100-120 δισ. ευρώ θα πάρει η Ελλάδα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια!
Χωρίς να έχει διευκρινιστεί το ύψος του πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό με το οποίο θα στηριχθεί η ελληνική οικονομία την ερχόμενη τριετία θα ανέλθει στα 100 με 120 δισ. ευρώ. 'Αλλωστε, ο βουλευτής των πράσινων στη Γερμανία, Juergen Trittin, επικαλούμενος δηλώσεις του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, Dominique Strauss-Kahn, δηλώνει ότι το ποσό θα κυμανθεί ανάμεσα στα 100 με 120 δισ. ευρώ, και ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι κατά το ίδιο διάστημα, η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει έξω από τις αγορές και να μη δανειστεί.
Ωστόσο, κατά την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου που είχαν ο διοικητής της ΕΚΤ, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε και ο επικεφαλής του ΔΝΤ στο Βερολίνο, ο Στρος-Καν υπογράμμισε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση σχετικά με τα ποσά βοήθειας προς τη χώρα και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να δώσει περαιτέρω στοιχεία. "Οι λεπτομέρειες για το μηχανισμό βοήθειας δεν θα είναι διαθέσιμες μέχρι την ολοκλήρωση των συνομιλιών στην Αθήνα", επεσήμανε.
«Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα είναι επώδυνες», τόνισε, αλλά με αυτό τον τρόπο «τα προβλήματα της χώρας θα αντιμετωπιστούν, εάν, βέβαια, το ΔΝΤ και η ευρωζώνη δράσουν γρήγορα». Ακόμη, δήλωσε ότι η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν, ενώ ανέφερε ότι η αποτυχία έγκαιρης δράσης στη χώρα θα συνεπάγοταν επιπτώσεις πέραν της Ευρώπης.
«Κάθε μέρα η οποία χάνεται, έχει ως αποτέλεσμα να χειροτερεύει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Το ταχύτερο το καλύτερο», υπογραμμίζει ο επικεφαλής του ΔΝΤ, ο οποίος προσθέτει ότι «τα πράγματα είναι δύσκολα». «Πρέπει, ακόμα, να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη», δήλωσε, ενώ υπογράμμισε ότι «εάν όλα αυτά προχωρήσουν μαζί και γρήγορα, είμαι βέβαιος ότι το πρόβλημα θα λυθεί».
Ο Ζαν-Κλόντ Τρισέ τόνισε ότι "οι διαπραγματεύσεις για τις λεπτομέρειες σχετικά με το πακέτο στήριξης ύψους 45 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες μέρες", ενώ φάνηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι «είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε καλό αποτέλεσμα».
Από την πλευρά του, ο υπουργός της Γερμανίας δήλωσε ότι «στόχος της Γερμανίας είναι- αν οι συναντήσεις στην Αθήνα με την ελληνική κυβέρνηση, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν επιτύχουν - να ληφθεί το συντομότερο δυνατόν απόφαση σχετικά με τη βοήθεια της ευρωζώνης προς την Ελλάδα». Επισημαίνει, δε, ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά αφορά και την Ευρώπη και τη Γερμανία.
Αναφέρομενος στο πακέτο στήριξης, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε ότι το Eurogroup θα μπορούσε να παράσχει βοήθεια 30 δισ. ευρώ το πρώτο έτος, αλλά η απόφαση αφορά τρία έτη.
Σχετικά με το αντίκτυπο που έχει το ελληνικό ζήτημα στο ευρωπαϊκό νόμισμα, δήλωσε ότι «το θέμα είναι η σταθερότητα του ευρώ, το θέμα της ύστατης λύσης. Επιζητούμε την υποστήριξη των κοινοβουλευτικών κομμάτων προκειμένου αν έχουμε μια γρήγορη διαδικασία, μέχρι την Παρασκευή. Και μετά θα περάσουμε τον αντίστοιχο νόμο την επόμενη Δευτέρα».
«Διακυβεύεται η σταθερότητα του ευρώ. Και είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε αυτή τη σταθερότητα ως σύνολο και να αντιμετωπίσουμε την κερδοσκοπίας», είπε χαρακτηριστικά.
Εν τω μεταξύ, απερρίφθη από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ το αίτημα μερικών Γερμανών βουλευτών για ενσωμάτωση των τραπεζών στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, σύμφωνα με μέλος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Καγκελαρίου Angela Merkel. Ο Norbert Barthle, εκπρόσωπος του κόμματος σε θέματα προϋπολογισμού, μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet και τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, δήλωσε ότι οι δυο αξιωματούχοι αντιτάχθηκαν στην ενσωμάτωση των τραπεζών στο πακέτο στήριξης.
source: reporter.gr
No comments:
Post a Comment