Tuesday, February 9, 2010
Η Citi εξ-ελληνίζει τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο
Η Citi εξ-ελληνίζει τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο
Ο πιστοληπτικός κίνδυνος που σχετίζεται με το δανεισμό μιας χώρας (sovereign risk) είναι, σύμφωνα με την Citi το κυρίαρχο θέμα των χρηματιστηριακών αγορών αυτό το διάστημα. Ο συνδυασμός θεμελιωδών και τεχνικών παραγόντων, όπως το υψηλό κυβερνητικό χρέος και η αγορά «προστασίας» –hedging - έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας μίας χώρας, είναι οι δύο οδηγοί της εκτόξευσης των spreads των ομολόγων του ευρωπαϊκού νότου, στα ύψη. Η Ελλάδα ήταν η πρωταγωνίστρια των ανησυχιών, και τις τελευταίες μέρες, ο φόβος εξαπλώθηκε και σε άλλες ευρω-αγορές.
Σύμφωνα λοιπόν με τον διεθνή οίκο, οι επενδυτές θα πρέπει να στραφούν σε εκείνες τις τραπεζικές μετοχές που έχουν πολύ περιορισμένη έκθεση στις χώρες που αντιμετωπίζουν sovereign risk.
Οι κορυφαίες επιλογές το οίκου είναι η DNB NOR και η Standard Chartered Bank ( SCB ), οι οποίες έχουν έκθεση κυρίως, στην εγχώρια αγορά τους, η οποία σημειώνει σχετικά ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, έχουν ισχυρούς ισολογισμούς καθώς και άμεσες κρατικές επενδύσεις ή επενδύσεις από κρατικά επενδυτικά κεφάλαια (sovereign wealth funds). Οπως αναφέρεται, ο μεγαλύτερος μέτοχος της SCB είναι ένα κρατικό fund από την Σιγκαπούρη.
Όπως σημειώνει η Citi, επίσης, κάποιες από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ευρώπη, έχουν αυτή τη στιγμή spreads στην αγορά των CDS, τα οποία είναι χαμηλότερα ( δηλαδή καλύτερα) από τα spreads των CDS των χωρών στις οποίες «ανήκουν». Με λίγα λόγια, αρκετές μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης δεν επηρεάζονται από τα προβλήματα του κινδύνου που αντιμετωπίζει η χώρα τους. Αυτές είναι η Santader και η HSBC, οι οποίες αν και έχουν έδρα τους την Μαδρίτη και το Λονδίνο αντίστοιχα, είναι περισσότερο «διεθνείς». Μία τέτοια τράπεζα είναι και η Standard Chartered Bank.
reporter.gr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment