Ευοίωνες συνθήκες για εξαγορές και συγχωνεύσεις
Τα στελέχη των επενδυτικών τραπεζών εναποθέτουν τις ελπίδες για ένα τέλος στην «ξηρασία» που χαρακτήριζε τα δύο τελευταία χρόνια την ευρωπαϊκή αγορά εξαγορών και συγχωνεύσεων.
Συγκεκριμένα, ευελπιστούν ότι οι ανοδικές τάσεις στα χρηματιστήρια, η ευκολότερη χρηματοδότηση και το βελτιωμένο κλίμα αισιοδοξίας μεταξύ των διευθυνόντων συμβούλων θα συντελέσει σε αύξηση των συμφωνιών. Υπάρχουν όμως και κάποιο λόγοι που θα δικαιολογούσαν τη διατήρηση της επιφυλακτικότητας και το 2010.
Στο παρελθόν, η δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων υπολειπόταν των χρηματιστηριακών αγορών περίπου κατά έξι μήνες. Κατά συνέπεια, τα στελέχη επενδυτικών τραπεζών ενθαρρύνονται από τις ανοδικές τάσεις στα χρηματιστήρια τους εννέα τελευταίους μήνες, μέσω του «ράλι» που άρχισε το Μάρτιο.
Και οι αγορές κεφαλαίου, που είχαν σχεδόν παγώσει το χειμώνα 2008-2009, εμφανίζουν μεγαλύτερη κινητικότητα στο δεύτερο εξάμηνο του 2009, ειδικά για τις μεγαλύτερου μεγέθους επιχειρήσεις.
Σε πρόσφατη δημοσκόπηση Ευρωπαίων διευθυνόντων συμβούλων που διεξήχθη από την UBS και την Boston Consulting Group, το 19% θεωρούν πιθανή μια εξαγορά εταιρείας, με πωλήσεις τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, εντός του 2010.
Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι αυξημένο έναντι του 10% των εταιρειών που πράγματι προχώρησαν σε τέτοια συμφωνία το 2003, την πρώτη χρονιά των ημερών ευφορίας στην αγορά εξαγορών και συγχωνεύσεων. Παρ' όλα αυτά, η πρόθεση απέχει πολύ από την πράξη. Εάν μείζον εμπόδιο είναι η τιμή, με τους πιθανούς αγοραστές να θεωρούν ότι οι αξίες στοιχείων ενεργητικού είναι υπερβολικά υψηλές.
Και παρόλο που οι αγορές κεφαλαίου έχουν ανοίξει και πάλι, οι τράπεζες παραμένουν επιφυλακτικές ως προς τη χορήγηση δανείων. Τίποτε όμως από όλα αυτά δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν συμφωνίες στην Ευρώπη, αλλά μάλλον θα είναι μικρές σε μέγεθος.
Σύμφωνα με στρατηγικούς αναλυτές της Deutsche Bank ο όγκος εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ευρώπη ενδεχομένως να αυξηθεί στα 300 με 590 δισ. ευρώ το 2010, έναντι 148 δισ. ευρώ του τρίτου τριμήνου 2009.
Στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2008, η ευρωπαϊκή δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων υποχώρησε σε ναδίρ δεκαπέντε ετών στο πρώτο τρίμηνο του 2008, μόλις στο 0,3% της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας των ευρωπαϊκών εισηγμένων, έναντι του μακροπρόθεσμου μέσου όρου 1,1% και του 4,7% στη διάρκεια της τεχνολογικής φούσκας.
naftemporiki
No comments:
Post a Comment