΄s πιστεύει πλέον ότι η σταθεροποίηση του χρέους κατά πάσα πιθανότητα θα συμβεί τελικά, αλλά θα υλοποιηθεί σε υψηλότερη τιμή και σε επίπεδα πιο συνεπή με αξιολόγηση στο εύρος Baa.
Σε αυτό το πλαίσιο, η σημερινή υποβάθμιση και η αναθεώρηση για ενδεχόμενη νέα υποβάθμιση είναι σύμφωνη με το στόχο της Moody΄s να κινεί τις αξιολογήσεις με τακτικό τρόπο παρέχοντας μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις για την πιστοληπτική ικανότητα.
"Είναι απίθανο η αξιολόγηση να διατηρηθεί στο A3, εκτός και αν οι δράσεις της κυβέρνηση μπορέσουν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στις αγορές, αντισταθμίζοντας τις πιέσεις των υψηλών επιτοκίων και της χαμηλής ανάπτυξης που θα μπορούσαν τελικά να υπονομεύσουν τη δυνατότητα της κυβέρνησης να μειώσει τα επίπεδα του χρέους", αναφέρει η Carlson.
Σε αυτό το πλαίσιο, η εξέταση από τη Moody΄s θα έχει στόχο να αξιολογήσει τις προοπτικές για αξιόπιστη σταθεροποίηση του χρέους με φόντο τον σκεπτικισμό στην αγορά, τη θαρραλέα αλλά αντιλαϊκή δημοσιονομική προσαρμογή καθώς και την επώδυνη οικονομική αναδιάρθρωση.
Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη δράση αξιολόγησης για την Ελλάδα εφαρμόστηκε στις 22 Δεκεμβρίου του 2009 όταν η Moody΄s υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας σε A2 με αρνητικό outlook.
source: capital.gr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment