Friday, November 20, 2009
ΚΤ: Πέραν του 3,5% το έλλειμμα 2009
ΚΤ: Πέραν του 3,5% το έλλειμμα 2009
Κοινωνικό μανδύα φόρεσε σήμερα ο κεντρικός τραπεζίτης καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές που θα της επιστρέψουν να περιορίσει το διογκούμενο έλλειμμα και το χρέος, για να μπορέσει να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος αλλά και τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας. Σε τοποθέτηση του στη συνάντηση της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής, ο διοικητής της ΚΤ, Αθανάσιος Ορφανίδης, σημειώνει την επιδείνωση των εγχώριων οικονομικών συνθηκών που αναμένεται να οδηγήσουν σε αναθεώρηση των προβλέψεων της ΚΤ σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Απαντώντας αργότερα σε ερώτηση της StockWatch, ο κ. Ορφανίδης εκτίμησε ότι η επιδείνωση των εγχώριων οικονομικών συνθηκών σε επίπεδα πέραν αυτών που προβλέπει η ΕΕ, θα αυξήσει το έλλειμμα πέραν του 3,5% που προβλέπει η ΕΕ αλλά και η αναθεωρημένη πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών.
«Το 2009 το έλλειμμα αναμένεται να ξεπεράσει το 3,5% που είναι η επισήμανση της ΕΕ», είπε. «Λόγω της επιδείνωσης της οικονομίας θα πρέπει να αναμένουμε ότι το έλλειμμα θα είναι πιο μεγάλο από την πρόβλεψη της ΕΕ για το 2009», πρόσθεσε.
«Η δική μου μεγαλύτερη ανησυχία είναι η περαιτέρω επιδείνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος όχι το 2009 αλλά το 2010 που θα ανέλθει στο 5,3% και το 2011 που θα φθάσει το 6% που είναι η πρόβλεψη της ΕΕ».
«Του χρόνου, το 2010, θα έχουμε κάποια ανάκαμψη της οικονομίας, είπε, αποφεύγοντας να το τοποθετήσει χρονικά. Το 2011 θα έχουμε ακόμη γρηγορότερη ανάκαμψη αλλά δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες γιατί σε 3 εβδομάδες θα έχει η ΚΤ τις προβλέψεις της», ανέφερε.
«Η δική μου ανησυχία δεν είναι για το ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας. Είναι η διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος το οποίο θα συνεχίσει να υπάρχει παρά την ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτό θα πρέπει να προλάβουμε και να ανατρέψουμε», τόνισε.
Νωρίτερα, ο διοικητής ανέγνωσε τοποθέτηση του στην οποία κρούει καμπανάκι κινδύνου για το δημοσιονομικό ισοζύγιο καλώντας την κυβέρνηση να προβεί σε διαρθρωτικές αλλαγές που είναι απαραίτητες για ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας αλλά και του κοινωνικού κράτους.
Όπως αναφέρει σε γραπτή του δήλωση, η δύσκολη κατάσταση που διανύει τη στιγμή αυτή η κυπριακή οικονομία αντικατοπτρίζεται στις πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύτηκαν στις 3 Νοεμβρίου 2009. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το πραγματικό ΑΕΠ στη χώρα μας προβλέπεται να μειωθεί κατά 0,7% το 2009 και να παραμείνει ουσιαστικά στάσιμο το 2010 σε σύγκριση με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που αναμένονταν στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την άνοιξη.
«Βέβαια, οι προβλέψεις αυτές προηγήθηκαν και έτσι δεν έλαβαν υπόψη την επιδείνωση που παρουσιάζεται στα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Επομένως, η οικονομική ύφεση που αντιμετωπίζει η χώρα μας φέτος είναι ενδεχομένως εντονότερη από ότι αποτυπώνεται στις προβλέψεις αυτές και εκτιμώ ότι οι προβλέψεις της ΚΤ που ετοιμάζονται τώρα και που θα δημοσιευτούν τον επόμενο μήνα θα αντικατοπτρίζουν αυτή την περαιτέρω επιδείνωση».
«Θα πρέπει, επίσης, να επισημανθεί πως η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Κύπρο, ιδιαίτερα κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, καταγράφεται την ίδια στιγμή που στη ζώνη του ευρώ παρατηρείται βελτίωση του οικονομικού κλίματος», τόνισε.
Σύμφωνα με τα εποχιακά διορθωμένα στοιχεία που δημοσίευσε στις 13 Νοεμβρίου 2009 η Eurostat, το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,4% το τρίτο τρίμηνο του 2009 ενώ κατά τα προηγούμενα τρίμηνα κατέγραφε πτώση. Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη ζώνη του ευρώ αποτυπώνεται και στις προαναφερθείσες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,7% το 2010, σε αντίθεση με την ελαφρά μείωση που προβλεπόταν προηγουμένως.
«Αυτό, όμως, που με προβληματίζει ιδιαίτερα, πέραν των αρνητικών εξελίξεων στο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, είναι η σημαντική επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών όπως, επίσης, καταγράφεται στις πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το έλλειμμα για το 2009 θα ξεπεράσει σημαντικά το όριο του 3%, το οποίο, όμως ως ένα βαθμό μπορεί να θεωρηθεί ως αποτέλεσμα της ύφεσης.
Όμως, ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η περαιτέρω δημοσιονομική επιδείνωση στο 5¾% του ΑΕΠ το 2010 και σχεδόν 6% του ΑΕΠ το 2011. Μάλιστα, η περαιτέρω προβλεπόμενη επιδείνωση για το 2011 αναμένεται παρά την ανάκαμψη που προβλέπεται στην οικονομία. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η επιδείνωση αυτή είναι δομικής φύσης και τείνει αναπόφευκτα να οδηγήσει τη χώρα μας σε διαχρονικά ψηλά ελλείμματα αλλά και υπό τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και συνεπώς επιτήρησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όπως τόνισε, το μέγεθος του ελλείμματος για το 2009 δεν είναι το κύριο ζητούμενο, ούτε είναι οι πρόσκαιρες περικοπές και τα μη επαναλαμβανόμενα έσοδα.
Το κύριο ζητούμενο είναι η στόχευση και διάρθρωση της δημοσιονομικής πολιτικής ώστε ταυτόχρονα να υποβοηθήσει στην έξοδο από την κρίση και να θέσει τα θεμέλια για επιστροφή των δημόσιων οικονομικών σε διατηρήσιμη βάση.
«Όπως όλοι αναγνωρίζουμε, όσο πιο αργά αναληφθούν οι διαρθρωτικές κινήσεις που χρειάζονται για μακροπρόθεσμο νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών τόσο πιο δαπανηρή και δύσκολη θα γίνει η αναγκαία αναπροσαρμογή στα οικονομικά δεδομένα που ισχύουν στην υπόλοιπη ζώνη του ευρώ και που οφείλουμε να τηρούμε διαχρονικά ως χώρα μέλος. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε άμεσα προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης έτσι ώστε να εξασφαλιστεί μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητα της ανάπτυξης», είπε.
«Σημειώνω πως το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών δεν σημαίνει λιγότερο κοινωνικό κράτος. Αντίθετα, αστόχευτα δημοσιονομικά μέτρα και σπατάλες αποδυναμώνουν την ευχέρεια του κράτους να δώσει στήριξη εκεί που πραγματικά χρειάζεται. Ταυτόχρονα το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών δεν πρέπει να σημαίνει λιγότερη ανάπτυξη. Στόχος της δημοσιονομικής πολιτικής πρέπει να είναι η ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του τόπου μας με προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν την παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας. Προτεραιότητα πρέπει να δίνεται στη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων με μεγαλύτερο αναπτυξιακό αποτέλεσμα και στοχευμένη στήριξη των πραγματικά ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού», είπε.
«Η κρισιμότητα της κατάστασης καθιστά επείγουσα την ανάγκη για τομές στο δημόσιο τομέα και ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία του τόπου. Γι’ αυτό χρειάζεται μακροχρόνιος σχεδιασμός έτσι ώστε όχι μόνο να ξεπεράσουμε την κρίση αλλά και να διασφαλίσουμε βιώσιμη μεγέθυνση της οικονομίας τις επόμενες δεκαετίες. Για το σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτού του στόχου απαιτείται η συμβολή όλων των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών φορέων του τόπου. Η Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να συμβάλει με την τεχνογνωσία της προς το στόχο αυτό, όπως έπραξε και σε μεγάλες προκλήσεις του παρελθόντος», τόνισε.
stockwatch.com.cy
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment