Γαλλία-Γερμανία προωθούν άμεσα μέτρα στα CDS
Η Γερμανία και η Γαλλία αυξάνουν τις πιέσεις για να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση άμεση δράση στην επόπτευση των αγορών sovereign debt markets, στον απόηχο της κρίσης του ελληνικού χρέους.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, ζήτησε την «ταχύτερη δυνατή» υιοθέτηση νέων μέτρων για την πάταξη των πλέον κερδοσκοπικών στοιχείων της αγοράς παραγώγων, όπως το «γυμνό» short selling.
Μιλώντας μετά τις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρόεδρο του Eurogroup, Jean-Claude Juncker, δήλωσε: «Ολοι συμφωνούμε ότι πρέπει να τεθεί τέλος στην χρηματοοικονομική κερδοσκοπία.»
Ο κ. Juncker επίσης δεσμεύθηκε να υποστηρίξει την πιο μακροπρόθεσμη πρωτοβουλία δημιουργίας Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα διαχειρίζεται τις εθνικές οικονομικές κρίσεις εντός της ευρωζώνης. Πάντως η Γερμανία και η Γαλλία δείχνουν ότι επιβραδύνουν τις κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, προωθώντας ταχύτερα την προσπάθεια πάταξης της κερδοσκοπίας, εξαιτίας επικρίσεων και στις δύο χώρες.
Ο Axel Weber, πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank, δήλωσε ότι η συζήτηση για το νομισματικό ταμείο «δεν βοηθάει» και θα «αποτρέψει την απαραίτητη δημοσιονομική εξυγίανση.»
Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Christine Lagarde, απαξίωσε διακριτικά την ιδέα δημιουργίας ενός «πιστωτή ανάγκης» της Ε.Ε. δηλώνοντας ότι «δεν μου φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα βραχυπρόθεσμα.»
Η Γερμανία και η Γαλλία, σε συνεργασία με το Λουξεμβούργο και την Ελλάδα, σχεδιάζουν κοινή πρωτοβουλία πάταξης της κερδοσκοπίας, για να ενδυναμώσουν τις κινήσεις επιβολής την εποπτείας συναλλαγών παραγώγων και ειδικά στα credit default swaps (CDS) επί εθνικών χρεών, που πραγματοποιεί η Κομισιόν.
Αξιωματούχοι στο Παρίσι άφησαν να εννοηθεί ότι η πρωτοβουλία των 4 κρατών έχει στόχο την επανέναρξη της ρυθμιστικής διαδικασίας για τα CDS ιδιαίτερα, η οποία προχωρά πολύ αργά στην γραφειοκρατία των Βρυξελλών.
Εξακολουθούν να παραμένουν άλυτες οι διαφορές ανάμεσα στο Βερολίνο και το Παρίσι για το αν θα απαγορευτεί τελείως ή απλώς θα διακόπτεται το «γυμνό» short selling [κατοχή παραγώγων χωρίς την κατοχή του υποφαινόμενου ενεργητικού] στα CDS. Η Γερμανία θέλει απαγόρευση αλλά η Γαλλία είναι προτιμά να δοθούν στις εποπτικές αρχές οι δυνατότητες διακοπής τέτοιων τοποθετήσεων.
Και οι δύο χώρες θέλουν να συντονιστεί η δράση στην ομάδα της G20, αλλά παράλληλα προωθούν μια ταχεία δράση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
source: euro2day.gr
No comments:
Post a Comment