Ολες οι επενδύσεις της DUBAI - Τι θα κάνει με MIG
Με αφορμή την παύση πληρωμών της Dubai World που δεν σχετίζεται άμεσα με την Dubai Investment Group που είναι ο μέτοχος της Marfin PB και της MIG καλλιεργήθηκε η εντύπωση ότι η Dubai θα αποχωρήσει από επενδύσεις και μεταξύ αυτών και από την Marfin. Οι μετοχές της MIG και της Marfin Popular δέχτηκαν ισχυρότατες πιέσεις λόγω αυτού του ενδεχόμενου. Προφανώς εύλογη απορία, ωστόσο όπως μέχρι και χθες το βράδυ διεμήνυαν αξιόπιστες πηγές η Dubai Investment Group που ελέγχει το 17,5% της MIG και το 20% της Marfin Popular Bank δεν έχει σχέδιο ρευστοποίησης, ούτε έχει λάβει κάποια ανάλογη απόφαση.
Oμως αυτό μπορεί να αποτελέσει ασφαλές συμπέρασμα και για το μέλλον προφανώς και όχι καθώς είναι αυτονόητο ότι όταν ένας επενδυτής αντιμετωπίζει προβλήματα θα επιδιώξει να κλείσει όλα του τα ανοίγματα πουλώντας συμμετοχές έστω και με ζημίες.
Το ερώτημα όμως είναι τι εξετάζει η Dubai για την Marfin;
Πριν προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση η Dubai Investment Group πρωτίστως το εμιράτο του Dubai θα επιχειρήσει να στηριχθεί οικονομικά από τα άλλα εμιράτα του κόλπου Abu Dhabi και Qatar αλλά και να αναζητήσει και άλλες λύσεις όπως διεθνής δανεισμός.
Ως εκ τούτου θα απαιτηθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι να διερευνηθεί αν αυτές οι λύσεις είναι αποτελεσματικές. Αν όντως χρειασθεί να παρθούν πιο δραστικά μέτρα τότε όλες οι εταιρίες της Dubai και η Dubai Investment Group θα μελετήσουν τα δανειακά τους ανοίγματα και αν είναι επιτακτική ανάγκη να τα κλείσουν τότε θα προβούν σε ρευστοποιήσεις.
Τι θα κάνει η Dubai Investment Group
H Dubai IG έχει αποκτήσει το 17,5% της MIG με μέσο κόστος 7 ευρώ δηλαδή έχει επενδύσει περίπου 900 εκατ ευρώ και η τρέχουσα αξία της επένδυσης της είναι στα 290 εκατ ευρώ. Επίσης έχει αποκτήσει το 20% της Marfin popular bank με μέσο κόστος κτήσης 8,4 ευρώ δηλαδή με 1,4 δισ. ευρώ και η τρέχουσα αξία της επένδυσης της ανέρχεται στα 360 εκατ ευρώ.
Δηλαδή έχει επενδύσει 2,3 δισ. ευρώ και αν πουλούσε σήμερα θα λάμβανε 650 εκατ ευρώ, λογιστική υποαξία 1,650 δισ. ευρώ ή 70%. Προφανώς οι τιμές είναι χαμηλές και μη συμφέρουσες όταν το πραγματικό fair value της MIG διαμορφώνεται στα 4,5 ευρώ. Ομως ακόμη και στην περίπτωση που ήθελε να πωλήσει η Dubai θα έβγαινε στην αγορά να πωλήσει προφανώς και όχι.
Θα ζητούσε από το management Βγενόπουλου να διερευνήσει την αγορά και να βρεί νέο επενδυτή ή σε συνεργασία με το management θα πραγματοποιούσε placement σε άλλο ή άλλους επενδυτές. Μέχρι τώρα καμιά τέτοια ενέργεια δεν έχει πραγματοποιηθεί και αυτό είναι απόλυτο.
Η Dubai τον τελευταίο 1,5 χρόνο είναι ουσιαστικά παθητικός επενδυτής στον όμιλο Marfin. Δεν συμμετέχει σε ΔΣ, δεν συμμετέχει σε σχέδια για deals απλά παραμένει ως επενδυτής. Συν τοις άλλοις δεν υπάρχουν και στελέχη στην Dubai καθώς συνολικά απαρτίζεται από 5 άτομα η ομάδα του management της Dubai I G που αποτελούν το σύνολο των εργαζομένων στην εταιρία. Αν στο μέλλον αποφασίσει το Dubai να πωλήσει παρ΄ ότι δεν έχει εκδηλώσει τέτοια πρόθεση η πλευρά της Marfin έχει έτοιμες λύσεις
1) Θα κινηθούν από κοινού ώστε μέσω placement να βρούν νέους αγοραστές
2) Αν χρειαστεί τις μετοχές θα τις αγοράσει π.χ. η MIG που διαθέτει κεφάλαια.
3) Φαίνεται πάντως ότι έχει υπάρξει προεργασία καθώς η πλευρά της Marfin μάλλον έχει διερευνήσει για εναλλακτικούς στρατηγικούς επενδυτές. Το συμπέρασμα πιο είναι ότι η Dubai δεν εξετάζει να πωλήσει Marfin αλλά αν συμβεί υπάρχει λύση.
H 'φούσκα' του Περσικού
Aλλο ένα σοκ ζουν οι διεθνείς αγορές μέσα σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο, καθώς ο τελευταίος κεραυνός που ήρθε εξ' ανατολάς αυτή τη φορά, έσβησε τα χαμόγελα από τους ισχυρούς της παγκόσμιας οικονομίας. Κι ενώ όλοι ανέμεναν να «σκάσει» φούσκα από κλάδους των ΗΠΑ, της Ευρώπης ή της Ανατολικής Ασίας, την έκπληξη την έκανε ο Περσικός Κόλπος, μετατρέποντας σε «Κασσάνδρες» διάσημους γκουρού της οικονομίας. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη δέχτηκε αυτές τις μέρες ένα ακόμη πλήγμα, το οποίο πολλοί αναλυτές παρομοίασαν με την κρίση της Αργεντινής το 2001.
Η Dubai World αποφάσισε να παγώσει τις πληρωμές της για έξι μήνες, καθώς αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Το πάγωμα έχει ως στόχο την επέκταση της διάρκειας ωρίμανσης των χρεών της εταιρείας, στην οποία ανήκουν όλα τα μεγάλα real estate projects που έχουν εκπονηθεί τα τελευταία χρόνια στα εμιράτα. Το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας ανέρχεται σε 60 δισ. δολάρια, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης του εμίρατου.
Η εταιρεία θα ζητήσει από όλους τους πιστωτές μία ''συμφωνία παγώματος'' καθώς διαπραγματεύεται την παράταση των λήξεων των χρεών της. Σε αυτά περιλαμβάνονται και ισλαμικά ομόλογα ύψους 3,52 δισ. δολ., τα οποία πρέπει να αποπληρώσει η εταιρεία ακινήτων του, Nakheel PJSC. Το εμιράτο έχει χρέη σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα, 4,3 δισ. δολάρια που λήγουν τον επόμενο μήνα και ακόμη 4,9 δισ. δολ. που λήγουν το πρώτο τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με στοιχεία της Deutsche Bank.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε ακαριαία αρνητικό ντόμινο σε όλες τις διεθνείς αγορές, ενώ τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου (CDS) ανήλθαν από τις 90 μονάδες, στις 530 μονάδες, ήτοι τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο, όταν και άρχισε η διαπραγμάτευση ομολόγων.
Η εξέλιξη αυτή, σε περίπτωση που αποβεί μοιραία για τον Εμιράτο, εμπλέκει σε περιπέτειες σημαντικούς παγκόσμιους «παίκτες», καθώς από τον περασμένο Φεβρουάριο άντλησε 10 δισ. δολάρια σε ομόλογα από την κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και προχθές, Τετάρτη, άντλησε άλλα 5 δισ. δολάρια από τη δεύτερη δόση των συνολικά 10 δισ. που συμφώνησαν να του χορηγήσουν η National Bank of Abu Dhabi (Εθνική Τράπεζα του Αμπου Ντάμπι) και η Al Hilal Bank , δύο ισχυρά χρηματοοικονομικά ιδρύματα στο Αμπου Ντάμπι. Αμεση ήταν η αντίδραση των διεθνών οίκων αξιολόγησης Moody΄s Investors Service και Standard & Poor΄s, οι οποίοι υποβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα του Dubai, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η Dubai World να μην μπορέσει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Οι αναλυτές αναφέρουν χαρακτηριστικά, ότι ενώ το Dubai ήταν ένα από τα πιο λαμπρά παραδείγματα του boom της παγκόσμιας ρευστότητας, τώρα, την επαύριο της κρίσης βρίσκεται στην πιο δεινή θέση μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών. Η μεγαλύτερη έκπληξη ήρθε και από το γεγονός ότι ενώ το Εμιράτο, έχει σχεδόν 1,5 εκατομμύριο κατοίκους, το ΑΕΠ ανέρχεται περίπου στα 75 δισ. δολάρια, ενώ οι κρατικές επιχειρήσεις του οφείλουν να αποπληρώσουν ομόλογα αξίας 22 δισ. δολαρίων ως τα τέλη του 2011.
Στο μεταξύ με το δημοσιονομικό έλλειμμα να έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα και τα φορολογικά του έσοδα να είναι μηδαμινά, οδηγεί το Εμιράτο στην αίτηση βοήθειας από γειτονικό Αμπου Ντάμπι. Ωστόσο, τι κόστος θα έχει μια πιθανή χείρα βοηθείας, όταν ένα μόλις μήνα πριν ο ηγέτης του Dubai , Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ, εκθείαζε για τις σχέσης καλής γειτονίας; Αυτό θα το δούμε τις επόμενες ημέρες. Η κυβέρνηση του Dubai, στο μεταξύ, προσπάθησε να καταλαγιάσει τους φόβους που εγέρθηκαν, δηλώνοντας ότι η DP World είναι κερδοφόρος και δεν θα εμπλακεί σε αναδιοργάνωση χρέους. Ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι «ο διεθνής λιμενικός φορέας DP World δεν θα περιληφθεί στην αναδιοργάνωση της Dubai World».
Πάντως, ο επικεφαλής της Dubai World, Σουλτάνος μπιν Σουλαγιέμ, είχε ανακοινώσει μόλις τον Οκτώβριο ότι η αναδιοργάνωση του ομίλου, μέσω της οποίας θα εξοικονομούνταν 800 εκατ. δολάρια από το λειτουργικό κόστος, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Η εταιρεία είχε μειώσει κατά 15% το εργατικό της δυναμικό, σε περίπου 70.000 εργαζόμενους σε παγκόσμια κλίμακα. Ανάμεσα στους μεγαλύτερους πιστωτές του Εμιράτου, είναι η Abu Dhabi Commercial Bank, η Emirate NBD PJSC, η Credit Suisse Group, η HSBC Holdings, η Barclays, η Lloyds Banking Group και η Royal Bank of Scotland Group.
Σημειώνεται ότι η Credit Suisse, σε έκτακτη έκθεση της αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες τις οποίες καλύπτει, έχουν άνοιγμα της τάξης των 13 δισ. ευρώ στο Dubai. Μια ζημιά της τάξης του 50% στο άνοιγμα, θα αντιστοιχεί σε αύξηση 5% στις προβλέψεις 2010 ή πλήγμα 5 δισ. ευρώ μετά φόρων στο σύνολο του ευρωπαϊκού κλάδου.
Το portfolio της Dubai World
Με επενδύσεις και έργα σε ολόκληρο τον κόσμο, η DP World διαθέτει βραχίονες για την εκτέλεση έργων, σε τομείς που ήταν το «κόκκινο πανί» στην κρίση που ζήσαμε τους προηγούμενους 18 μήνες. Κατασκευές, χρηματοοικονομικές δραστηριότητες και ναυτιλία είναι οι τομείς που έχει αφήσει το αποτύπωμα της, έχοντας σε εκκρεμότητα μεγάλα έργα σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως αυτό του μεγαλύτερου επιχειρηματικού πάρκου της Μεγάλης Βρετανίας, London Gateway Terminal.
Αναλυτικότερα:
DP World: Δραστηριοποιείται στη διαχείριση και ανάπτυξη λιμένων. Τον περασμένο μήνα προειδοποίησε για «δύσκολο» τέταρτο τρίμηνο λόγω της κάμψης του όγκου των διακινούμενων κοντέινερ.
Drydocks World & Dubai Maritime City: Δραστηριοποιείται στις επισκευές και μετατροπές πλοίων, και σε άλλες δραστηριότητες στον τομέα της ναυτιλίας.
Nakheel Properties: Δραστηριοποιείται στη διαχείριση μεγάλων projects, όπως τα Palm Islands και το World.
Limitless: Δραστηριοποιείται στο διεθνές real estate, με σχέδια ανάπτυξης σε ολόκληρο τον κόσμο.
Leisurecorp: Δραστηριοποιείται στις επενδύσεις της «βιομηχανίας» του θεάματος.
Dubai World Africa. Δραστηριοποιείται αποκλειστικά σε αναπτυξιακά σχέδια της Αφρικής.
Istithmar World: Καθαρά επενδυτικός- χρηματιστηριακός βραχίονας της DW.
Economic Zones World: Δραστηριοποιείται στη διαχείριση οικονομικών ζωνών σε ολόκληρο τον κόσμο, προσφέροντας υπηρεσίες σε επιχειρήσεις. Επιπλέον, διαχειρίζεται το Jafza και το TechnoPark στο Dubai
Dubai Multi Commodities Centre: Δραστηριοποιείται στο εμπόριο εμπορευμάτων, μετάλλων και ενεργειακών προϊόντων.
reporter.gr
No comments:
Post a Comment