Thursday, November 12, 2009
Business: Ανοικτή πληγή τα δικαστήρια
Business: Ανοικτή πληγή τα δικαστήρια
Το πρόβλημα της καθυστέρησης στην εκδίκαση των υποθέσεων στα κυπριακά δικαστήρια τα οποία δυσφημούν την Κύπρο και το οποίο επισημαίνει στις εκθέσεις του για τις τράπεζες o οίκος αξιολόγησης Moody’s, αναδεικνύεται και μέσα από την έκθεση της Διεθνούς Τράπεζας «Doing Business Report 2010». Η χώρα κατατάσσεται στην 107η θέση της έκθεσης για την εφαρμογή συμβάσεων και συμφωνιών κάτι που την σπρώχνει στην 40η θέση των rankings της Παγκόσμιας Τράπεζας – πιο κάτω από την Κολομβία, το Αζερμπαϊζάν και το Κατάρ – παρά τα φορολογικά και θεσμικά πλεονεκτήματα που διαθέτει.
Η Κύπρος αξιολογείται για πρώτη φορά στο Doing Business Report που αξιολογεί και κατατάσσει 183 χώρες στη βάση δέκα παραγόντων οι οποίοι διέπουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις σε μία οικονομία.
Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν την εγγραφή μιας επιχείρησης, την εξέταση των σχετικών αδειών, την εργοδότηση προσωπικού, την καταγραφή ιδιοκτησίας, την εξασφάλιση πιστώσεων, την προστασία των επενδυτών, την πληρωμή φόρων, τις διασυνοριακές εμπορικές συναλλαγές, την εφαρμογή συμβάσεων/συμφωνιών και τέλος το κλείσιμο μιας επιχείρησης.
Η έκθεση «Doing Business Report 2010», παρουσιάστηκε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη την οποία διοργάνωσε ο Κυπριακός Οργανισμός Προσέλκυσης Επενδυτών σε συνεργασία με τη Διεθνή Τράπεζα από την διευθύντρια του προγράμματος και συντάκτη της έκθεσης κα. Sylvia Sol. Η έκθεση επικεντρώνεται σε δέκα συγκεκριμένους δείκτες με τους οποίους η Κύπρος έχει βαθμολογηθεί ως εξής:
Στο θέμα εγγραφής μιας επιχείρησης η Κύπρος κατετάγη 25η, στην εργοδότηση προσωπικού 93η, στην εγγραφή ιδιοκτησίας 64η, στην εξασφάλιση πιστώσεων 71η, στην προστασία των επενδυτών 93η, στην πληρωμή φόρων 37η, στις διασυνοριακές εμπορικές συναλλαγές 15η, στην εφαρμογή συμβάσεων/ συμφωνιών 107η και στο κλείσιμο μιας επιχείρησης 21η.
Κατά την επίσημη παρουσία της συνολικής κατάταξης της Κύπρου η κα. Sol αναφερόμενη στα αποτελέσματα εξήγησε ότι η Κύπρος κατατάσσεται σε αρκετά ψηλές θέσεις σε διάφορα θέματα ενώ σε άλλους τομείς χρειάζεται βελτίωση ώστε να βοηθηθεί στην προσπάθεια της για προσέλκυση περισσοτέρων επενδυτών για να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο ως διεθνές επιχειρηματικό και επενδυτικό κέντρο.
Όπως αναφέρθηκε, η Κύπρος κατατάσσεται γενικά πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε επτά από δέκα τομείς και μπορεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις στα ακόλουθα θέματα: Χρόνος απόκτησης οικοδομικής άδειας, κόστος μεταβίβασης περιουσίας, βάθος πληροφόρησης φερεγγυότητας, απαιτήσεις κοινοποίησης και χρόνος εφαρμογής μιας συμφωνίας.
Η έκθεση αναδεικνύει ως το πλέον αποτελεσματικό επιχειρηματικό περιβάλλον αυτό της Σιγκαπούρης. Ακολουθούν Νέα Ζηλανδία, Hong Kong, ΗΠΑ και Βρετανία.
Ο πρόεδρος του CIPA, Φειδίας Πηλείδης, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία μαζί με τους κρατικούς φορείς και τους φορείς που εκπροσωπούν τον ιδιωτικό τομέα να εργασθούν ώστε να απαλειφθούν τα εμπόδια και επισπευσθούν οι διαδικασίες ώστε να γίνει πιο εύκολη η ζωή των επιχειρήσεων για το καλό της οικονομίας και της προσέλκυσης νέων επενδυτών αλλά για διευκόλυνση των κυπριών επιχειρηματιών.
stockwatch.com.cy
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment