Wednesday, December 9, 2009
Fitch: Διατηρεί ratings Τρ. Κύπρου
Fitch: Διατηρεί ratings Τρ. Κύπρου
Σε επιβεβαίωση των πιστοληπτικών διαβαθμίσεων της Τρ. Κύπρου προέβηκε ψες ο αμερικανικός οίκος Fitch, δημιουργώντας προοπτικές αποσύνδεσης των κυπριακών τραπεζών από τις αρνητικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Σε χθεσινή τους έκθεση οι Fitch διατηρούν τη διαβάθμιση της Κύπρου για μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (IDR) στο ΒΒΒ+ και επιβεβαιώνουν όλες τις άλλες διαβαθμίσεις, ενώ ο ορίζοντας για το IDR είναι σταθερός.
«Η επιβεβαίωση αντανακλά στο ισχυρό όνομα της Τρ. Κύπρου στην Κύπρου και σε μικρότερο βαθμό στην Ελλάδα, την επαρκή της κερδοφορία σε ένα δύσκολο λειτουργικό περιβάλλον, την ισχυρή της χρηματοδότηση και τη βελτιωμένη κεφαλαιοποίηση λόγω της ισχυρής εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου και λόγω έκδοσης υβριδικού κεφαλαίου στα μέσα του 2009», αναφέρουν οι Fitch.
Οι Fitch αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τράπεζα λόγω της επιβράδυνσης της πιστωτικής επέκτασης, το αυξημένο κόστος δανεισμού και τις επισφάλειες, αλλά σημειώνουν πως η κερδοφορία της κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα το εννιάμηνο.
Σημειώνουν πως οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι είναι πιστωτικοί και σχετίζονται με το μεγάλο της πιστωτικό χαρτοφυλάκιο και σε μικρότερο βαθμό με το χαρτοφυλάκιο χρεογράφων που διαθέτει η Τράπεζα.
Τονίζουν όμως ότι η Τράπεζα έχει επαρκή κεφάλαια, αν και μεγάλο μέρος είναι υβριδικά.
Αποσύνδεση με Ελλάδα
Η χθεσινή ανακοίνωση των Fitch δίνει ανάσες στη διοίκηση του Συγκροτήματος, που βλέπει τη μετοχή της Τράπεζας να χάνει το 29% από τον Οκτώβριο, εν μέρει λόγω των ανησυχιών για τις επιπτώσεις της δημοσιονομικής κατάστασης στην Ελλάδα στο ελληνικό δανειστικό της χαρτοφυλάκιο και στα έσοδα της.
Οι πιέσεις στη μετοχή της Τράπεζας εντάθηκαν χθες μετά την ανακοίνωση της υποβάθμισης της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας (IDR) από Α- σε ΒΒΒ+. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που υποβαθμίζεται σε rating κάτω του Α-, αφού το ύψος του ελλείμματος της χώρας (12,6% του ΑΕΠ το 2009) και οι μέχρι τώρα προτάσεις για ρύθμιση του δεν ικανοποιούν τους ξένους παρατηρητές.
Το αντίστοιχο rating της Κύπρου είναι ΑΑ- (βλέπε πίνακα).
Υποβάθμιση Ελληνικών τραπεζών
Η υποβάθμιση του rating της Ελλάδας οδήγησε χθες σε υποβάθμιση του αντίστοιχου rating πέντε ελληνικών τραπεζών (βλέπε πίνακα). Πέραν της υποβάθμισης σε ΒΒΒ+, που είναι το ίδιο με αυτό της Τρ. Κύπρου, όλες οι τράπεζες πλην της Εθνικής έχουν μπει σε αρνητικό ορίζοντα.
«Αν και οι τέσσερις τράπεζες (εξαιρουμένης της Αγροτικής) αναμένονται να συνεχίσουν να αποδίδουν επαρκώς το τέταρτο τρίμηνο του 2009 και το 2010, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ότι η δεινή δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, που οδήγησε σε μεγάλο βαθμό στην υποβάθμιση της, μπορεί να ενισχύσει την επιδείνωση της οικονομίας. Αυτό θα καθυστερούσε την ανάκαμψη της χώρας, επηρεάζοντας τον όγκο εργασιών των τραπεζών και ενισχύοντας τις πιέσεις στην ήδη ασθενούσα κερδοφορία της και ποιότητα χαρτοφυλακίου».
«Επίσης, όλες οι τράπεζες έχουν σημαντικό αριθμό ελληνικών χρεογράφων στους ισολογισμούς τους που, μετά την υποβάθμιση, συμβάλλουν στην επιδείνωση του προφίλ κινδύνου των τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες θα προκληθούν επίσης να περιορίσουν την εξάρτηση τους σε χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, που αν και μειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2009, παραμένει σημαντικό», αναφέρουν στην έκθεση τους για τις ελληνικές τράπεζες οι Fitch.
Τι ακολουθεί;
Συνέχεια στις ραγδαίες οικονομικές εξελίξεις ενδέχεται να δοθεί τα επόμενα 24ωρα με δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων που θα διασαφηνίσουν το βαθμό στήριξης που θα μπορεί να έχει η Ελλάδα εντός ευρωζώνης. Ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ, Χοακίν Αλμούνια, δήλωσε χθες πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις και κάλεσε την νεοεκλεγείσα κυβέρνηση Παπανδρέου να λάβει δραστικά μέτρα μείωσης του ελλείμματος και ελέγχου του διογκούμενου χρέους.
Εν τω μεταξύ, ξένοι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται νέα υποβάθμιση της Ελλάδας σε περίπτωση που δεν ληφθούν δραστικά μέτρα και αναμένουν αντίστοιχες κινήσεις από τους άλλους δύο οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, Moody’s και Standard and Poor’s. Οι τελευταίοι έθεσαν ήδη την πιστοληπτική διαβάθμιση της Ελλάδας σε παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση.
Αρνητικό το διεθνές κλίμα
Τα αρνητικά νέα από την Ελλάδα επιβάρυναν το ήδη βεβαρημένο κλίμα στις διεθνείς αγορές, που προσπαθούν ακόμα να αποκρυσταλλώσουν τις επιδράσεις των εξελίξεων με το υπέρογκο χρέος της Dubai World αλλά και την προειδοποίηση των Moody’s ότι οι άριστες βαθμολογίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας θα δοκιμαστούν την επόμενη περίοδο από τα αυξανόμενα τους χρέη και ελλείμματα.
Οι βασικοί αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν την Τρίτη με απώλειες 1% περίπου, ενώ στην Ευρώπη οι δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων παρουσίασαν ζημιές 1-2%.
Το κυπριακό χρηματιστήριο έχασε χθες το 9% της κεφαλαιοποίησης του, επηρεαζόμενο από τις μεγάλες απώλειες 6% που κατέγραψε το ΧΑ.
stockwatch.com.cy
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment